I morgon åker jag till bokmässan i Göteborg. Det ska verkligen bli superkul, men jag är väldigt nervös eftersom jag ska intervjuas två gånger på scen och baka bröd på scen inför publik. Jag kommer fram till Göteborg lördag eftermiddag, men då skippar jag att gå in på mässan. Det blir för sent. På kvällen ska jag ut på restaurang och äta middag med Semic bokförlag, men hela söndagen kommer jag vara på mässan hela dagen (se tider nedan). Om ni är där måste ni komma fram och hälsa på mig! Det vore jättekul!!! 🙂
Fudge brownies har ett amerikanskt ursprung och är en av mina favoritkakor (jag har många favoriter 😉 ) De är mjuka, lätt kladdiga och har en fantastiskt god, krämig chokladtryffel på toppen. Med lite knaprig Daim på toppen blir de helt oemotståndliga! Och ett stort plus: de är enkla att göra! Jag gör egentligen bara enkla bakverk eftersom mitt motto är: Det ska vara enkelt och gott att baka!
Följ mig gärna på Instagram: lindasbakskola och på Facebook:Lindas bakskola
Daim fudge brownies
Ca 20 st
Fantastiskt goda, segmjuka brownies med krämig chokladtryffel & knaprig Daim på toppen.
125 g smör 2 ½ dl strösocker 1 dl kakao 1 nypa salt 2 tsk vaniljsocker 2 ägg 1 ½ dl vetemjöl
Chokladtryffel 1 ½ dl vispgrädde 200 g mörk choklad ½ tsk smör
Garnering 1 liten Daim (eller 1 ena biten Daim i ett Dubbel-Daim paket)
GÖR SÅ HÄR
1. Sätt ugnen på 180 grader. Smält smöret i en kastrull. Tillsätt socker, kakao, salt, vaniljsocker och ägg i kastrullen och rör om. Blanda sist i mjölet och rör ihop allt till en slät smet.
2. Lägg i ett bakplåtspapper i en form, ca 18 x 25 cm eller smörj och bröa den. Häll smeten i formen och bred ut den med en slickepott. (Det går också att göra kakan i en rund form, 23–24 cm i diameter). Grädda kakan mitt i ugnen i 23–26 min. Låt den svalna i formen.
3. Chokladtryffel: Koka upp grädden i en kastrull.
4. Stäng av värmen och låt chokladen och smöret smälta i eftervärmen. Rör om ordentligt.
5. Bred ut tryffeln på kakan när kakan kallnat.
6. Hacka Daimen och strö den över fudgen. Ställ kakan i kylen tills budgen stelnat (ett par timmar). Skär kakan i rutor.
1. Sätt ugnen på 180 grader. Smält smöret i en kastrull. Tillsätt socker, kakao, salt, vaniljsocker och ägg i kastrullen och rör om. Blanda sist i mjölet och rör ihop allt till en slät smet.2. Lägg i ett bakplåtspapper i en form, ca 18 x 25 cm eller smörj och bröa den. Häll smeten i formen och bred ut den med en slickepott. (Det går också att göra kakan i en rund form, 23–24 cm i diameter). Grädda kakan mitt i ugnen i 23–26 min. Låt den svalna i formen.3. Chokladtryffel: Koka upp grädden i en kastrull.4. Stäng av värmen och låt chokladen och smöret smälta i eftervärmen. Rör om ordentligt.5. Bred ut tryffeln på kakan när kakan kallnat.6. Hacka Daimen och strö den över fudgen. Ställ kakan i kylen tills budgen stelnat (ett par timmar). Skär kakan i rutor.
DRÖMGOD KLADDKAKA Kladdkaka är ljuvligt gott och en kladdkaka med grovhackad schweizernöt på toppen är ännu godare. De nötiga chokladen ger ett litet tuggmotstånd och gudomligt god smak. En mycket lättgjord, lyxig och galet god dessert, kalastårta eller fikabröd!
1. Sätt ugnen på 180 grader. Smält smöret i en kastrull. Tillsätt resten av ingredienserna och blanda ihop allt till en slät smet.
2. Häll smeten i en smord och bröad springform, 23–24 cm i diameter.
3. Hacka chokladen grovt.
4. Strö chokladhacket över smeten.
5. Grädda kakan mitt i ugnen i 22–28 min beroende på hur kladdig du vill ha den. Låt den svalna i formen. Servera gärna med vispgrädde eller glass.
1. Sätt ugnen på 180 grader. Smält smöret i en kastrull. Tillsätt resten av ingredienserna och blanda ihop allt till en slät smet. Pudra över florsocker före servering.2. Häll smeten i en smord och bröad springform, 23–24 cm i diameter.3. Hacka chokladen grovt.4. Strö chokladhacket över smeten.5. Grädda kakan mitt i ugnen i 22–28 min beroende på hur kladdig du vill ha den. Låt den svalna i formen.
LYXIGA, LÄCKRA LAKRTISKOLOR med en fantastisk smak. Jag älskar dessa sega kolor. Det är bra att ha en digital termometer när man kokor kola för att uppnå rätt temperatur under kokningen och få den rätta konsistensen på kolorna. Det går att göra kulprovet (då droppar man kolan i kallt vatten efter en stunds kokning och när det bildas kulor av kolan så är den klar). Dock är kulprovet inte lika säkert. Jag upplever att man ofta tror att kola är klar lite för tidigt och så blir den för mjuk.
100 g Turkisk peppar-karameller (eller liknande godisar) 2 dl vispgrädde 1 ¼ dl vit sirap 25 g smör 2 dl strösocker ½ tsk ättiksprit
GÖR SÅ HÄR
1. Krossa eller hacka sönder karamellerna grovt.
2. Koka upp vispgrädde och vit sirap. Tillsätt smör, strösocker och Turkisk peppar. Låt allt koka på medelvärme till 127 grader. Stäng av värmen, tillsätt ättikspriten när värmen uppnåts och rör om ordentligt.
3. Häll kolasmeten i en form klädd med bakplåtspapper, ca 12 x 22 cm (en större form går bra, men då blir kolarna plattare).
4. Låt kolan stelna i kylen i ett par timmar. Skär den i rutor med en vass kniv. Garnera ev med lite flingsalt.
1. Krossa eller hacka sönder karamellerna grovt.2. Koka upp vispgrädde och vit sirap. Tillsätt smör, strösocker och Turkisk peppar. Låt allt koka på medelvärme till 127 grader. Stäng av värmen, tillsätt ättikspriten när värmen uppnåts och rör om ordentligt.3. Häll kolasmeten i en form klädd med bakplåtspapper, ca 12 x 22 cm (en större form går bra, men då blir kolarna plattare).4. Låt kolan stelna i kylen i ett par timmar. Skär den i rutor med en vass kniv. Garnera ev med lite flingsalt.
50 smör, rumsvarmt 5 dl vetemjöl eller rågsikt 1 ½ tsk bakpulver 1 tsk salt 2 dl filmjölk eller mjölk
GÖR SÅ HÄR
1. Nyp ihop smöret med de torra ingredienserna. Tillsätt filmjölken (eller mjölken) och blanda ihop allt till en deg.
2. Dela degen i ca 8 bitar.
3. Kavla eller platta degbitarna till rundlar, ca ¾ cm tjocka.
4. Värm upp en stekpanna i gjutjärn på medelvärme. Pudra lite vetemjöl i stekpannan (det ska inte vara något fett i den). Vänd brödet när det får bruna fläckar, ca 2 min per sida. Anpassa värmen så att brödet inte bränns.
1. Nyp ihop smöret med de torra ingredienserna. Tillsätt filmjölken (eller mjölken) och blanda ihop allt till en deg.2. Dela degen i ca 8 bitar.3. Kavla eller platta degbitarna till rundlar, ca ¾ cm tjocka.4. Värm upp en stekpanna i gjutjärn på medelvärme. Pudra lite vetemjöl i stekpannan (det ska inte vara något fett i den). Vänd brödet när det får bruna fläckar, ca 2 min per sida. Anpassa värmen så att brödet inte bränns.