LJUVLIGT GOD KLADDKAKA Kokos och choklad är en underbar kombination! Kokos är ett mycket enkelt och bra sätt att smaksätta en vanilj chokladkladdkaka! Servera gärna kakan med vaniljglass eller vispgrädde.
1. Sätt ugnen på 180 grader. Smält smöret i en kastrull. Tillsätt resten av ingredienserna och blanda snabbt ihop allt till en slät smet.
2. Häll smeten i en smord och bröad springform (bröa med kokos), 23–24 cm i diameter.
3. Strö över kokos
4. Grädda kakan mitt i ugnen i 22–25 min beroende på hur kladdig du vill ha den. Låt den svalna i formen. Servera gärna med lättvispad grädde eller vaniljglass.
LJUVLIG GOD SAFFRANSKAKA Den här kakan är oerhört saftig & god. Den sötsura citronglasyren är en fantastisk kombination till saffranskryddan, men man kan göra glasyren utan citron och blanda med vatten istället.
3 ägg 2 ½ dl strösocker 1 påse saffran, 0,5 g 3 ½ dl vetemjöl 2 tsk bakpulver 150 g smör, smält 1 dl mjölk
Glasyr 50 g smör, smält 1 msk vaniljsocker 4 ½ dl florsocker 2–3 msk pressad citron (eller vatten om man inte vill ha citronsmak)
Garnering kokosflingor
GÖR SÅ HÄR
1. Sätt ugnen på 180 grader. Vispa ägg och strösocker pösigt i en bunke. Blanda saffran, vetemjöl och bakpulver. Rör ner det i äggblandningen ihop med smör och mjölk. Vispa ihop allt till en slät smet.
2. Häll smeten i en form klädd med bakplåtspapper (eller smord och bröad), ca 20 x 30 cm.
3. Grädda kakan mitt i ugnen i 20–23 min. Låt den kallna i formen.
4. Glasyr: Blanda ihop alla ingredienserna till glasyren i en skål. Anpassa mängden vätska så den blir lagom bredbar.
5. Bred ut glasyren över kakan och strö över kokos. Låt glasyren stelna.
6. Skär kakan i rutor med en vass kniv.
[caption id="attachment_53330" align="alignnone" width="860"] 1. Sätt ugnen på 180 grader. Vispa ägg och strösocker pösigt i en bunke. Blanda saffran, vetemjöl och bakpulver. Rör ner det i äggblandningen ihop med smör och mjölk. Vispa ihop allt till en slät smet.[/caption]
[caption id="attachment_53331" align="alignnone" width="860"] 2. Häll smeten i en form klädd med bakplåtspapper (eller smord och bröad), ca 20 x 30 cm.[/caption]
[caption id="attachment_53332" align="alignnone" width="860"] 3. Grädda kakan mitt i ugnen i 20–23 min. Låt den kallna i formen.[/caption]
[caption id="attachment_53333" align="alignnone" width="860"] 4. Glasyr: Blanda ihop alla ingredienserna till glasyren i en skål. Anpassa mängden vätska så den blir lagom bredbar.[/caption]
[caption id="attachment_53334" align="alignnone" width="574"] 5. Bred ut glasyren över kakan och strö över kokos. Låt glasyren stelna.[/caption]
[caption id="attachment_53335" align="alignnone" width="860"] 6. Skär kakan i rutor med en vass kniv.[/caption]
200 g mörk choklad (välj en kvalitetschoklad som du gillar) 3 ägg
Garnering ev. florsocker
GÖR SÅ HÄR
1. Sätt ugnen på 175 grader. Bryt chokladen i bitar i en skål och smält den över vattenbad.
2. Knäck äggen och separera vitorna och gulorna i varsin skål.
3. Blanda ner gulorna i chokladen.
4. Vispa äggvitorna till ett hårt skum med en elvisp.
5. Blanda ner 1/3 av äggvitorna i chokladsmeten. Rör om.
6. Tillsätt resten av äggvitorna och rör försiktigt ihop allt till en smet.
7. Häll ner smeten i en form, ca 16 cm i diameter, klädd med bakplåtspapper (formen måste ha 8–10 cm hög kant).
8. Grädda kakan mitt i ugnen i 35–40 min. Låt den svalna i formen. (Kakan sjunker ihop när den svalnar). Pudra eventuellt över florsocker före servering. Servera gärna kakan med vispgrädde och hallon, eller ät den som den här.
LÄCKRA LAKRTISKOLOR Ljuvligt goda kolor smaksatta med Turkisk peppar. De har en fantastisk härlig smak av saltlakrits. Jag älskar dessa sega, lättjgorda kolor. Det är bra att ha en digital termometer när man kokor kola för att få den rätta konsistensen. Det går att göra kulprovet (då droppar man kolan i kallt vatten efter en stunds kokning och när det bildas kulor av kolan så är den klar). Dock är kulprovet inte lika säkert. Jag upplever att man ofta tror att kola är klar lite för tidigt och så blir den för mjuk.
100 g Turkisk peppar-karameller 2 dl vispgrädde 1 ¼ dl vit sirap 25 g smör 2 dl strösocker ½ tsk ättiksprit
GÖR SÅ HÄR
1. Krossa eller hacka sönder karamellerna grovt.
2. Koka upp vispgrädde och vit sirap. Tillsätt smör, Turkisk peppar och strösocker. Låt allt koka på medelvärme till 127 grader. Stäng av värmen, tillsätt ättikspriten när värmen uppnåts och rör om ordentligt.
3. Häll kolasmeten i en form klädd med bakplåtspapper, ca 12 x 22 cm (en större form går bra, men då blir kolarna plattare).
4. Låt kolan stelna i kylen i ett par timmar. Skär den i rutor med en vass kniv. Garnera ev med lite flingsalt.
HEMGJORD DAIM! Gott godis som man enkelt gör själv! Knaprig knäckbotten med en härligt täcke av choklad. Supergott godis som funkar året runt, men något man kansk gör extra ofta under julen.
Tips! Piffa till Daimen genom att strö hackade nötter eller sötmandel på chokladen innan den stelnar.
200 g smör 3 dl strösocker 1 ½ dl farinsocker 2 krm salt ½ dl vatten
Garnering 200 g mjölkchoklad 100 g mörk choklad
GÖR SÅ HÄR
1. Smält smöret i en kastrull. Tillsätt resten av ingredienserna och låt allt koka till 150 grader. Koka på ganska hög värme, men inte så det bränns fast.
2. Häll ut smeten på ett bakplåtspapper (du kan lägga pappret i en form, ca 25 x 25 cm om du vill ha jämnare kanter. Men om smeten kan också flyta ut på ett bakplåtspapper. Ställ bottnen för att stelna i frysen en stund.
3. Garnering: Smält all choklad i en skål över vattenbad. Rör om ordentligt.
4. Bred ut chokladen på bottnen. Låt den stelna i kylen. Bryt bräcken i bitar. Förvara Daimbräcken i en burk med tätslutande lock i kylen. Bottnen kan mjukna i rumstemperatur.