BONDBRÖD Brödet får en härlig skorpa med ett saftig, mjukt innanmäte. Servera det till frukost, till helgmiddagen eller ta med på utflykten.
Bondbröd
2 stycken
50 g jäst
5 dl vatten, fingervarmt
1/2 dl rapsolja eller olivolja
2 tsk salt
12–13 dl rågsikt
GÖR SÅ HÄR
1. Smula ner jästen i en bunke. Tillsätt vatten och blanda tills jästen lösts upp. Tillsätt olja, salt och lite rågsikt i taget. Blanda ihop allt till en smidig deg och knåda den i några minuter. Låt degen jäsa under bakduk i ca 40 min.
2. Dela degen i två delar och rulla två släta bollar av degen. Rulla den i mjöl så den inte kladdar.
3. Lägg degbollarna på en plåt med bakplåtspapper. Strö över vetemjöl och skär tre snitt i varje bröd med en vass kniv.
4. Låt bröden jäsa i ca 45 min. Sätt ugnen på 250 grader.
5. Grädda bröden längst ner i ugnen i ca 20 min. Sänk värmen till 200 grader efter 10 min. Låt bröden svalna på plåten.
Ser verkligen jättegott ut👍🏼 Tänkte om det fungerar att göra i limpmodell- ev i form? Ngr ändringar i så fall? Vill gärna testa🙏🏼😊