Här får ni två recept på pajdeg, till en söt, klassisk bärpaj och till en matig, klassisk matpaj. Fyllningen kan varieras efter egen smak
Här får ni tips på ost- och skinkpaj – klicka för recept!
Här får ni tips på bärpaj – klicka för recept!
Pajdeg (matig paj), recept:
125 g smör, kylskåpskallt
1 nypa salt
3 dl vetemjöl
1 äggula
1–2 msk vatten, iskallt
Söt efterrättspaj, recept:
125 g smör, kylskåpskallt
½ dl strösocker
3 dl vetemjöl
1 äggula
1–2 msk vatten, iskallt
GÖR SÅ HÄR
- Skär smöret i småbitar. Tillsätt salt (till matig pajdeg) och strösocker (till söt pajdeg), mjöl och äggula. Nyp ihop allt med fingrarna eller kör blandningen i en matberedare till en smulig massa. Tillsätt vatten, lite i taget, efter behov. Blanda ihop allt till en degboll.
- Lägg degen i en plastpåse och låt den vila i kylen i ca 30 min. Sätt ugnen på 200 grader.
- Kavla ut degen tunt eller tryck ut den med händerna i en pajform, 24–26 cm i diameter, ända upp på kanterna.
- Nagga degbottnen med en gaffel. Förgrädda den mitt i ugnen i 10–15 min. Om du har en blöt fyllning som ska läggas på degen kan du pensla degen med äggvita efter ca 10 min och grädda några minuter till så bildas ett ytskikt som står emot vätskan.
- Ta ut pajformen ur ugnen. Lägg i fyllningen och grädda den längst ner i ugnen i 30–35 min eller tills den har fått lagom med färg.
FRÅGOR
Varför naggar man pajdeg?
För att degen inte ska resa sig och bilda stora luftbubblor när man gräddar den i ugnen. Den blir även lite frasigare och spröd.
Hur länge håller en pajdeg i kylen?
En pajdeg som lindas in i plastfolie håller ungefär i fyra-fem dagar.
Varför ska man inte knåda pajdeg länge?
När man knådar en deg som innehåller vetemjöl blir glutentrådarna starka och det gör att bröd och bullar får volym. Men småkakor och pajer ska vara frasiga och spröda, då vill man inte ha starka glutentrådar som håller kvar luftbubblorna i degen.