Banoffeepaj är en av de godaste pajer jag vet! När min son fyllde 16 år bjöd jag gästerna på denna paj och den tog slut på ett kick. Både vuxna och barn älskade den!
Burken med karamelliserad mjölk innehåller färdigkokad kolasås. Det går även bra att köpa kondenserad, sötad mjölk men den ska kokas i 2–3 timmar för att bli kolasås. Obs! Det finns en variant som heter ”original”, men den går det inte att göra kolasås av.
Banoffeepaj brukar inte innehålla maränger men jag tycker det blir extra gott med spröda minimaränger på toppen. Bottnen kan förberedas dagens före servering, men lägg på fyllning och garnering strax före servering.
Supergoda salmiakbollar! Klicka här för recept!Följ mig gärna på Instagram: lindasbakskola och på Facebook: Lindas bakskola
Banoffeepaj med maräng
Ca 12 bitar
Botten
250 g Digestivekex
100 g smör, smält
Fyllning
1 burk karamelliserad mjölk (kokad och klar)
ca 3 bananer
5 dl vispgrädde
Garnering
2 pkt dubbeldaim, hackade
ca 2 dl minimaränger eller delade stora maränger
GÖR SÅ HÄR
1. Smula sönder Digestivekexen fint och blanda dem med smöret.
2. Tryck ut kaksmulorna i en pajform med löstagbar kant, 22–24 cm i diameter. Ställ den i frysen en stund så att smulorna stelnar.
3. Bred ut den karamelliserade mjölken (kolasåsen) på smulbottnen.
4. Skiva bananerna och lägg ut dem på kolakrämen.
5. Vispa grädden fluffig och spritsa toppar eller bred ut den på bananskivorna.
6. Strö över hackad Daim och minimaränger. Förvara pajen i kylen.