Om du ska baka kanelbullar i dag på Kanelbullens dag så kan jag rekommendera dessa kanelsnurror som jag gjorde till tidningen Hembakat!
Saftiga kanelsnurror
25–30 st
Nygräddade bullar är alltid populärt och slår det mesta.
50 g jäst
125 g smör, smält
5 dl mjölk, ljummen
1 dl strösocker
1/2 krm salt
1–2 tsk stött kardemumma
1 ägg
12–13 dl vetemjöl
Fyllning
ca 50 g smör, smält
ca 2 msk mald kanel
ca 3/4 dl strösocker
Pensling
1 ägg
pärlsocker
strösocker
GÖR SÅ HÄR
1. Smula ner jästen i en bunke
och blanda ut den med smör
och mjölk. Tillsätt socker,
salt, kardemumma, ägg och
mjöl, lite i taget. Knåda degen
smidig i några minuter. Låt
degen jäsa under bakduk i ca
45 min.
2. Dela degen i två delar på ett
mjölat bakbord och kavla ut
varje del till en rektangel.
3. Pensla degen med smör,
strö över kanel och socker.
4. Vik ihop rektangeln på
mitten.
5. Skär 1 1/2–2 cm breda remsor.
Skär sedan en skåra mitt
i varje remsa, men stoppa
ca 1 cm från den ihopvikta
kanten som håller ihop degen
så det ser ut som en ”byxa”.
6. Tvinna ”byxbenen” till
snurrade längder.
7. Snurra ihop den tvinnade
längden till en snurra. Fäst
änden ordentligt under
bullen.
8. Lägg bullarna på en plåt
med bakplåtspapper eller
i bullformar. Låt bullarna jäsa
under bakduk i ca 30 min.
Sätt ugnen på 250 grader.
9. Pensla bullarna med ett
uppvispat ägg och strö över
pärlsocker. Om du vill ha
sockrade bullar gräddar du
dem utan ägg. Pensla då
bullarna med smält smör
efter gräddningen och
doppa dem i strösocker.
10. Grädda bullarna mitt
i ugnen i 6–9 min. Låt dem
svalna på ett ugnsgaller.