Toscakladdkaka

toscakladdkaka

TOSCAKLADDKAKA. Toscasmet är bland det godaste som finns och även kladdkaka – en perfekt kombination. En riktigt läcker, lyxig och god kaka som är en perfekt dessert efter en god middag. Servera den gärna med lättvispad grädde eller glass.

TIPS! Följ gärna Lindas bakskola på Instagram (klicka här!)

Toscakladdkaka

Ca 12 bitar

Kladdkakebotten
150 g smör
1 krm salt
3 dl strösocker
3/4 dl kakao
1 3/4 dl vetemjöl
2 ägg

Toscasmet
75 g smör
3/4 dl strösocker
2 tsk kakao
2 msk ljus sirap
1 msk vetemjöl
1 msk mjölk
150 g mandelspån

GÖR SÅ HÄR

1. Kladdkaka: Sätt ugnen på 180 grader. Smält smöret i en kastrull. Tillsätt resten av ingredienserna till kladdkakan och rör ihop allt till en slät smet. 

2. Häll smeten i en smord och bröad springform, ca 24 cm i diameter .

3. Grädda kakan längst ner i ugnen i 20 min. Ta ut kakan. Höj värmen till 250 grader.

4. Toscasmet: Smält smöret i en kastrull. Tillsätt resten av ingredienserna och låt dem puttra på medelvärme i ca 2 min.

5. Bred försiktigt ut toscasmeten över kladdkakebottnen. Grädda kakan högst upp i ugnen i några minuter tills den får en gyllene färg. Ta ut kakan och låt den svalna i formen. 

TIPS! Följ gärna Lindas bakskola på Instagram (klicka här!)

Kycklingfilé i sås

Kycklingfilé i sås är en snabb, god vardagsklassiker som går fort att göra och passar hela familjen, både barn och vuxna. Kryddningen kan man variera som man vill, t ex vitlök, chili, garam masala eller örtkryddor. Servera gärna kycklingen med ris, bulgur eller pressad potatis.

TIPS! Följ gärna Lindas bakskola på Instagram (klicka här!)

Här hittar du fler goda matrecept – klicka här!

Kycklingfilé i sås

2–3 portioner

2-3 kycklingfiléer
salt
curry
1/2 kycklingbuljongtärning eller 1 msk kycklingfond
2–3 dl vispgrädde (eller hälften mjölk eller crème fraische)
färska kryddor, t ex basilika, timjan eller oregano

GÖR SÅ HÄR

1. Dela kycklingfiléerna i mindre bitar. Salta och pudra över lite curry. Stek kycklingen i olja eller smör på medelvärme tills de är genomstekta. Stek inte på för hög värme då blir de torra.

2. Smula sönder buljongtärningen (eller tillsätt kycklingfond) över kycklingen och häll över vispgrädde. (Om du byter ut en del till mjölk behöver du tillsätta lite vetemjöl först och blanda i den kalla mjölken så att såsen tjocknar). Låt allt puttra på svag värme i ca två minuter. Strö över färska kryddor.

Här hittar du fler goda matrecept – klicka här!

Havrebollar utan socker

I samarbete med Hermesetas

Jag har bakat ljuvligt goda chokladbollar till Alla hjärtans dag. En skål full av kärlek till min familj. Dessa godingar innehåller inte något vanligt strösocker. I stället tillsatte jag Hermesetas lättströ som innehåller 90 % mindre kalorier och det påverkar inte blodsockret. Perfekt för min ena son som har diabetes och för alla som inte vill äta så mycket kolhydrater och vanlig socker. Mums!

Tips! Jag blandar ut Hermesetas lättströ med lite smält smör och kaffe för att kristallerna i sötningen ska smälta och blandas ut ordentligt i chokladbollssmeten. Det tycker jag blir mycket godare!

Börja skriva eller tryck på ”/” för att välja ett block

HAVREBOLLAR UTAN SOCKER

Steg 1:
25 g smör, smält
2 msk kaffe (eller vatten)
1 1/2 dl Hermesetas lättströ

Steg 2: 
6 dl havregryn
1 1/2 msk kakao
1 1/2 dl kokos
75 g smör, rumsvarmt

Garnering
kokos

GÖR SÅ HÄR

1. Steg 1: Smält 25 g smör och blanda med kaffe (eller vatten) i en bunke. Tillsätt Hermesetas lättströ och rör så att sötningen löses upp.

2. Steg 2: Tillsätt resten av ingredienserna och blanda ihop allt till en kladdig massa.

3. Rulla bollar av chokladbollsmassan och rulla dem i kokos. Förvara chokladbollarna i kylen.

Fakta 
• Byt ut vanligt strösocker mot Hermesetas lättströ! Det smakar lika sött som vanligt socker men innehåller 90% mindre kalorier och påverkar inte blodsockret. Dessutom har produkten ett lågt GI-värde. Hermesetas lättströ passar utmärkt för dig som vill få i dig mindre kalorier, men ändå känna samma goda smak! Hermesetas finns att köpa i de flesta livsmedelsbutik.
För mer information om fördelarna se länkar nedan:

https://www.hermesetas.se/faq/

https://www.hermesetas.se/products/

Denna bild har ett alt-attribut som är tomt. Dess filnamn är Hermesetas-steg-för-steg-1024x521.jpg
Blanda Hermesetas lättströ med smält smör och kaffe (eller vatten). Kristallerna i sötningen smälter då och blandas ut ordentligt i chokladbollssmeten.

Korvstroganoff recept

Korvstroganoff – en klassisk korvgryta som både barn och vuxna älskar. Lättlagad, svensk husmanskost. Korvstroganoff är ett riktigt uppskattad vardagsrätt. Servera gärna med ris eller bulgur och en fräsch sallad.

TIPS! Följ gärna Lindas bakskola på Instagram (klicka här!)

Korvstroganoff

4–6 portioner

1 falukorvsring
1 gul lök
1 burk krossade tomater (beroende på hur mycket sås man vill ha).
3 msk tomatpuré
1–2 dl vispgrädde (eller magrare grädde) 
salt
oregano

GÖR SÅ HÄR

1. Skär korven i mindre bitar. Stek dem i smör eller olja. Ta upp korvbitarna ur stekpannan.

2. Skala och hacka löken. Stek löken i olja eller smör tills de får lite färg. 

3. Lägg tillbaka korven i stekpannan. Tillsätt krossade tomater, tomatpuré och vispgrädde. Krydda med salt och oregano. Låt allt puttra på svag värme i några minuter. Smaka av kryddningen.

TIPS! Följ gärna Lindas bakskola på Instagram (klicka här!)

CITRONPAJ UTAN SOCKER OCH MJÖL

Ljuvligt god citronpaj utan socker och vetemjöl.
https://youtu.be/WC34NFIkkbY

Samarbete med Nicks. Jag har bakat en sockerfri, vetemjölfri, sötsyrlig citronpaj med frasig brotten och krämig citronfyllning. Den är himmelskt god kan jag lova! Den innehåller inget vanligt socker. I stället har jag använt Nicks sockerersättning Use Like Sugar. Denna sötning påverkar blodsockret minimalt, knappt någonting alls, vilket är suveränt. Och innehåller 70 % mindre kalorier. 

Pajen är bakad med mandelmjöl som också har en väldigt liten blodsockerpåverkan (perfekt kaka även för diabetiker). 

TIPS! Följ gärna Lindas bakskola på Instagram (klicka här!)

CITRONPAJ UTAN SOCKER OCH MJÖL

Pajbotten
5 dl mandelmjöl
1 dl havregryn
1 krm salt
3/4 dl sötströ
75 g smör, rumsvarmt

Citronfyllning
4 ägg
2 dl sötströ
3 dl vispgrädde
2 citroner, saft och rivet skal 

GÖR SÅ HÄR

1. Sätt ugnen på 200 grader. 

2. Pajdeg: Nyp ihop smöret med alla ingredienser till en smulig deg.

3. Tryck ut pajdegen med lätt hand i en pajform, ca 3 cm upp på kanterna.

4. Förgrädda pajskalet mitt i ugnen i ca 12 min. Ta sedan ut pajen. Sänk värmen till 180 grader. 

5. Fyllning: Tvätta citronerna och riv skalet fint. Pressa ur citronsaften ur båda citronerna. 

6. Vispa ihop alla ingredienser, även citronen med en vanlig handvisp.

7. Häll fyllningen över pajskalet. 

8. Grädda pajen i ca 38 min längst ner i ugnen. (Glöm inte sänka värmen till 180 grader, punkt 4). Låt pajen stå och kallna innan servering. Servera gärna med vispgrädde eller Nicks vaniljglass.

TIPS! Följ gärna Lindas bakskola på Instagram (klicka här!)