Varje år listar sökmotorn Google de ord som ökat mest i sökväg under året. Inom bakning är semmelwrapen populärast. På andra plats kom chiapuddning. Och på sjunde plats min goda kanelbullekladdkaka :-)!
En helt otroligt god och kladdig kladdkaka med extra mycket smet! Den kan passar att serveras på vilket kalas som helst – både finare middagar, barnkalas, fikabröd till kaffet eller som lördagsmys framför tv:n. Kladdkakan innehåller en stor sats kladdkakesmet som gör bitarna extra höga och att den räcker till fler. Otroligt god och härligt kladdig! Servera gärna med en klick grädde eller vaniljglass.
1. Sätt ugnen på 180 grader. Smält smöret i en kastrull. Tillsätt strösocker, kakao, salt och vaniljsocker). Rör om ordentligt. Tillsätt ägg och vetemjöl och blanda ihop allt till en slät smet.
2. Häll smeten i en smord och bröad rund form med avtagbar kant, 23–24 cm i diameter (bröa med ströbröd eller kokos).
3. Grädda kakan längst ner i ugnen i 26–30 min. (Gräddningen är lite längre än en vanlig kladdkaka eftersom den innehåller mer smet. Låt den kallna i formen. Pudra florsocker över kakan före servering.
1. Sätt ugnen på 180 grader. Smält smöret i en kastrull. Tillsätt strösocker, kakao, salt och vaniljsocker). Rör om ordentligt. Tillsätt ägg och vetemjöl och blanda ihop allt till en slät smet.2. Häll smeten i en smord och bröad rund form med avtagbar kant, 23–24 cm i diameter (bröa med ströbröd eller kokos).3. Grädda kakan längst ner i ugnen i 26–30 min. (Gräddningen är lite längre än en vanlig kladdkaka eftersom den innehåller mer smet. Låt den kallna i formen. Pudra florsocker över kakan före servering.
Nyttigt, mjölfri limpa! Oerhört saftig & god limpa bakad med havregryn (helt utan vanligt mjöl). 5 dl av havregrynen mixas till en mjöl i t ex en matberedare eller mixer med knivar. En mixerstav funkar också, men tar lite längre tid.
Havregryn är naturligt glutenfria, men eftersom de behandlas i maskiner där det kan finnas spår av gluten så kan man inte garantera att vanliga havregryn är glutenfria. Dock tål många glutenintoleranta dessa ”vanliga” gryn ändå. Men man kan dock köpa ”ren havre” av t ex märket Semper. Dessa gryn är garanterad glutenfria. Vissa glutenintoleranta tål ändock inte rent havre och då kan man byta ut havregrynen mot glutenfri mix, mandelmjöl eller bovetemjöl (totalt ca 5 dl om man tar bort alla havregryn i detta recept eftersom havregrynen väger mindre än mjöl).
Tips! Om du använder havregrynsmjöl istället för att mixa: 5 dl havregryn = 4 1/2 dl havremjöl
5 dl havregryn (mixa dem till mjöl) 2 dl havregryn som inte mixas 2 tsk bikarbonat 1 ¼ tsk salt 1 dl linfrön
¾ dl sesamfrön 2 ägg 3 ½ dl filmjölk
Garnering ev. havregryn
ev. sesamfrön
GÖR SÅ HÄR
1. Sätt ugnen på 180 grader. Mixa 5 dl havregryn till ett mjöl i en matberedare eller mixer med knivar.
2. Blanda de mixade havregrynen, havregryn, bikarbonat, salt, linfrön och sesamfrön i en bunke.
3. Vispa äggen fluffiga med en elvisp.
4. Tillsätt äggen och filmjölken. Blanda ihop alla ingredienserna till en kladdig smet.
5. Häll smeten i en limpform, ca 1 ½ liter, klädd med bakplåtspapper. Strö ev. över lite havregryn.
6. Grädda limpan längst ner i ugnen i ca 1 timme.
1. Sätt ugnen på 180 grader. Mixa 5 dl havregryn till ett mjöl i en matberedare eller mixer med knivar.2. Blanda de mixade havregrynen, havregryn, bikarbonat, salt och linfrön i en bunke.3. Vispa äggen fluffiga med en elvisp.4. Blanda ihop alla ingredienserna till en kladdig smet. Strö ev. över lite havregryn.5. Häll smeten i en limpform, ca 1 ½ liter, klädd med bakplåtspapper.6. Grädda limpan längst ner i ugnen i ca 1 timme.
När sötsuget sätter in är den här kakan perfekt att göra! Den tar drygt 1 minut att göra i mikron och innehåller bara ägg, banan och kakao. Den har en mjuk härlig konsistens, god chokladsmak och mättar bra. Perfekt när man är sötsugen, men vill vara nyttig! Min 6-åriga dotter åt kakan med god aptit och passar barn och vuxna lika bra.
Tips!
Servera gärna chokladkakan med bär, t ex hallon, blåbär eller jordgubbar. Supergott och hälsosamt!
1. Bryt bananen i bitar och blanda den med ägg och kakao. Tillsätt ev. en nypa salt för att framhäva smaken.
2. Mixa ihop alla ingredienser med en stavmixer eller i en mixer med knivar, till en slät smet.
3. Häll smeten i två mindre skålar, ca 12 cm i diameter (eller i en större). Strö över kokos.
4. Kör en skål i taget i mikron på högsta värmen i 1–1 ½ minut. Stäng av värmen (om formen har låg kant) och det håller på att koka över. Sätt på värmen direkt när smeten sjunkit ner igen. Kör den inte för länge för då blir kakan för fast och hård i konsistensen. Servera gärna med bär, t ex hallon, blåbär eller jordgubb.
1. Bryt bananen i bitar och blanda den med ägg och kakao. Tillsätt ev. en nypa salt för att framhäva smaken.2. Mixa ihop alla ingredienser med en stavmixer eller i en mixer med knivar, till en slät smet.3. Häll smeten i två mindre skålar, ca 12 cm i diameter (eller i en större). Strö över kokos.4. Kör en skål i taget i mikron på högsta värmen i 1–1 ½ minut. Stäng av värmen (om formen har låg kant) och det håller på att koka över. Sätt på värmen direkt när smeten sjunkit ner igen. Kör den inte för länge för då blir kakan för fast och hård i konsistensen. Servera gärna med bär, t ex hallon, blåbär eller jordgubb.
Riktigt läckra färgklickar! Vita chokladkyssar är ett lättgjord och ljuvligt gott godis som bara består av två ingredienser, vit choklad och chokladlinser. Det enkla är ofta det godaste och så är det precis i detta fall!
Förvara chokladen i kylskåpet.
Chokladkyssar
25–30 st
100 g vit choklad 25–30 chokladlinser
GÖR SÅ HÄR
1. Smält chokladen i en skål över vattenbad.
2. Lägg den smälta chokladen i en liten plastpåse. Klipp ett hål i ena hörnet.
3. Spritsa ut 25–30 rundlar på ett bakplåtspapper. Lägg en chokladlins på varje rundel. Låt chokladen stelna i kylen.
1. Smält chokladen i en skål över vattenbad. 2. Lägg den smälta chokladen i en liten plastpåsen. Klipp ett hål i ena hörnet. 3. Spritsa ut 25–30 rundlar på ett bakplåtspapper. Lägg en chokladlins på varje rundel. Låt chokladen stelna i kylen.