VINÄGRETT! Klassisk salladsdressing smaksatt med Italiensk salladskrydda. Den passar perfekt att blanda med alla sorters sallader, grönsaker och salsor.
Tips! Blanda ihop en större mängd dressing och förvara den i en flaska i kylen. Då har du alltid en färdig vinägrettdressing att blanda ner i salladen.
Vinägrett med Italiensk salladskrydda
Ca 1 dl dressing
½ dl rapsolja (olivolja eller annan neutral olja går lika bra) ½ dl äppelcidervinäger (eller annan valfri vinäger) 2 tsk italiensk salladskrydda 1 nypa salt
GÖR SÅ HÄR
Blanda ihop alla ingredienserna i en flaska. Skaka om ordentligt. Förvara den i kylen.
Lättgjorda frallor som är oerhört saftiga och knapriga på ytan. De innehåller bakpulver och behöver inte jäsa. Baktid: 5 min + gräddning 12–14 min. Njut av de nybakade bröden med smör och ost eller något annat gott pålägg. De är allra godast nybakade. Om du inte äter upp alla bröd rekommenderas att man fryser in dem direkt och tar fram dem och tinar i mikron när de ska ätas.
Frukostfrallor utan jäst
6 st
5 dl vetemjöl 2 tsk bakpulver ½ tsk salt 2 msk rapsolja 2 ½ dl mjölk
Garnering olja eller vatten (olja ger ytan mer färg) vallmofrön (vita eller blåa)
GÖR SÅ HÄR
1. Sätt ugnen på 250 grader. Blanda vetemjöl, bakpulver och salt i en bunke. Tillsätt rapsolja och mjölk och häll det över mjölblandningen. Rör ihop allt till en kladdig deg.
2. Rulla degen i vetemjöl och rulla ut den till en längd. Dela den i 6 bitar.
3. Rulla bollar av degbitarna. Lägg dem på en plåt med bakplåtspapper.
4. Pensla bröden med olja eller vatten (olja ger ytan en gyllenbrunare färg).
5. Strö vallmofrön över bollarna.
5. Grädda bröden mitt i ugnen i 12–14 min. Låt dem svalna på plåten. Njut av de nybakade bröden med smör och ost eller något annat gott pålägg.
FRÄSCHT, NYTTIGT & LJUVLIGT GOTT! Mangosalsa passar till det mesta! Ät den till en köttbit, kyckling, lax, skaldjur, korv eller varför inte tacoköttfärs. Eller tillsätt bönor och ät den som den är! Salsan består av mango, blandade grönsaker och vinägrettdressing. Superenkelt att göra och sååå gudomligt god!
Tips! Byt ut eller lägg till andra grönsaker, t ex majs, avokado och ruccola.
FAJITAS FYLLD MED PULLED PORK. En festlig, populär måltid som passar både vardag och fest! Innehållet kan varieras helt efter egen smak. Tillsätt de grönsaker du gillar!
Det är enkelt att laga Pulled pork! Den sköter sig själv i ugnen och blir otroligt saftig, smakrik och god. Dock tar det lång tid i ugnen, men under tiden hinner man göra massor av annat. Jag brukar ställa in den i ugnen på kvällen och så är den färdig när man vaknar på morgonen. På vintern ställer jag ut den på altanen för att svalna och värmer upp den på kvällen när det är dags att äta middag. På sommaren får den svalna i rumstemperatur innan jag ställer in den i kylen. På kvällen har man en färdiglagad lyxig god, festmåltid färdig!
Pulled pork är en maträtt, oftast av fläskkarré eller bogblad av gris. Genom tillagning i låg värme, under mycket lång tid blir köttet oerhört saftigt, mört och smakrikt (av kryddorna). Kryddorna kan varieras efter egen smak!
Fakta Pulled pork
Det som händer när pulled pork tillagas i väldigt låg temperatur är att fettet, alla ligament och kollagenet smälter, vid ca 85–90 grader. Det gör köttet extremt saftigt. Det tar lång tid, många timmar för ligamenten och fettet att smälta och om man tillagar köttet på för hög värme så hinner processen inte blir klar. Därav den låga värmen och långa tillagningstiden. Om man höjer värmen i ugnen för mycket hinner inte ligamenten och fettet smälta sönder, köttet faller inte sönder och blir inte lika saftigt.
Tips! Nötkött istället för fläskkarré!
Fläskkarré innehåller mycket fett och ligament och passar allra bäst att göra pulled pork på. Men det funkar att byta ut det mot högrev (passar bäst i kategorin nötkött) fransyska, flankstek eller ytterlår (så fettrikt kött som möjligt).
Minska mängden ingredienser om du har mindre mängd kött.
ca 2,4 kg fläskkarré (utan ben) 1 tsk salt 1 tsk chili flakes 1 tsk paprikakrydda 1 tsk chilipulver 4 vitlöksklyftor 400 g passerade eller krossade tomater ca 2 dl chilisås
GÖR SÅ HÄR
1. Sätt ugnen på 100 grader. Krydda fläskkarrén med salt, chiliflakes, paprikakrydda och chilipulver. Lägg köttet i en gjutjärnsgryta. Pressa vitlöken ner i grytan.
2. Blanda de passerade tomaterna med chilisåsen och häll det runt köttet i grytan.
3. Sätt in grytan i ugnen (med locket på hela tiden) i 10–12 timmar. Köttet är klart när det faller i bitar när man drar isär det med två gafflar.
4. Dra sönder köttet med två gafflar och blanda ihop det med vätskan i grytan.
Servera köttet i hamburgerbröd, fajitasbröd, tacosbröd eller till ris, coscos eller en sallad.