GRÖTFRALLOR
GRÖTFRALLOR Underbart saftiga, goda frallor med havregrynsgröt i degen. Gröten gör dem extra saftiga och läckra!
Tips! Baka kalljästa grötfrallor där degen jäser i kylen över natten – klicka här för recept!
Degen kan kalljäsa (jäsa i kylskåpet i 5-10 timmar). Gör degen, ställ den i kylen och ta fram den när frallorna ska bakas ut. Eller forma frallor, lägg dem på plåtar och ställ plåtarna i kylen i ett par timmar. Ta fram plåtarna ca 20 min före gräddning. (Du behöver inte jäsa degen i bunken). Degen jäser mycket långsamt i kylen och därför behöver den står där i ett par timmar. Täck över degen.
TIPS! Följ mig gärna Lindas bakskola på Instagram (klicka här)
Här hittar du fler goda, enkla bröd – klicka här!
GRÖTFRALLOR
Ca 12 st
Deg
50 g jäst
6 dl vatten, fingervarmt
2 tsk salt
1 dl rapsolja
4 dl havregryn
12–13 dl vetemjölGarnering
1 ägg, vatten eller olja
havregryn
GÖR SÅ HÄR
1. Smula ner jästen i en stor bunke. Tillsätt vatten och blanda tills jästen är upplöst. Tillsätt havregrynen, rör om, och låt stå i ca 10 minuter.
2. Tillsätt salt, rapsolja och vetemjöl, lite i taget. Blanda ihop allt till en smidig deg och knåda i några minuter. Låt den jäsa under bakduk i ca 45 min.
3. Dela degen i ca 12 bitar. Forma dem till bollar och lägg dem på plåtar, klädda med bakplåtspapper. Pensla med ägg, vatten eller olja, strö över lite havregryn. Låt dem jäsa under bakduk i ca 30 min. Sätt ugnen på 250 grader.
4. Grädda bröden (en plåt i taget) mitt i ugnen i ca 12–14 min. Låt dem svalna på plåten.
Tips! Baka saftiga, mjuka morotsfrallor som är ljuvligt goda – klicka här för recept!
Här hittar du fler goda, enkla bröd – klicka här!