Halvera mängden jäst

Skärmavbild 2015-12-07 kl. 22.43.30

Många bröd- & bullrecept innehåller 50 g jäst och ca 5 dl degvätska. Då brukar degen jäsa 2 x 30–45 min. Snabbare än så bör degen inte jäsa om man vill ha ett saftigt och luftigt bröd.

Det går dock bra att halvera mängden jäst till 25 gram utan problem, men då behöver man öka tiden på den första jäsningen till 50–60 min eller kanske ännu längre. Det är alltid svårt att säga en exakt jästid. Det bästa är att man lär sig hur degen ska se ut och kännas i konsistensen när den är färdigjäst. Den andra jäsningen kan vara något kortare, 30–40 min.

Ett bra riktmärke för att se när degen är färdigjäst är när den nått ungefär sin dubbla storlek och känns elastisk på ytan när man trycker på den.

– Nackdelen med att använda en stor mängd jäst för snabbare jäsning är att degen kan ta smak av jästen och att degen kan bli överjäst och säcka ihop.

– Fördelen med att jäsa degen lång tid med mindre jäst är att smakerna i mjölet utvecklas bättre.

Lindas brända mandlar med kanel & flingsalt

brandamandlar4 brandamandlar2 brandamandlar3

Härliga brända mandlar på mitt vis! Ett enkelt recept som passar bra både till glöggen och som julgodis. De är knapriga och söta med smak av kanel. Flingsaltet ger en extra touch och läcker smak!

Ljuvligt god gräddchokladkola – klicka här för länk till receptet!
Ljuvligt god gräddchokladkola – klicka här för länk till receptet!

Tips! Följ mig gärna på Instagram: lindasbakskola och på Facebook: lindasbakskola

Lindas brända mandlar / kanderade mandlar

200 g sötmandlar
2 dl florsocker

Garnering (kan uteslutas)
malen kanel
flingsalt

GÖR SÅ HÄR
1. Lägg sötmandlarna och florsockret i en stekpanna.

2. Sätt värmen på högsta och blanda ordentligt.

3. Sänk värmen till medel och rör om tills sockret smält helt. Reglera värmen hela tiden så att sockret inte bränns.

4. Häll upp mandlarna på ett bakplåtspapper.

5. Pudra över kanel och flingsalt. Bryt isär mandlarna när sockret stelnat.

1. Lägg sötmandlarna och florsockret i en stekpanna.
1. Lägg sötmandlarna och florsockret i en stekpanna.
2. Sätt på värmen på högsta och blanda ordentligt.
2. Sätt värmen på högsta och blanda ordentligt.
3. Sänk värmen till medel och rör om tills sockret smält. Reglera värmen så sockret inte bränns.
3. Sänk värmen till medel och rör om tills sockret smält helt. Reglera värmen hela tiden så att sockret inte bränns.
4. Häll upp mandlarna på ett bakplåtspapper.
4. Häll upp mandlarna på ett bakplåtspapper.
5. Pudra över kanel och flingsalt. Bryt isär mandlarna när sockret stelnat.
5. Pudra över kanel och flingsalt. Bryt isär mandlarna när sockret stelnat. utvald brandamandlar5 brandamandlar1

 

Hemgjord pepparkakskrydda

Pepparkakskrydda blandar du enkelt själv med 4 olika kryddor; kardemumma, ingefära, kanel och kryddnejlika. Använd kryddan i pepparkaksdeg, mjuk pepparkaka, som fyllning i bullar med mera.

Tips! Följ mig gärna på Instagram: lindasbakskola och på Facebook: lindasbakskola

Hemgjord pepparkakskrydda

Ca 1 dl 

1 ½ msk malen kardemumma
 
2 msk mald ingefära
 
2 msk mald kanel
 
1 ¼ msk malda kryddnejlikor 

GÖR SÅ HÄR
1. Blanda ihop alla kryddorna i en skål.
2. Fyll en tom, diskad kryddburk med blandningen. Skriv en etikett
och sätt fast den utanpå burken.

Rocky road

rockyroad2 rockyroad1 rockyroad3

Rocky road är gudomligt gott! Blandningen av choklad, marshmallows, chokladlinser och salta jordnötter är ljuvligt gott! Mängderna i receptet kan varieras och man kan självklart byta ut ingredienserna till någon annan godissort eller andra sorters nötter.

Himmelskt god mjölkchokladfudge – klicka här för recept!
Himmelskt god mjölkchokladfudge – klicka här för recept!

Tips! Följ mig gärna på Instagram: lindasbakskola och på Facebook: lindasbakskola

Rocky road

Ca 30 bitar

200 g mörk eller ljus choklad
75 g mini marshmallows
100 g jordnötter eller cashewnötter
150 g chokladlinser eller Dumlekola
ev. 1–2 msk kokos (kan uteslutas)

GÖR SÅ HÄR

1. Smält chokladen i en glasskål över vattenbad.

2. Blanda ner alla ingredienserna i chokladen. Spara lite till av varje ingrediens till garnering.

3. Bred ut chokladblandningen på ett bakplåtspapper och platta till.

4. Strö över lite av ingredienserna på chokladen. Låt chokladen stelna i kylen. Bryt det i bitar vid servering.

1. Smält chokladen i en glasskål över vattenbad.
1. Smält chokladen i en glasskål över vattenbad.
2. Blanda ner alla ingredienserna i chokladen. Spara lite till av varje ingrediens till garnering.
2. Blanda ner alla ingredienserna i chokladen. Spara lite till av varje ingrediens till garnering.
3. Bred ut chokladblandningen på ett bakplåtspapper och platta till.
3. Bred ut chokladblandningen på ett bakplåtspapper och platta till.
4. Strö över lite av ingredienserna på chokladen. Låt chokladen stelna i kylen. Bryt det i bitar vid servering.
4. Strö över lite av ingredienserna på chokladen. Låt chokladen stelna i kylen. Bryt det i bitar vid servering.

rockyroad4 utvald

 

 

Mjölkchokladmousse

steg3 steg2

En perfekt dessert som bara tar några minuter att göra! Moussen är oerhört krämig, luftig och god! Servera den gärna med hallon, jordgubbar eller någon fräsch frukt! Gör moussen samma dag som den ska ätas.

Urläcker sötsalt chokladpaj – klicka här för det goda receptet!
Urläcker sötsalt chokladpaj – klicka här för det goda receptet!

Tips! Följ mig gärna på Instagram: lindasbakskola och på Facebook: lindasbakskola

Mjölkchokladmousse

6 portioner

3 dl vispgrädde (1 ½ + 1 ½ dl)
150 g mjölkchoklad
ca 50 g mjölkchoklad, hyvlad

GÖR SÅ HÄR

1. Värm upp hälften av vispgrädden i en kastrull. Bryt ner den mörka chokladen i bitar (150 g) och smält den i grädden. Stäng av värmen direkt när det börjar bubbla. Låt blandningen kallna helt.

2. Vispa andra hälften av grädden fluffig.

3. Häll ner den kalla chokladgrädden i den vispade grädden. Vispa till en mousse, men inte för länge för då blir moussen gryning.

4. Fördela moussen i 6 glas. Strö över hyvlad eller hackad mjölkchoklad (ca 50 g).

1. Värm upp hälften av vispgrädden i en kastrull. Bryt ner chokladen i bitar och smält den i grädden. Stäng av värmen direkt när det börjar bubbla. Låt blandningen kallna helt.
1. Värm upp hälften av vispgrädden i en kastrull. Bryt ner chokladen i bitar och smält den i grädden. Stäng av värmen direkt när det börjar bubbla. Låt blandningen kallna helt.
2. Vispa andra hälften av grädden fluffig.
2. Vispa andra hälften av grädden fluffig.
3. Häll ner den kalla chokladgrädden i den vispade grädden. Vispa till en mousse, men inte för länge för då blir moussen gryning.
3. Häll ner den kalla chokladgrädden i den vispade grädden. Vispa till en mousse, men inte för länge för då blir moussen gryning.
5. Fördela moussen i 6 glas. Strö över After Eight bitarna. Garnera med en After Eight platta i varje glas.
4. Fördela moussen i 6 glas. Strö över hyvlad eller hackad mjölkchoklad (ca 50 g).

 

steg4 steg1 utvald