Grovlimpa

grovlimpa3 utvald grovlimpa7

Nyttig, fiberrik limpa med grovt rågmjöl, grahamsmjöl och linfrön i degen. Tänk på att knåda degen kraftigt i några minuter så glutentrådarna blir starka. Det är viktigt för att brödet ska bli saftigt, luftigt och jäsa bra under gräddningen i ugnen. Det är extra viktigt när brödet innehåller mycket fiberrika mjölsorter som är tunga i sig själva. Vetemjölet är det mjöl som innehåller mest gluten och som gör att brödet får bra volym.

Kalljäsning!
Du kan göra degen på kvällen och låta den kalljäsa i kylen över natten. Perfekt om du vill servera nybakat bröd till frukost. Gör så här: Låt degen jäsa i ca 30 min. Baka ut degen till en limpa och låt den jäsa övertäckt i kylen över natten. Ta fram den och låt den stå i rumstemperatur medan ugnen blir varm på morgonen.

Supergoda, saftiga tekakor – klicka här för länk till receptet!
Supergoda, saftiga tekakor – klicka här för länk till receptet!

Följ mig gärna på Instagram: lindasbakskola och på Facebook: lindasbakskola 

Grovlimpa

1 st

25 g jäst
3 dl mjölk, fingervarm
1 tsk salt
2 msk rapsolja
½ dl linfrön
2 dl grovt rågmjöl (fint rågmjöl går också bra)
1 dl grahamsmjöl
ca 3–4 dl vetemjöl

Garnering
grovt rågmjöl

GÖR SÅ HÄR

1. Smula ner jästen i en bunke och lös upp den i mjölken. Tillsätt salt, rapsolja, rågmjöl, grahamsmjöl och vetemjöl, lite i taget. Blanda ihop allt till en smidig deg och knåda den kraftigt i några minuter så att glutentrådarna blir starka och brödet luftigt och saftigt. Låt degen jäsa under bakduk i ca 45 min.

2. Forma degen till en limpa. Lägg den i en limpform, ca 1 ½ liter, klädd med bakplåtspapper.

3. Skär snitt i degen med en vass kniv.

4. Pensla limpan med vatten och strö över lite rågmjöl. Låt den jäsa under bakduk i ca 30 min. Sätt ugnen på 250 grader.

5. Grädda brödet längst ner i ugnen i 30–35 min. Sänk värmen till 225 grader när du sätter in brödet. Låt limpan svalna i formen.

1. Smula ner jästen i en bunke och lös upp den i mjölken. Tillsätt salt, rapsolja, rågmjöl, grahamsmjöl och vetemjöl, lite i taget. Blanda ihop allt till en smidig deg och knåda den kraftigt i några minuter så att glutentrådarna blir starka och brödet luftigt och saftigt. Låt degen jäsa under bakduk i ca 45 min.
1. Smula ner jästen i en bunke och lös upp den i mjölken. Tillsätt salt, rapsolja, rågmjöl, grahamsmjöl och vetemjöl, lite i taget. Blanda ihop allt till en smidig deg och knåda den kraftigt i några minuter så att glutentrådarna blir starka och brödet luftigt och saftigt. Låt degen jäsa under bakduk i ca 45 min.
2. Forma degen till en limpa. Lägg den i en limpform, ca 1 ½ liter, klädd med bakplåtspapper.
2. Forma degen till en limpa. Lägg den i en limpform, ca 1 ½ liter, klädd med bakplåtspapper.
3. Skär snitt i degen med en vass kniv.
3. Skär snitt i degen med en vass kniv.
4. Pensla limpan med vatten och strö över lite rågmjöl. Låt den jäsa under bakduk i ca 30 min. Sätt ugnen på 250 grader.
4. Pensla limpan med vatten och strö över lite rågmjöl. Låt den jäsa under bakduk i ca 30 min. Sätt ugnen på 250 grader.
5. Grädda brödet längst ner i ugnen i 30–35 min. Sänk värmen till 225 grader när du sätter in brödet. Låt limpan svalna i formen.
5. Grädda brödet längst ner i ugnen i 30–35 min. Sänk värmen till 225 grader när du sätter in brödet. Låt limpan svalna i formen.

grovlimpa3 grovlimpa4 grovlimpa6 grovlimpa2

Mördegsinbakad mjölkchoklad

inbakadchoklad7 inbakadchoklad4 inbakadchoklad3 inbakadchoklad6

Lättgjord & grymt god mördegsinbakad chokladkaka! En uppskattad kaka som garanterat blir en snackis runt fikabordet. Man kan använda vilken sorts choklad som helst. Jag bakade in en mjölkchokladkaka och kakan gick åt som smör i solsken. Alla i familjen gav den högsta betyg!

Följ mig gärna på Instagram: lindasbakskola och på Facebook: lindasbakskola 

Mördegsinbakad mjölkchoklad

10–12 bitar

100 g smör, kallt
1 nypa salt
2 ¼ dl vetemjöl
2 msk strösocker 

200 g mjölkchokladkaka

Garnering
pärlsocker

GÖR SÅ HÄR

1. Sätt ugnen på 175 grader. Nyp ihop smöret med salt, vetemjöl och strösocker till en deg.

2. Kavla ut degen till en rektangel som är 3–4 cm längre än chokladkakan och ca 20 cm bredare, på ett bakplåtspapper.

3. Lägg chokladkakan ovanpå degen. Skär kanterna i sneda flikar.

4. Vik översta kanten över chokladkakan. Fläta ihop flikarna ovanpå chokaldkakan och vik upp den undre kanten.

5. Strö över pärlsocker och tryck till lite så det fastnar på ytan.

6. Gräddan kakan mitt i ugnen i ca 25 min. Låt den svalna på plåten.

1. Sätt ugnen på 175 grader. Nyp ihop smöret med salt, vetemjöl och strösocker till en deg.
1. Sätt ugnen på 175 grader. Nyp ihop smöret med salt, vetemjöl och strösocker till en deg.
2. Kavla ut degen till en rektangel som är 3–4 cm längre än chokladkakan och ca 20 cm bredare, på ett bakplåtspapper.
2. Kavla ut degen till en rektangel som är 3–4 cm längre än chokladkakan och ca 20 cm bredare, på ett bakplåtspapper.
3. Lägg chokladkakan ovanpå degen. Skär kanterna i sneda flikar.
3. Lägg chokladkakan ovanpå degen. Skär kanterna i sneda flikar.
4. Vik översta kanten över chokladkakan. Fläta ihop flikarna ovanpå chokaldkakan och vik upp den undre kanten.
4. Vik översta kanten över chokladkakan. Fläta ihop flikarna ovanpå chokaldkakan och vik upp den undre kanten.
5. Strö över pärlsocker och tryck till lite så det fastnar på ytan.
5. Strö över pärlsocker och tryck till lite så det fastnar på ytan.
6. Gräddan kakan mitt i ugnen i 22–25 min. Låt den svalna på plåten.
6. Gräddan kakan mitt i ugnen i 22–25 min. Låt den svalna på plåten.inbakadchoklad4 inbakadchoklad5 utvald

Tacopizza

tacopizza3 tacopizza8 tacopizza5 tacopizza11

Underbart god tacopizza som älskas av hela familjen! Om du får tacoköttfärs över från tacomiddagen kan du använda den och lägga på pizzan. Släng gärna på några jalapenos innan servering!

Baka klassiska pizzabullar – klicka här för recept!
Baka klassiska pizzabullar – klicka här för recept!

Följ mig gärna på Instagram: lindasbakskola och på Facebook: lindasbakskola

Tacopizza

1 stor eller 2 mindre

¼ pkt jäst
2 dl vatten, fingervarmt
1 tsk salt
1 msk rapsolja
5–6 dl vetemjöl 

Fyllning (eller valfri fyllning)
2–3 msk pizzasås/tomatsås, färdig eller hemgjord
150–200 g tacoköttfärs
ca 200 ost, riven

Garnering
oregano
(ev. jalapeno & färsk oregano)

GÖR SÅ HÄR

1. Smula ner jästen i en bunke. Tillsätt vattnet och blanda tills jästen lösts upp. Tillsätt salt, rapsolja och vetemjöl, lite i taget. Blanda ihop allt till en smidig deg och knåda den i några minuter. Låt degen jäsa under bakduk i ca 40 min.

2. Kavla ut degen till en rundel, ½–1 cm tjock, på ett bakplåtspapper. (Eller dela degen i två bitar och kavla ut två mindre rundlar). Låt kanterna vara något tjockare.

3. Lägg bakplåtspappret med degen på en ugnsplåt. Bred ut pizzasåsen på degen.

4. Strö över tacoköttfärsen och riven ost. Strö över oregano. Låt pizzan jäsa under bakduk i ca 20 min. Sätt ugnen på 250 grader varmluft.

5. Grädda pizzan mitt i ugnen i 10–13 min (något kortare tid om du gör två mindre pizzor). Håll koll så att den inte bränns på ytan.

1. Smula ner jästen i en bunke. Tillsätt vattnet och blanda tills jästen lösts upp. Tillsätt salt, rapsolja och vetemjöl, lite i taget. Blanda ihop allt till en smidig deg och knåda den i några minuter. Låt degen jäsa under bakduk i ca 40 min.
1. Smula ner jästen i en bunke. Tillsätt vattnet och blanda tills jästen lösts upp. Tillsätt salt, rapsolja och vetemjöl, lite i taget. Blanda ihop allt till en smidig deg och knåda den i några minuter. Låt degen jäsa under bakduk i ca 40 min.
2. Kavla ut degen till en rundel, ½–1 cm tjock, på ett bakplåtspapper. (Eller dela degen i två bitar och kavla ut två mindre rundlar). Låt kanterna vara något tjockare.
2. Kavla ut degen till en rundel, ½–1 cm tjock, på ett bakplåtspapper. (Eller dela degen i två bitar och kavla ut två mindre rundlar). Låt kanterna vara något tjockare.
3. Lägg bakplåtspappret med degen på en ugnsplåt. Bred ut pizzasåsen på degen.
3. Lägg bakplåtspappret med degen på en ugnsplåt. Bred ut pizzasåsen på degen.
4. Strö över tacoköttfärsen och riven ost. Strö över oregano. Låt pizzan jäsa under bakduk i ca 20 min. Sätt ugnen på 250 grader varmluft.
4. Strö över tacoköttfärsen och riven ost. Strö över oregano. Låt pizzan jäsa under bakduk i ca 20 min. Sätt ugnen på 250 grader varmluft.
5. Grädda pizzan mitt i ugnen i 10–13 min (något kortare tid om du gör två mindre pizzor). Håll koll så att den inte bränns på ytan.
5. Grädda pizzan mitt i ugnen i 10–13 min (något kortare tid om du gör två mindre pizzor). Håll koll så att den inte bränns på ytan. tacopizza1 tacopizza2

tacopizza6 tacopizza7 tacopizza3

 

Så gör du chokladganache / chokladkräm

IMG_9235

chokladganache

 

Följ mig gärna på Instagram: lindasbakskola och på Facebook: lindasbakskola

Chokladganache är en ljuvligt god och len chokladkräm som kan användas som fyllning i tårtor eller som glasyr på t ex kladdkakor, sockerkakor, muffins eller liknande.  Man kan använda den till vad man vill egentligen.

Så gör du chokladganache/chokladkräm

1 ½ dl vispgrädde
150 g mörk choklad, grovhackad

GÖR SÅ HÄR

1. Koka upp grädden i en kastrull. Stäng direkt av värmen och ta bort kastrullen från värmen.

2. Låt chokladen smälta i grädden och blanda ihop allt till en slät smet. Låt den svalna. Bred ut chokladsmeten på bakverket. Ställ den i kylen för en fastare konsistens på chokladganachen.

1. Koka upp grädden i en kastrull. Stäng direkt av värmen och ta bort kastrullen från värmen.
1. Koka upp grädden i en kastrull. Stäng direkt av värmen och ta bort kastrullen från värmen.
2. Låt chokladen smälta i grädden och blanda ihop allt till en slät smet. Låt den svalna. Bred ut chokladsmeten på bakverket. Ställ det i kylen för en fastare konsistens på chokladganachen.
2. Låt chokladen smälta i grädden och blanda ihop allt till en slät smet. Låt den svalna. Bred ut chokladsmeten på bakverket. Ställ den i kylen för en fastare konsistens på chokladganachen.

 

 

Bountykladdkaka

bountykladdkaka12 bountykladdkaka4 bountykladdkaka8

Superläcker Bountykaka som har en rykande åtgång! Den består av en ljuvligt god kladdkakebotten, en krämig Bountyfyllning med kokos och ett täcke av smarrig choklad. Jag älskar godiset Bounty och den här kakan är helt oemotståndlig!

 

Superläcker Oreo- kola & chokladpaj – klicka här för recept!
Superläcker Oreo- kola & chokladpaj – klicka här för recept!

TIPS! Följ mig gärna lindasbakskola på Instagram (klicka här)Facebook (klicka här) & Snapchat för mer inspiration & flera recept!

Kolla igenom alla recept i Lindas bakskola – klicka här!

Bountykladdkaka

Ca 12 bitar

150 g smör
3 dl strösocker
3 ägg
¾ dl kakao
1 nypa salt
2 tsk vaniljsocker
2 dl vetemjöl

Kokosfyllning
200 g kokos (spar 1–2 msk till garnering)
1 burk sötad kondenserad mjölk, 397 g 

Garnering
200 g mörk choklad, smält (kan bytas mot mjölkchoklad)
2 tsk rapsolja (för att chokladen ska bli mjuk och inte spricka när man skär kakan)
kokos

GÖR SÅ HÄR

1. Sätt ugnen på 180 grader. Smält smöret i en kastrull. Tillsätt resten av ingredienserna och blanda ihop allt till en slät smet.

2. Häll smeten i en smord och bröad springform, 23–24 cm i diameter.

3. Grädda kakan mitt i ugnen i 26–30 min beroende på hur kladdig du vill ha den. Låt den kallna i formen.

4. Kokosfyllning: Blanda kokos och kondenserad mjölk i en skål.

5. Bred ut kokosblandningen över kladdkakan.

6. Blanda smält choklad och olja. Bred ut det över kokosen. Strö över lite kokos och låt chokladen stelna.

1. Sätt ugnen på 180 grader. Smält smöret i en kastrull. Tillsätt resten av ingredienserna och blanda ihop allt till en slät smet.
1. Sätt ugnen på 180 grader. Smält smöret i en kastrull. Tillsätt resten av ingredienserna och blanda ihop allt till en slät smet.
2. Häll smeten i en smord och bröad springform, 23–24 cm i diameter.
2. Häll smeten i en smord och bröad springform, 23–24 cm i diameter.
3. Grädda kakan mitt i ugnen i 26–30 min beroende på hur kladdig du vill ha den. Låt den kallna i formen.
3. Grädda kakan mitt i ugnen i 26–30 min beroende på hur kladdig du vill ha den. Låt den kallna i formen.
4. Kokosfyllning: Blanda kokos och kondenserad mjölk i en skål.
4. Kokosfyllning: Blanda kokos och kondenserad mjölk i en skål.
5. Bred ut kokosblandningen över kladdkakan.
5. Bred ut kokosblandningen över kladdkakan.
6. Bred ut den smälta chokladen över kokosen. Strö över lite kokos och låt chokladen stelna.
6. Blanda smält choklad och olja. Bred ut det över kokosen. Strö över lite kokos och låt chokladen stelna.

steg7

bountykladdkaka2 bountykladdkaka1 bountykladdkaka11 bountykladdkaka7 bountykladdkaka4 bountykladdkaka9