LJUVLIGT GOTT & LÄTTGJORT JULGODIS Det här godiset liknar Rocky road, men innehåller marshmallows och cornflakes istället för nötter & Dumle. Cornflakes-flingorna gör godiset krispigt. Ett nytt favoritgodis i vår familj.
200 g mjölkchoklad 200 g mörk choklad 5 dl minimarshmallows 3 dl cornflakes
GÖR SÅ HÄR
1. Bryt chokladen i bitar och smält dem i en stor skål över vattenbad.
2. Låt chokladen svalna något. Blanda ner choklad, minimarshmallows och cornflakes.
3. Bred ut smeten i en form ca 18 x 24 cm, klädd med bakplåtspapper. Låt den stelna i kylen.
4. Skär chokladen i bitar med en vass kniv. Förvara dem i kylen i en burk med lock.
1. Bryt chokladen i bitar och smält dem i en stor skål över vattenbad.2. Låt chokladen svalna något. Blanda ner choklad, minimarshmallows och cornflakes.3. Bred ut smeten i en form ca 18 x 24 cm, klädd med bakplåtspapper. Låt den stelna i kylen.4. Skär chokladen i bitar med en vass kniv. Förvara dem i kylen i en burk med lock.
Makalöst goda och saftiga saffransbullar med smörkrämsfyllning som gräddas i folieformar (pappersformar går också bra). Äggen i degen gör bullarna extra luftiga, saftiga och mjuka.
Följ mig gärna på Instagram: lindasbakskola och på Facebook: lindasbakskola
Saffrans-florsockerbullar med smörkrämsfyllning
Ca 30 st
Fyllning 150 g smör, rumsvarmt 1 ½ dl florsocker 1 msk vaniljsocker
Deg
½ g saffran + 1 tsk strösocker 50 g jäst 3 dl mjölk, fingervarm 1 ½ dl strösocker ½ tsk kardemummakärnor, mortlade 1 krm salt 3 ägg 225 g smör, rumsvarmt 12–14 dl vetemjöl
Dekorering 1 ägg
GÖR SÅ HÄR
1. Fyllning: Blanda ihop smör, florsocker och vaniljsocker till fyllningen i en skål. Klicka ut ca 30 små högar på en tallrik och ställ den i frysen i ca 1 tim.
2. Mortla saffran och strösocker. Smula ner jästen i en bunke. Tillsätt mjölken och blanda tills jästen lösts upp. Tillsätt saffran, strösocker, kardemumma, salt, ägg, smör och vetemjöl, lite i taget. Knåda degen kraftigt i några minuter. Låt den jäsa under bakduk i ca 45 min.
3. Knåda igenom degen på ett mjölat bakbord och dela den i ca 30 bitar. Forma släta bullar och lägg dem i aluminiumformar ställda på en plåt (vanliga pappersformar funkar också).
4. Ta ut smörklickarna ur frysen och tryck ner en bit i varje bulle. Låt bullarna jäsa i ca 25 min. Sätt ugnen på 250 grader.
5. Pensla bullarna med uppvispat ägg.
6. Grädda bullarna mitt i ugnen i 7–9 min. Låt dem svalna på ett galler.
7. Pudra florsocker över bullarna.
1. Fyllning: Blanda ihop smör, florsocker och vaniljsocker till fyllningen i en skål. Klicka ut ca 30 små högar på en tallrik och ställ den i frysen i ca 1 tim.2. Mortla saffran och strösocker. Smula ner jästen i en bunke. Tillsätt mjölken och blanda tills jästen lösts upp. Tillsätt saffran, strösocker, kardemumma, salt, ägg, smör och vetemjöl, lite i taget. Knåda degen kraftigt i några minuter. Låt den jäsa under bakduk i ca 45 min.3. Knåda igenom degen på ett mjölat bakbord och dela den i ca 30 bitar. Forma släta bullar och lägg dem i aluminiumformar ställda på en plåt (vanliga pappersformar funkar också).4. Ta ut smörklickarna ur frysen och tryck ner en bit i varje bulle. Låt bullarna jäsa i ca 25 min. Sätt ugnen på 250 grader.5. Pensla bullarna med uppvispat ägg.6. Grädda bullarna mitt i ugnen i 7–9 min. Låt dem svalna på ett galler.7. Pudra florsocker över bullarna.
Franska, skurna pepparkakor är ett perfekt alternativ till vanliga pepparkakor som kavlas ut. Den här varianten är ännu godare och går otroligt snabbt att göra också, eftersom man slipper både att kavla och stansa ut figurer i degen. Ett bra recept för den som vill att bakningen ska gå snabbt och smidigt!
50 g sötmandel 1 dl strösocker 1 tsk kanel 1 tsk pepparkakskrydda ½ tsk bikarbonat 3 dl vetemjöl ½ dl ljus sirap 100 g smör, rumsvarmt
GÖR SÅ HÄR
1. Hacka sötmandel grovt.
2. Blanda ihop de torra ingredienserna i en bunke. Tillsätt sirap och smör och nyp ihop allt till en deg.
3. Knåda snabbt in mandeln i degen.
4. Forma degen till en rull. Lägg den i frysen i ca 30 min så den blir lättare att skära i tunna skivor. Sätt ugnen på 180 grader.
5. Skär degen i tunna skivor, 2–3 mm med en vass kniv.
6. Lägg kakorna på en plåt med bakplåtspapper.
7. Grädda kakorna mitt i ugnen i 10–12 min. Låt dem svalna och stelna på plåten.
1. Hacka sötmandel grovt.2. Blanda ihop de torra ingredienserna i en bunke. Tillsätt sirap och smör och nyp ihop allt till en deg.3. Knåda snabbt in mandeln i degen.4. Forma degen till en rull. Lägg den i frysen i ca 30 min så den blir lättare att skära i tunna skivor. Sätt ugnen på 180 grader.5. Skär degen i tunna skivor, 2–3 mm med en vass kniv.6. Lägg kakorna på en plåt med bakplåtspapper.7. Grädda kakorna mitt i ugnen i 10–12 min. Låt dem svalna och stelna på plåten.
LJUVLIGT GOD CHOKLADKNÄCK Visst är det underbart att göra julgodis. Det är inte bara gott, det är även en speciell härlig känsla. Man inväntar julen och förväntningarna är höga. Knäcke är en klassiker som jag kokar varje år. Gärna denna variant med smak av choklad. Om man vill göra vanlig klassisk knäck är det bara att utesluta kakaon i receptet.
2. Ställ ut knäckformarna på en bricka eller skärbräda.
3. Blanda vispgrädde, sirap, strösocker och kakao i en 3–4 liters kastrull. Låt det koka till ca 124 grader. Stäng av värmen och tillsätt smöret. Rör om ordentligt.
4. Rör ner sötmandeln i knäcksmeten.
5. Häll smeten i formarna. Låt knäcken stelna i kylen.
1. Hacka sötmandeln grovt.2. Ställ ut knäckformarna på en bricka eller skärbräda.3. Blanda vispgrädde, sirap, strösocker och kakao i en 3–4 liters kastrull. Låt det koka till ca 124 grader. Stäng av värmen och tillsätt smöret. Rör om ordentligt.4. Rör ner sötmandeln i knäcksmeten.5. Häll smeten i formarna. Låt knäcken stelna i kylen.
JULGODIS Mintkyssar är så gott! Och enkelt att göra själv. Man vispar upp äggvitan vit och fast, tillsätter pepparmintolja och florsocker och så är smeten klar! Klicka ut på ett bakplåtspapper, låt den stelna och så på med en klick smält choklad. Så enkelt, gott julgodis! Förvara dem i kylen i en burk med tätslutande lock.
Obs! Ta inte för lite florsocker i smeten för då stelnar de inte ordentligt. Smeten ska vara ganska fast, men ändå spritsbar (eller lägg ut smeten med sked och platta till lite).
1. Vispa upp äggvitan vit och fluffig med en elvisp.
2. Tillsätt pepparmintsarom och florsocker (mängden florsocker kan variera något eftersom äggens storlek varierar). Den ska vara ganska fast, men ändå spritsbar. Rör om ordentligt.
3. Lägg smeten i en liten plastpåse. Knyt ihop den och klipp ett hål i ena hörnet.
4. Spritsa, eller klicka ut rundlar med en sked på ett bakplåtspapper på en skärbräda. Låt dem stelna i kylen.
5. Garnering: Smält chokladen och lägg den i en plastpåse. Knyt påsen och klipp ett hål i ena hörnet.
6. Spritsa ut en klick choklad på varje mintkaka. Låt den stelna, gärna i kylen.
1. Vispa upp äggvitan vit och fluffig med en elvisp.2. Tillsätt pepparmintsarom och florsocker (mängden florsocker kan variera något eftersom äggens storlek varierar). Den ska vara ganska fast, men ändå spritsbar. Rör om ordentligt.3. Lägg smeten i en liten plastpåse. Knyt ihop den och klipp ett hål i ena hörnet.4. Spritsa, eller klicka ut rundlar med en sked på ett bakplåtspapper på en skärbräda. Låt dem stelna i kylen.5. Garnering: Smält chokladen och lägg den i en plastpåse. Knyt påsen och klipp ett hål i ena hörnet.6. Spritsa ut en klick choklad på varje mintkaka. Låt den stelna, gärna i kylen.