Julens godaste knäck! Ett väl beprövat recept som ger den perfekta knäcken! Det är viktigt att knäcken kokar upp ända till 124 grader så den får rätt konsistens när den stelnar. Använd kulprovet om du inte har någon termometer (men det är inte lika tillförlitligt som en termometer). Läs om kulprovet här!
2. Ställ ut knäckformarna på en bricka eller skärbräda.
3. Blanda vispgrädde, sirap och strösocker i en rymlig kastrull. Låt det koka till ca 124–125 grader. Stäng av värmen och tillsätt smöret. Rör om ordentligt.
4. Rör ner sötmandeln i knäcksmeten.
5. Häll smeten i formarna. Låt knäcken stelna i kylen.
I samarbete med Dr Oetker visar jag hur man använder Baking Glue när man limmar ihop t ex ett pepparkakshus.
Så lyckas du med Baking glue! Viktigt att tänka på:
Om limmet är för hårt i tuben: Lägg tuben i varmt vatten i några minuter så mjuknar det och limmet blir smidigare att arbeta med.
Foga rikligt med lim och låt pepparkakshuset stå och torka i minst en timme innan du börjar dekorera. Innan limmet har stelnat helt kan det gå sönder lätt.
I samarbete med Kids Brand Storevill jag tipsa om att köpa julklappar till barnen redan nu! Till och med 2 december är det 20–70 % på allt och med koden: LINDA10 får du ytterligare 10 % på alla kläder. Ett riktigt toppenerbjudande!
I samarbete med Ankarsrum har jag bakat extra saftiga saffransbullar fyllda med en ljuvlig vaniljsmörkrämsfyllning! Baka och njut av världens godaste saffransbullar! Ankarsrum knådar degen och gör glutentrådarna starka och sega vilket ger otroligt saftiga och luftiga bullar.
Fakta Ankarsrum – Sedan 1940 – Svensktillverkad i Ankarsrum – Hög kapacitet, bunken = 7 liters bunke, kan göra 5 kg deg – Stark motor, 1500W – Enkel att använda med öppen bunke. – Kvalitetsprodukt
TIPS: Kolla in Ankarsrums hela sortiment, alla snygga färger och smarta tillbehör – klicka här! Maskinen kan beställas med leverans inom hem. Kolla listan på återförsäljare om du vill titta på maskinen i en butik.
Smörkrämsfyllda saffransbullar
Ca 30 st
50 g jäst 6 dl mjölk, fingervarm 2 påsar saffran (1 gram) 150 g smör, rumsvarmt ¾ dl strösocker 1 ägg ½ tsk salt ½ tsk kardemummakärnor, mortlade 16–17 dl vetemjöl
Fyllning 100 g smör 1 dl strösocker ca 4 msk vaniljsocker
Garnering 1 ägg pärlsocker
GÖR SÅ HÄR
1. Montera degbunken på din Ankarsrum maskin. Sätt fast degrullen och degkniven.
2. Smula ner jästen i bunken. Tillsätt mjölken + saffran. Sätt igång maskinen på låg hastighet. Tillsätt smör (skuret i småbitar), strösocker, ägg, salt, kardemumma och vetemjöl, lite i taget. Låt maskinen knåda ihop allt till en smidig deg och kör degen på medelhastighet i fem minuter.
3. Strö lite vetemjöl över degen. Sätt på jäslocket och låt degen jäsa i ca 45 min.
4. Dela degen i två bitar. Kavla ut den ena biten till en rektangel, ca 1 cm, tunn.
5. Bred ut hälften av smöret på degplattan och strö över hälften av strösockret och vaniljsockret.
6. Rulla ihop degplattan till en rulle.
7. Skär rullen i bitar, ca 2 cm breda.
8. Lägg bullbitarna på en plåt med bakplåtspapper.
9. Pensla bullarna med uppvispat ägg. Strö över pärlsocker. Låt dem jäsa under bakduk i ca 25 min. Sätt ugnen på 250 grader.
10. Upprepa från punkt 2 och gör likadant med den andra degbiten.
11. Grädda bullarna mitt i ugnen i 7–9 minuter. Låt dem svalna under en bakduk på ett galler.
HEMBAKAD SKOGAHOLMSLIMPA En helt underbar, supersaftig skogaholmslimpa. Ett favoritbröd som håller sig färskt länge och som hela familjen älskar! Tips! Om man inte har några limpformar kan man lägga degen i form av limpor på en plåt av bakplåtspapper och grädda. Limporna blir då lite lägre och plattare, men lika goda! Här hittar du fler goda, enkla brödrecept – klicka här!
50 g jäst 7 dl vatten eller mjölk, fingervarmt 2 tsk salt 100 g smör, rumsvarmt 1 1/2 dl ljus sirap (mörk funkar också) 9 dl rågsikt ca 9 dl vetemjöl
GÖR SÅ HÄR
1. Smula ner jästen i en bunke. Tillsätt mjölken och blanda tills jästen lösts upp. Tillsätt salt, smör, sirap och rågsikt. Blanda väl. Tillsätt vetemjöl, lite i taget och blanda ihop allt till en smidig deg. Knåda degen i några minuter. Låt den jäsa under bakduk i ca 45 min.
2. Dela degen i två delar.
3. Forma båda degbitarna till limpor. Lägg dem i varsin limpform, klädd med bakplåtspapper. Strö över lite vetemjöl. Låt dem jäsa under bakduk i ca 30 min. Sätt ugnen på 180 grader.
4. Grädda limporna längst ner i ugnen i ca 50 min. Ta upp dem ur formarna för att svalna.
Tips! Grädda Skogaholmslimpan i min nya limpform. Gräddningen blir jämn och perfekt i ugnsformen som har spikraka kanter och ett material som leder värmen perfekt. Jag är supernöjd med utformningen av min nya ugnsform/limpform. Den är helt perfekt att baka bröd i, men även denna äppelkaka, bullar, pajer, kladdkakor och kärleksmums. De raka kanterna ger ett jämnt fint resultat med jämn gräddning av hela kakan eller brödet.