Lantbrödslimpa

Med bara fyra ingredienser bakar du denna frasiga, rustika och supergoda limpa! Den är väldigt enkelt att göra,. Tänk på att knåda degen ordentligt för i denna limpa är det viktigt att glutentrådarna blir starka så att brödet jäser och reser ordentligt på sig under gräddningen.

Brödet har en frasig yta när den är nygräddad och ett supersaftigt innanmäte. Ett riktigt favoritbröd!

Tips! I min bok Lindas matbröd hittar du 50 av mina favorit-bröd-recept! En suverän bok och alla recept har steg-för-stegbilder! Klicka här för att beställa!

BAKTIPS! Baka mjuka, härliga POLARFRALLOR – klicka här för recept!

Lantbrödslimpa

1 limpa

25 g jäst
3 dl vatten, fingervarmt
1 tsk salt
ca 8 dl vetemjöl

GÖR SÅ HÄR

GÖR SÅ HÄR

1. Smula ner jästen i en bunke. Tillsätt vatten och rör om ordentligt.

2. Tillsätt salt och vetemjöl, lite i taget och blanda till en deg. Knåda den lätt kladdiga degen i några minuter. Låt den jäsa under en bakduk i en bunke i ca 1 timme.

3. Rulla degen i mjöl om den är kladdig. Baka ut degen till en limpa och lägg den på en plåt med bakplåtspapper. Strö över lite vetemjöl. Låt den jäsa i ca 30 minuter. Sätt ugnen på 250 grader.

4. När degen har jäst: Skär fyra grunda snitt i degen med en vass kniv.

5. Grädda brödet längst ner i ugnen i ca 30 minuter. Låt degen kallna innan du skär den i skivor. Brödet har en frasig skorpa när den är nygräddad. Förvara den i en papperspåse om du vill bevara skorpan. När du lägger brödet i en plastpåse blir skorpan mjuk.

Brödet bör frysas in inom 12 timmar för hembakat bröd är alltid som godast när det är nygräddat.

Tips! Baka grötfrallor – supergoda, saftiga frallor – klicka här för recept!

LINDAS TZATZIKI

TZATZIKI – FAVORITRECEPT Det här är min absoluta favorit att bjuda mina gäster på som tilltugg. Eller så njuter vi i familjen av tzatziki och rostade baguetter en vanlig vardagskväll när vi tittar på TV. Så himla gott, mysigt och enkelt att göra!

Tips!
Baka frasiga baguetter till din tzatziki – recept klicka här!

Här finns fler goda, enkla brödrecept att baka – klicka här!

LINDAS TZATZIKI

1 gurka
1000 g Grekisk yoghurt 10%
4 klyftor vitlök
salt
svartpeppar
olivolja

GÖR SÅ HÄR

  1. Riv gurkan och krama ur vätskan med händerna.
  2. Blanda grekisk yoghurt 10% med vitlök, riven gurka, salt och peppar efter smak.
    Ringla över lite olivolja och lägg några oliver på tzatzikin vid servering!

Tillbehör: Skär en baguette i skivor och stek dem i olja i en stekpanna. Så enkelt och ljuvligt gott!

Baka frasiga baguetter till din tzatziki – recept klicka här!

GRAHAMSBRÖD SOM BARA JÄSER EN GÅNG

Rör ihop degen snabbt och den behöver inte jäsa – stjälp ut den i en långpanna och låt den jäsa en gång. Degen jäser i en timme (lite längre än vanligt) eftersom det bara är en jäsning. Perfekt när man vill att det ska vara enkelt att baka! Ett ljuvligt gott och bra frukostbröd!
Här finns fler goda, enkla brödrecept att baka – klicka här!

Tips kalljäsning: Gör degen på kvällen och låt den jäsa under plastfolié i kylen över natten. Ta fram plåten i rumstemperatur ca 30 minuter innan gräddning.

Tips! I min bok Lindas matbröd hittar du 50 av mina favorit-bröd-recept! En suverän bok och alla recept har steg-för-stegbilder! Klicka här för att beställa!

Tips! Baka grötfrallor – supergoda, saftiga frallor – klicka här för recept!

BYTA MJÖLSORTER: Grahamsmjölet kan bytas ut mot havregryn, dinkelmjöl, rågmjöl eller rågsikt.

GRAHAMSBRÖD SOM BARA JÄSER EN GÅNG

8 st

Deg
25 g jäst
4 dl vatten, rumsvarmt
3 dl grahamsmjöl
1 1/2 tsk salt
2 msk rapsolja
ca 5 dl vetemjöl

Garnering (kan uteslutas)
1 ägg
blå eller vita vallmofrön

GÖR SÅ HÄR
1. Smula ner jästen i en bunke. Tillsätt vatten och rör om ordentligt. Tillsätt grahamsmjölet, rör om och låt det stå i ca 5 minuter och svälla.

2. Tillsätt salt, rapsolja och vetemjöl, lite i taget och rör om med en slev till en lätt kladdig deg. Du behöver inte knåda degen utan rör om tills det är en lätt kladdig deg.

3. Stjälp ut degen i en långpanna, ca 35 x 30 cm (eller plåt), klädd med bakplåtspapper. Strö över lite mjöl och platta ut degen till en rektangel med mjölade händer.

4. Skär degen i trekanter englit bilden nedan.

5. Låt degen jäsa i rumstemperatur under en handduk i ca 1 timme. Sätt ugnen på 250 grader efter halva jäsningen

6. Grädda brödet i 15–18 minuter mitt i ugnen. Njut av nybakat bröd med smör och ett gott pålägg. Brödet går bra att frysa in.

Här finns fler goda, enkla brödrecept att baka – klicka här!

Rör-ihop-bröd som jäser en gång

LÄTT ATT BAKA Ett ljuvligt gott bröd som inte behöver knådas och jäser bara en gång direkt i långpannan eller i plåten. Degen jäser i en timme (lite längre än vanligt) eftersom det bara är en jäsning. Perfekt när man vill att det ska gå fort att baka! Ett ljuvligt gott och bra frukostbröd!

Tips kalljäsning: Gör degen på kvällen och låt den jäsa under plastfolié i kylen över natten. Ta fram plåten i rumstemperatur ca 30 minuter innan gräddning.

Tips! I min bok Lindas matbröd hittar du 50 av mina favorit-bröd-recept! En suverän bok och alla recept har steg-för-stegbilder! Klicka här för att beställa!

Tips! Baka grötfrallor – supergoda, saftiga frallor – klicka här för recept!

RÖR-IHOP-BRÖD SOM JÄSER EN GÅNG

8 st

Deg
25 g jäst
4 dl vatten, rumsvarmt
1 1/2 tsk salt
ca 8 dl vetemjöl (eller rågsikt)
(jag har använt vetemjöl i receptet på bilden)

GÖR SÅ HÄR
1. Smula ner jästen i en bunke. Tillsätt vatten och rör om ordentligt.

2. Tillsätt salt och rör om.

3. Tillsätt mjölet, lite i taget och rör om med en slev till en lätt kladdig deg. Du behöver inte knåda degen utan rör om tills det är en lätt kladdig deg.

4. Stjälp ut degen i en långpanna, ca 35 x 30 cm (eller plåt), klädd med bakplåtspapper. Strö över lite mjöl och platta ut degen till en rektangel med mjölade händer.

5. Skär degen i åtta rutor och nagga hål i degen.

6. Låt degen jäsa i rumstemperatur under en handduk i ca 1 timme. Sätt ugnen på 250 grader efter halva jäsningen

7. Grädda brödet i 18–20 minuter mitt i ugnen. Njut av nybakat bröd med smör och ett gott pålägg. Brödet går bra att frysa in.

Här finns samma recept på brödet, men med rågsikt i degen – klicka här!

Lax i god sås

En lättlagad, snabb och fantastiskt god laxmiddag som passar både vardag och helg. Jag har tipsat om hur man kan smaksätta såsen nedan, men det går lika bra att bara göra grundreceptet på såsen. Grundreceptet på såsen är supergod!

Tips! Gör lax i ugn med potatismos – klicka till receptet här!

Lax i god sås

 4 portioner

2 nävar färsk spenat
cocktailtomater
4 laxfiléer
salt
svartpeppar

Sås grundrecepet
2 dl vispgrädde 
2 dl mjölk
3 msk Maizena
2 msk fiskfond
salt

Tips på smaksättning av såsen!
Tillsätt någon av dessa ingredienser (eller använd bara basreceptet ovan): 
• 1 msk pressad citronsaft
• 1 tsk dijonsenap
• 1–2 msk sötsur sås
• riven pepparrot

GÖR SÅ HÄR

1. Sätt ugnen på 200 grader. Lägg en näve färsk spenat i botten på en ugnsform. Lägg på laxfiléerna och sprid ut några cocktailtomater på sidorna. Krydda laxen med salt och svartpeppar. 

2. Sås: Blanda ihop alla ingredienserna i en bunke. 

3. Häll såsen i formen med laxen. Lägg på resten av spenaten.

4. Grädda laxen längst ner i ugnen i ca 20 min eller tills laxen är tillagad rakt igenom, men kör den inte för länge för då blir laxen torr. Servera med kokt ris, bulgur, potatis eller couscous.

Generic filters

Fler resultat...

Generic filters

Fler resultat...

Generic filters