Marängbottnar

marängbottnarsteg1

 

Hemgjorda marängbottnar är enkelt att göra själv! Det ingår bara 2 ingredienser och själva smeten går fort att göra. Det som tar tid är gräddningen eftersom man gräddar dem på låg värme. Om värmen är för hög får bottnarna en brun färg och det ska de helst inte ha. De ska vara vita och snygga när de är färdiggräddade.

Förvara bottnarna torrt  och svalt om du bakar dem en dag i förväg.

Gör en superläcker Daim-marängtårta! Klicka här för recept!
Gör en superläcker Daim-marängtårta! Klicka här för recept!

Marängbottnar

2 st

4 äggvitor
2 ½ dl strösocker

GÖR SÅ HÄR

1. Sätt ugnen på 100 grader. Vispa äggvitorna till ett vitt skum. Tillsätt strösockret och fortsätt vispa till ett hårt, fast skum.

2. Bred ut marängsmeten till två rundlar på en ugnsplåt med bakplåtspapper, 18–20 cm i diameter. Grädda bottnarna i nedre delen av ugnen i 100–110 min. Låt dem kallna på plåten.

1. Sätt ugnen på 100 grader. Vispa äggvitorna till ett vitt skum. Tillsätt strösockret och fortsätt vispa till ett hårt, fast skum.
1. Sätt ugnen på 100 grader. Vispa äggvitorna till ett vitt skum. Tillsätt strösockret och fortsätt vispa till ett hårt, fast skum.
2. Bred ut marängsmeten till två rundlar på en ugnsplåt med bakplåtspapper, 18–20 cm i diameter. Grädda bottnarna i nedre delen av ugnen i 100–110 min. Låt dem kallna på plåten.
2. Bred ut marängsmeten till två rundlar på en ugnsplåt med bakplåtspapper, 18–20 cm i diameter. Grädda bottnarna i nedre delen av ugnen i 100–110 min. Låt dem kallna på plåten.

 

Rosa marshmallows

rosamarshmallowsrosamarshmallows1

Ljuvligt gott skumgodis som är enkelt att göra själv. Det är roligt att bjuda vänner och bekanta på hemgjorda marshmallows för alla blir alltid lika förvånade över att man enkelt kan göra sådana själv. Färga dem rosa med några droppar röd hushållsfärg!

Hemgjord Bounty – ljuvligt goda godbitar! Klicka här för recept!
Hemgjord Bounty – ljuvligt goda godbitar! Klicka här för recept!

Rosa marshmallows

60–70 bitar

Smet 1
¼ dl vatten
¼ dl vit sirap
5 dl strösocker

Smet 2
2 ½ msk gelatinpulver
1 ¼ dl vatten, kallt

Smet 3
2 äggvitor
1 tsk vaniljsocker

röd hushållsfärg

GÖR SÅ HÄR

1. Klä en långpanna, ca 26 x 32 cm, med bakplåtspapper och pudra med florsocker så att smeten inte fastnar.

2. Smet 1: Blanda vatten, sirap och strösocker och i en kastrull. Koka blandningen tills den är 122–124 grader. Använd en termometer.

3. Smet 2: Häll gelatinpulver och vattnet i en bunke och vispa det vitt och fluffigt med en elvisp.

4. Smet 3: Vispa äggvitorna fluffiga i en annan bunke. Man ska kunna vända på skålen utan att smeten glider ur den. Tillsätt därefter vaniljsockret och rör om. Om man tillsätter det tidigare kan det bli beskt.

5. Häll den varma sockerblandningen (smet 1) i bunken med gelatinet (smet 2). Vispa på hög hastighet tills den blir riktigt tjock, vit och glänsande. Tillsätt äggvitorna (smet 3) och fortsätt vispa kraftigt tills du fått en seg och riktigt fluffig, vit smet. Tillsätt några droppar röd hushållsfärg (karamellfärg) i slutet av vispningen.

6. Bred ut smeten i formen med en slickepott. Pudra florsocker ovanpå och täck formen med aluminiumfolie.  Låt den stå i rumstemperatur i ca 5–8 tim.

7. Vänd på kakan i formen och drag bort bakplåtspapperet. Klipp kakan i fyrkanter med en sax. Doppa kanterna på godisbitarna i florsocker. Förvara godisbitarna i en burk med tätslutande lock.

1. Klä en långpanna, ca 26 x 32 cm, med bakplåtspapper och pudra med florsocker så att smeten inte fastnar.
1. Klä en långpanna, ca 26 x 32 cm, med bakplåtspapper och pudra med florsocker så att smeten inte fastnar.
2. Smet 1: Blanda vatten, sirap och strösocker och i en kastrull. Koka blandningen tills den är 122–124 grader. Använd en termometer.
2. Smet 1: Blanda vatten, sirap och strösocker och i en kastrull. Koka blandningen tills den är 122–124 grader. Använd en termometer.
4. Smet 3: Vispa äggvitorna fluffiga i en annan bunke. Man ska kunna vända på skålen utan att smeten glider ur den. Tillsätt därefter vaniljsockret och rör om. Om man tillsätter det tidigare kan det bli beskt.
4. Smet 3: Vispa äggvitorna fluffiga i en annan bunke. Man ska kunna vända på skålen utan att smeten glider ur den. Tillsätt därefter vaniljsockret och rör om. Om man tillsätter det tidigare kan det bli beskt.
3. Smet 2: Häll gelatinpulver och vattnet i en bunke och vispa det vitt och fluffigt med en elvisp.
3. Smet 2: Häll gelatinpulver och vattnet i en bunke och vispa det vitt och fluffigt med en elvisp.
5. Häll den varma sockerblandningen (smet 1) i bunken med gelatinet (smet 2). Vispa på hög hastighet tills den blir riktigt tjock, vit och glänsande. Tillsätt äggvitorna (smet 3) och fortsätt vispa kraftigt tills du fått en seg och riktigt fluffig, vit smet. Tillsätt eventuellt några droppar hushållsfärg (karamellfärg) av valfri färg i slutet av vispningen.
5. Häll den varma sockerblandningen (smet 1) i bunken med gelatinet (smet 2). Vispa på hög hastighet tills den blir riktigt tjock, vit och glänsande. Tillsätt äggvitorna (smet 3) och fortsätt vispa kraftigt tills du fått en seg och riktigt fluffig, vit smet. Tillsätt eventuellt några droppar hushållsfärg (karamellfärg) av valfri färg i slutet av vispningen.
6. Bred ut smeten i formen med en slickepott. Pudra florsocker ovanpå och täck formen med aluminiumfolie. Låt den stå i rumstemperatur i ca 5–8 tim.
6. Bred ut smeten i formen med en slickepott. Pudra florsocker ovanpå och täck formen med aluminiumfolie. Låt den stå i rumstemperatur i ca 5–8 tim.
8. Doppa kanterna på godisbitarna i florsocker. Förvara godisbitarna i en burk med tätslutande lock.
7. Doppa kanterna på godisbitarna i florsocker. Förvara godisbitarna i en burk med tätslutande lock. (obs på bilden visar jag vita marshmallows)

rosamarshmallows2 rosamarshmallows3

 

 

Hemgjorda Gorbys ost- & skinkpiroger

gorbysostochskink10 gorbysostochskink11 gorbysostochskink12

Underbara, hemgjorda piroger inspirerade av köpepilogerna Gorby! Men de här är mycket godare! De har en rykande åtgång och mina barn blev helt lyriska när de fick smaka dem! Och även vi vuxna. De är allra godast nybakade, men går också bra att frysa in och ta fram när man är hungrig och vill värma något snabbt. De passar bra att servera på buffén, till en sallad eller soppa!

Här hittar du fler goda, enkla brödrecept – klicka här!

Tips!
Använd köttfårssåsrester och fyll pirogerna med den (men gör den inte för rinnig). Tacoköttfärs går också bra.

Läckra ost- & skinkpiroger – klicka här för recept!
Läckra ost- & skinkpiroger – klicka här för recept!

Hemgjorda Gorbys ost- & skinkpiroger

Ca 16 st beroende på storlek 

25 g jäst
2 dl mjölk, fingervarm
2 dl vatten, fingervarmt
1 ½ tsk salt
3 msk rapsolja
8–9 dl vetemjöl

Fyllning
2–3 msk tomatpuré
200–300 g ost, riven
ca 200 g skinka, skivad
oregano

GÖR SÅ HÄR

1. Smula ner jästen i en bunke. Tillsätt mjölk och vatten och blanda tills jästen lösts upp. Tillsätt salt, rapsolja och vetemjöl, lite i taget. Blanda ihop allt till en smidig deg och knåda den i några minuter. Låt den jäsa under bakduk i ca 40 min.

2. Dela degen i ca 16 bitar. Kavla ut dem till ovaler, ½–¾ cm tunna, på ett mjölat bakbord.

3. Bred ut ett tunt lager tomatpuré på degbitarna.

4. Lägg 1–2 msk riven ost samt ungefär lika mycket skivad skinka i en liten hög mitt på degbitarna.

5. Nyp ihop kanterna med fingrarna, enligt bilden.

6. Lägg pirogerna på en plåt med bakplåtspapper och låt dem jäsa utan bakduk i ca 20 min. Sätt ugnen på 250 grader.

7. Grädda pirogerna mitt i ugnen i 10–12 min. Servera dem gärna nygräddade, men de går även bra att frysa in.

Här hittar du fler goda, enkla brödrecept – klicka här!

1. Smula ner jästen i en bunke. Tillsätt mjölk och vatten och blanda tills jästen lösts upp. Tillsätt salt, rapsolja och vetemjöl, lite i taget. Blanda ihop allt till en smidig deg och knåda den i några minuter. Låt den jäsa under bakduk i ca 40 min.
1. Smula ner jästen i en bunke. Tillsätt mjölk och vatten och blanda tills jästen lösts upp. Tillsätt salt, rapsolja och vetemjöl, lite i taget. Blanda ihop allt till en smidig deg och knåda den i några minuter. Låt den jäsa under bakduk i ca 40 min.
2. Dela degen i ca 16 bitar. Kavla ut dem till ovaler, ½–¾ cm tunna, på ett mjölat bakbord.
2. Dela degen i ca 16 bitar. Kavla ut dem till ovaler, ½–¾ cm tunna, på ett mjölat bakbord.
3. Bred ut ett tunt lager tomatpuré på degbitarna.
3. Bred ut ett tunt lager tomatpuré på degbitarna.
4. Lägg 1–2 msk riven ost samt ungefär lika mycket skivad skinka i en liten hög mitt på degbitarna.
4. Lägg 1–2 msk riven ost samt ungefär lika mycket skivad skinka i en liten hög mitt på degbitarna.
5. Nyp ihop kanterna med fingrarna, enligt bilden.
5. Nyp ihop kanterna med fingrarna, enligt bilden.
6. Lägg pirogerna på en plåt med bakplåtspapper och låt dem jäsa utan bakduk i ca 20 min. Sätt ugnen på 250 grader.
6. Lägg pirogerna på en plåt med bakplåtspapper och låt dem jäsa utan bakduk i ca 20 min. Sätt ugnen på 250 grader.
7. Grädda pirogerna mitt i ugnen i 10–12 min. Servera dem gärna nygräddade, men de går även bra att frysa in.
7. Grädda pirogerna mitt i ugnen i 10–12 min. Servera dem gärna nygräddade, men de går även bra att frysa in.

gorbysostochskink6 gorbysostochskink9 gorbysostochskinkutvald gorbysostochskink8 gorbysostochskink7

Hemgjort smör med flingsalt

hemgjortsmörflingsalt2 hemgjortsmörflingsalt5 hemgjortsmörflingsalt1

Det är lyxigt och gott att bjuda på hemgjort smör – och det blir extra smarrigt med flingsalt på toppen. Ljuvligt gott på en bit baguett eller limpa. Det är busenkelt att göra eget smör. Ett paket vispgrädde och lite salt är allt som behövs. Vispa grädden med en elvisp eller hushållsassistent – om du inte är en jäkel på att vispa för hand ;-).

Hållbarhet
Det hemgjorda smöret håller lika länge som datumet på gräddförpackningen. Det går bra att frysa in t ex hälften och ta fram vid ett senare tillfälle (men då bör man äta upp allt på en gång). Förvara det max 1 månad i frysen.

Vitlöksbaguetter är ljuvligt gott med hemgjort smör! Klicka här för recept!
Vitlöksbaguetter är ljuvligt gott med hemgjort smör! Klicka här för recept!
Njut av det hemgjorda smöret på en skiva filmjölkslimpa – klicka här för recept!
Njut av det hemgjorda smöret på en skiva filmjölkslimpa – klicka här för recept!

 

Hemgjort smör med flingsalt

5 dl vispgrädde (40-procentig)
flingsalt

GÖR SÅ HÄR
1.
 Vispa grädden i en hushållsmaskin eller med elvisp. Först blir det vispgrädde och sedan händer ingenting på ett tag, men fortsätt vispa.

2. Efter en stund blir det smör och och då släpper grädden ifrån sig vätska. Allt går väldigt fort på slutet. Häll bort vätskan och tillsätt några söndersmulade nypor flingsalt. Strö flingsalt på smöret vid servering.

1. Vispa grädden i en hushållsmaskin eller med elvisp. Först blir det vispgrädde och sedan händer ingenting på ett tag, men fortsätt vispa.
1. Vispa grädden i en hushållsmaskin eller med elvisp. Först blir det vispgrädde och sedan händer ingenting på ett tag, men fortsätt vispa.
2. Efter en stund blir det smör och och då släpper grädden ifrån sig vätska. Allt går väldigt fort på slutet. Häll bort vätskan och tillsätt några nypor salt, lite i taget. Smaka av.
2. Efter en stund blir det smör och och då släpper grädden ifrån sig vätska. Allt går väldigt fort på slutet. Häll bort vätskan och tillsätt några söndersmulade nypor flingsalt. Strö flingsalt på smöret vid servering.

hemgjortsmörflingsalt4 hemgjortsmörflingsalt6 hemgjortsmörflingsalt1

Hemgjort vitlökssmör

vitlökssmör3 vitlökssmör2 vitlökssmör6

Tänk dig vad lyxigt och gott att bjuda på hemgjort smör med smak av vitlök. Ljuvligt gott på en bit baguett eller fröknäcke. Det är busenkelt att göra eget smör. Ett paket vispgrädde och lite salt är allt som behövs. Och pressad vitlök efter egen smak. Vispa grädden med en elvisp eller hushållsassistent – om du inte är en jäkel på att vispa för hand ;-).

Hållbarhet
Det hemgjorda smöret håller lika länge som datumet på gräddförpackningen. Det går bra att frysa in t ex hälften och ta fram vid ett senare tillfälle (men då bör man äta upp allt på en gång). Förvara det max 1 månad i frysen.

Härliga baguetter med en frasig yta och ett saftigt innanmäte – klicka här för recept!
Härliga baguetter med en frasig yta och ett saftigt innanmäte – klicka här för recept!

Hemgjort vitlökssmör

5 dl vispgrädde (40-procentig)
salt (efter smak)
ca 1 vitlöksklyfta

GÖR SÅ HÄR
1.
 Vispa grädden i en hushållsmaskin eller med elvisp. Först blir det vispgrädde och sedan händer ingenting på ett tag, men fortsätt vispa.

2. Efter en stund blir det smör och och då släpper grädden ifrån sig vätska. Allt går väldigt fort på slutet. Häll bort vätskan och tillsätt några nypor salt, lite i taget. Smaka av. Pressa en vitlöksklyfta rör ner önskad mängd i smöret efter egen smak.

1. Vispa grädden i en hushållsmaskin eller med elvisp. Först blir det vispgrädde och sedan händer ingenting på ett tag, men fortsätt vispa.
1. Vispa grädden i en hushållsmaskin eller med elvisp. Först blir det vispgrädde och sedan händer ingenting på ett tag, men fortsätt vispa.
2. Efter en stund blir det smör och och då släpper grädden ifrån sig vätska. Allt går väldigt fort på slutet. Häll bort vätskan och tillsätt några nypor salt, lite i taget. Smaka av.
2. Efter en stund blir det smör och och då släpper grädden ifrån sig vätska. Allt går väldigt fort på slutet. Häll bort vätskan och tillsätt några nypor salt, lite i taget. Smaka av. Pressa en vitlöksklyfta rör ner önskad mängd i smöret efter egen smak.

vitlökssmör5 vitlökssmör1 vitlökssmör4