Hemgjorda Gorbys ost- & skinkpiroger

gorbysostochskink10 gorbysostochskink11 gorbysostochskink12

Underbara, hemgjorda piroger inspirerade av köpepilogerna Gorby! Men de här är mycket godare! De har en rykande åtgång och mina barn blev helt lyriska när de fick smaka dem! Och även vi vuxna. De är allra godast nybakade, men går också bra att frysa in och ta fram när man är hungrig och vill värma något snabbt. De passar bra att servera på buffén, till en sallad eller soppa!

Här hittar du fler goda, enkla brödrecept – klicka här!

Tips!
Använd köttfårssåsrester och fyll pirogerna med den (men gör den inte för rinnig). Tacoköttfärs går också bra.

Läckra ost- & skinkpiroger – klicka här för recept!
Läckra ost- & skinkpiroger – klicka här för recept!

Hemgjorda Gorbys ost- & skinkpiroger

Ca 16 st beroende på storlek 

25 g jäst
2 dl mjölk, fingervarm
2 dl vatten, fingervarmt
1 ½ tsk salt
3 msk rapsolja
8–9 dl vetemjöl

Fyllning
2–3 msk tomatpuré
200–300 g ost, riven
ca 200 g skinka, skivad
oregano

GÖR SÅ HÄR

1. Smula ner jästen i en bunke. Tillsätt mjölk och vatten och blanda tills jästen lösts upp. Tillsätt salt, rapsolja och vetemjöl, lite i taget. Blanda ihop allt till en smidig deg och knåda den i några minuter. Låt den jäsa under bakduk i ca 40 min.

2. Dela degen i ca 16 bitar. Kavla ut dem till ovaler, ½–¾ cm tunna, på ett mjölat bakbord.

3. Bred ut ett tunt lager tomatpuré på degbitarna.

4. Lägg 1–2 msk riven ost samt ungefär lika mycket skivad skinka i en liten hög mitt på degbitarna.

5. Nyp ihop kanterna med fingrarna, enligt bilden.

6. Lägg pirogerna på en plåt med bakplåtspapper och låt dem jäsa utan bakduk i ca 20 min. Sätt ugnen på 250 grader.

7. Grädda pirogerna mitt i ugnen i 10–12 min. Servera dem gärna nygräddade, men de går även bra att frysa in.

Här hittar du fler goda, enkla brödrecept – klicka här!

1. Smula ner jästen i en bunke. Tillsätt mjölk och vatten och blanda tills jästen lösts upp. Tillsätt salt, rapsolja och vetemjöl, lite i taget. Blanda ihop allt till en smidig deg och knåda den i några minuter. Låt den jäsa under bakduk i ca 40 min.
1. Smula ner jästen i en bunke. Tillsätt mjölk och vatten och blanda tills jästen lösts upp. Tillsätt salt, rapsolja och vetemjöl, lite i taget. Blanda ihop allt till en smidig deg och knåda den i några minuter. Låt den jäsa under bakduk i ca 40 min.
2. Dela degen i ca 16 bitar. Kavla ut dem till ovaler, ½–¾ cm tunna, på ett mjölat bakbord.
2. Dela degen i ca 16 bitar. Kavla ut dem till ovaler, ½–¾ cm tunna, på ett mjölat bakbord.
3. Bred ut ett tunt lager tomatpuré på degbitarna.
3. Bred ut ett tunt lager tomatpuré på degbitarna.
4. Lägg 1–2 msk riven ost samt ungefär lika mycket skivad skinka i en liten hög mitt på degbitarna.
4. Lägg 1–2 msk riven ost samt ungefär lika mycket skivad skinka i en liten hög mitt på degbitarna.
5. Nyp ihop kanterna med fingrarna, enligt bilden.
5. Nyp ihop kanterna med fingrarna, enligt bilden.
6. Lägg pirogerna på en plåt med bakplåtspapper och låt dem jäsa utan bakduk i ca 20 min. Sätt ugnen på 250 grader.
6. Lägg pirogerna på en plåt med bakplåtspapper och låt dem jäsa utan bakduk i ca 20 min. Sätt ugnen på 250 grader.
7. Grädda pirogerna mitt i ugnen i 10–12 min. Servera dem gärna nygräddade, men de går även bra att frysa in.
7. Grädda pirogerna mitt i ugnen i 10–12 min. Servera dem gärna nygräddade, men de går även bra att frysa in.

gorbysostochskink6 gorbysostochskink9 gorbysostochskinkutvald gorbysostochskink8 gorbysostochskink7

Hemgjort smör med flingsalt

hemgjortsmörflingsalt2 hemgjortsmörflingsalt5 hemgjortsmörflingsalt1

Det är lyxigt och gott att bjuda på hemgjort smör – och det blir extra smarrigt med flingsalt på toppen. Ljuvligt gott på en bit baguett eller limpa. Det är busenkelt att göra eget smör. Ett paket vispgrädde och lite salt är allt som behövs. Vispa grädden med en elvisp eller hushållsassistent – om du inte är en jäkel på att vispa för hand ;-).

Hållbarhet
Det hemgjorda smöret håller lika länge som datumet på gräddförpackningen. Det går bra att frysa in t ex hälften och ta fram vid ett senare tillfälle (men då bör man äta upp allt på en gång). Förvara det max 1 månad i frysen.

Vitlöksbaguetter är ljuvligt gott med hemgjort smör! Klicka här för recept!
Vitlöksbaguetter är ljuvligt gott med hemgjort smör! Klicka här för recept!
Njut av det hemgjorda smöret på en skiva filmjölkslimpa – klicka här för recept!
Njut av det hemgjorda smöret på en skiva filmjölkslimpa – klicka här för recept!

 

Hemgjort smör med flingsalt

5 dl vispgrädde (40-procentig)
flingsalt

GÖR SÅ HÄR
1.
 Vispa grädden i en hushållsmaskin eller med elvisp. Först blir det vispgrädde och sedan händer ingenting på ett tag, men fortsätt vispa.

2. Efter en stund blir det smör och och då släpper grädden ifrån sig vätska. Allt går väldigt fort på slutet. Häll bort vätskan och tillsätt några söndersmulade nypor flingsalt. Strö flingsalt på smöret vid servering.

1. Vispa grädden i en hushållsmaskin eller med elvisp. Först blir det vispgrädde och sedan händer ingenting på ett tag, men fortsätt vispa.
1. Vispa grädden i en hushållsmaskin eller med elvisp. Först blir det vispgrädde och sedan händer ingenting på ett tag, men fortsätt vispa.
2. Efter en stund blir det smör och och då släpper grädden ifrån sig vätska. Allt går väldigt fort på slutet. Häll bort vätskan och tillsätt några nypor salt, lite i taget. Smaka av.
2. Efter en stund blir det smör och och då släpper grädden ifrån sig vätska. Allt går väldigt fort på slutet. Häll bort vätskan och tillsätt några söndersmulade nypor flingsalt. Strö flingsalt på smöret vid servering.

hemgjortsmörflingsalt4 hemgjortsmörflingsalt6 hemgjortsmörflingsalt1

Hemgjort vitlökssmör

vitlökssmör3 vitlökssmör2 vitlökssmör6

Tänk dig vad lyxigt och gott att bjuda på hemgjort smör med smak av vitlök. Ljuvligt gott på en bit baguett eller fröknäcke. Det är busenkelt att göra eget smör. Ett paket vispgrädde och lite salt är allt som behövs. Och pressad vitlök efter egen smak. Vispa grädden med en elvisp eller hushållsassistent – om du inte är en jäkel på att vispa för hand ;-).

Hållbarhet
Det hemgjorda smöret håller lika länge som datumet på gräddförpackningen. Det går bra att frysa in t ex hälften och ta fram vid ett senare tillfälle (men då bör man äta upp allt på en gång). Förvara det max 1 månad i frysen.

Härliga baguetter med en frasig yta och ett saftigt innanmäte – klicka här för recept!
Härliga baguetter med en frasig yta och ett saftigt innanmäte – klicka här för recept!

Hemgjort vitlökssmör

5 dl vispgrädde (40-procentig)
salt (efter smak)
ca 1 vitlöksklyfta

GÖR SÅ HÄR
1.
 Vispa grädden i en hushållsmaskin eller med elvisp. Först blir det vispgrädde och sedan händer ingenting på ett tag, men fortsätt vispa.

2. Efter en stund blir det smör och och då släpper grädden ifrån sig vätska. Allt går väldigt fort på slutet. Häll bort vätskan och tillsätt några nypor salt, lite i taget. Smaka av. Pressa en vitlöksklyfta rör ner önskad mängd i smöret efter egen smak.

1. Vispa grädden i en hushållsmaskin eller med elvisp. Först blir det vispgrädde och sedan händer ingenting på ett tag, men fortsätt vispa.
1. Vispa grädden i en hushållsmaskin eller med elvisp. Först blir det vispgrädde och sedan händer ingenting på ett tag, men fortsätt vispa.
2. Efter en stund blir det smör och och då släpper grädden ifrån sig vätska. Allt går väldigt fort på slutet. Häll bort vätskan och tillsätt några nypor salt, lite i taget. Smaka av.
2. Efter en stund blir det smör och och då släpper grädden ifrån sig vätska. Allt går väldigt fort på slutet. Häll bort vätskan och tillsätt några nypor salt, lite i taget. Smaka av. Pressa en vitlöksklyfta rör ner önskad mängd i smöret efter egen smak.

vitlökssmör5 vitlökssmör1 vitlökssmör4

Hemgjort basilikasmör

basilikasmör3
Färsk basilika i smöret är gudomligt gott. Ät det gärna på en bit fröknäcke – magiskt!

basilikasmör2

Tänk dig vad lyxigt och gott att bjuda på hemgjort smör med smak av basilika till det nybakade brödet. En lyxig, ljuvligt god och läcker kombo! Och det bästa av allt är att det är busenkelt att göra eget smör. Ett paket vispgrädde och lite salt är allt som behövs. Och färsk basilika. Vispa med en elvisp eller hushållsassistent – om du inte är en jäkel på att vispa för hand ;-).

Hållbarhet
Det hemgjorda smöret håller lika länge som datumet på gräddförpackningen. Det går bra att frysa in t ex hälften och ta fram vid ett senare tillfälle (men då bör man äta upp allt på en gång). Förvara det max 1 månad i frysen.

Hemgjort smör och basilikasmör är ljuvligt gott! Klicka här för recept!
Hemgjort smör och basilikasmör är ljuvligt gott! Klicka här för recept!

Hemgjort smör

5 dl vispgrädde (40-procentig)
salt (efter smak)
färsk basilika

GÖR SÅ HÄR
1.
 Vispa grädden i en hushållsmaskin eller med elvisp. Först blir det vispgrädde och sedan händer ingenting på ett tag, men fortsätt vispa.

2. Efter en stund blir det smör och och då släpper grädden ifrån sig vätska. Allt går väldigt fort på slutet. Häll bort vätskan och tillsätt några nypor salt, lite i taget. Smaka av. Klipp basilikablad i småbitar och rör ner önskad mängd efter egen smak i smöret.

1. Vispa grädden i en hushållsmaskin eller med elvisp. Först blir det vispgrädde och sedan händer ingenting på ett tag, men fortsätt vispa.
1. Vispa grädden i en hushållsmaskin eller med elvisp. Först blir det vispgrädde och sedan händer ingenting på ett tag, men fortsätt vispa.
2. Efter en stund blir det smör och och då släpper grädden ifrån sig vätska. Allt går väldigt fort på slutet. Häll bort vätskan och tillsätt några nypor salt, lite i taget. Smaka av.
2. Efter en stund blir det smör och och då släpper grädden ifrån sig vätska. Allt går väldigt fort på slutet. Häll bort vätskan och tillsätt några nypor salt, lite i taget. Smaka av. Klipp basilikablad i småbitar och rör ner önskad mängd efter egen smak i smöret.

basilikasmör1 basilikasmör4

Hemgjort smör

hemgjortsmör4

hemgjortsmör5
Det är gott att strö lite flingsalt på smöret vid servering!

Tänk dig vad lyxigt och gott att bjuda på både hemgjort smör och nybakad bröd. En lyxig, ljuvligt god och läcker kombo! Och det bästa av allt är att det är busenkelt att göra eget smör. Ett paket vispgrädde och lite salt är allt som behövs. Och en elvisp eller hushållsassistent – om du inte är en jäkel på att vispa för hand 😉

Hållbarhet
Det hemgjorda smöret håller lika länge som datumet på gräddförpackningen. Det går bra att frysa in t ex hälften och ta fram vid ett senare tillfälle (men då bör man äta upp allt på en gång). Förvara det max 1 månad i frysen.

Njut av ditt hemgjorda smör på en skiva filmjölkslimpa – supergott! Klicka här för recept!
Njut av ditt hemgjorda smör på en skiva filmjölkslimpa – supergott! Klicka här för recept!

Hemgjort smör

5 dl vispgrädde (40-procentig)
salt (efter smak)

GÖR SÅ HÄR
1.
Vispa grädden i en hushållsmaskin eller med elvisp. Först blir det vispgrädde och sedan händer ingenting på ett tag, men fortsätt vispa.

2. Efter en stund blir det smör och och då släpper grädden ifrån sig vätska. Allt går väldigt fort på slutet. Häll bort vätskan och tillsätt några nypor salt, lite i taget. Smaka av.

1. Vispa grädden i en hushållsmaskin eller med elvisp. Först blir det vispgrädde och sedan händer ingenting på ett tag, men fortsätt vispa.
1. Vispa grädden i en hushållsmaskin eller med elvisp. Först blir det vispgrädde och sedan händer ingenting på ett tag, men fortsätt vispa.
2. Efter en stund blir det smör och och då släpper grädden ifrån sig vätska. Allt går väldigt fort på slutet. Häll bort vätskan och tillsätt några nypor salt, lite i taget. Smaka av.
2. Efter en stund blir det smör och och då släpper grädden ifrån sig vätska. Allt går väldigt fort på slutet. Häll bort vätskan och tillsätt några nypor salt, lite i taget. Smaka av.

hemgjortsmör3 hemgjortsmör6