En ljuvligt god kladdkaka med hallon i smeten. Det går bra att baka den med frysta hallon, men passa på och baka med färska bär om du har hallonbuskar i din trädgård. Kakan är god att äta som den är, men det blir en perfekt dessert om den serveras med vaniljsås, glass eller vispgrädde.
Följ mig gärna på Instagram: lindasbakskola och på Facebook: lindasbakskola
Hallonkladdkaka
Ca 15 bitar
175 g smör
2 ½ dl strösocker 1 nypa salt 1 msk vaniljsocker 3 ägg 2 ¾ dl vetemjöl
Garnering 200–300 g hallon, färska eller frysta
ev. strösocker
Garnering florsocker
GÖR SÅ HÄR
1. Sätt ugnen på 180 grader. Smält smöret i en kastrull. Ta bort den från värmen och låt det svalna något. Tillsätt resten av ingredienserna i kastrullen och rör ihop allt till en slät smet.
2. Blanda ner ¾ av hallonen i smeten.
3. Häll smeten i en smord och bröad form, ca 20 x 24 cm eller en springform, ca 23 cm i diameter. Smula sönder resten av hallon och strö dem över smeten. Sockra hallonen om du vill.
4. Grädda kakan mitt i ugnen i 24–30 min beroende på hur kladdig du vill ha den. Låt den svalna i formen. Pudra kakan med florsocker.
En av de enklaste och godaste blåbärskakor jag bakat! Den bakas utan bakpulver vilket gör att kanterna blir lite segmjuka och det är fantastiskt gott. För att bevara de segamjuka kanterna och den knapriga ytan bör du förvara kakan invikt i bakplåtspappret i kylen. Lägg den inte i en plastpåsen för då är risken att kanterna förlorar sin konsistens.
Följ mig gärna på Instagram: lindasbakskolaoch på Facebook: lindasbakskola
Reklam för Lindas avlånga ugnsform Klicka här för att beställa ugnsformen! BAKA BLÅBÄRSKAKAN I LINDAS AVLÅNGA UGNSFORM!
Baka gärna kakan i min avlånga ugnsform som jag tagit fram till bakning! Den har högra, raka kanter och gjord i aluminium vilket gör att gräddningen blir jämn och perfekt! Klicka här för att beställa ugnsformen!
Segmjuk blåbärskaka i limpform
8–10 bitar
Lättbakad blåbärskaka med lite segmjuka, frasiga kanter som bakas utan bakpulver.
1 ägg 1 ½ dl strösocker 1 ½ dl vetemjöl 50 g smör, smält
Garnering 2–3 dl blåbär, frysta eller färska 1–2 msk strösocker
GÖR SÅ HÄR 1. Sätt ugnen på 200 grader. Vispa ägg och strösocker vitt och pösigt i en bunke. Vänd ner vetemjöl och smör och rör om försiktigt till en smet.
2. Häll smeten i en limpform, ca 1 ½ liter, klädd med bakplåtspapper.
3. Lägg blåbären på smeten och strö över lite strösocker.
4. Grädda kakan mitt i ugnen i ca 38–40 min. Låt den svalna i formen och lyft sedan upp hela papperet med kakan ur formen. Servera den gärna med vaniljsås, glass eller vispgrädde. Förvara kakan inslagen i bakplåtspapperet så behåller den sina lite knapriga kanter.
Älskade Calzone! Jag är helt såld på inbakad pizza, det är så grymt gott! Innehållet blir så saftigt och gott med den smälta osten som rinner ut när man skär den i bitar. Ljuvligt! Fyllningen kan man variera med vad man vill. I stället för skinka är det gott med köttfärssås, tacoköttfärs, salami eller enbart grönsaker om man vill göra en vegetarisk variant.
Följ mig gärna på Instagram: lindasbakskolaoch på Facebook: lindasbakskola
Calzone – inbakad pizza
2 st
¼ pkt jäst 2 dl vatten, fingervarmt 1 tsk salt 1 msk rapsolja eller olivolja 5–6 dl vetemjöl
Fyllning 2–3 msk pizzasås ca 200 riven ost eller 200 g mozzarella ca 100 g skinka, skuren i bitar
oregano
Garnering (kan uteslutas) rapsolja oregano
GÖR SÅ HÄR
1. Smula ner jästen i en bunke. Tillsätt vattnet och blanda tills jästen lösts upp. Tillsätt salt, rapsolja och vetemjöl, lite i taget. Blanda ihop allt till en smidig deg och knåda den i några minuter. Låt degen jäsa under bakduk i ca 40 min.
2. Dela degen i två bitar. Kavla ut dem till rundlar, ½–1 cm tjocka, på ett mjölat bakbord. Lägg dem på varsin plåt med bakplåtspapper.
3. Bred ut pizzasåsen på halva rundeln (ej ända ut i kanterna).
4. Strö över riven ost och skinka, varva så att det blandas. Strö över oregano.
5. Vik ihop pizzan på mitten genom att lyfta upp pappret och lägga det över pizzan. Nyp ihop kanterna ordentligt så fyllningen inte läcker ut. Låt pizzan jäsa under bakduk i ca 20 min. Sätt ugnen på 250 grader varmluft.
6. Grädda pizzan mitt i ugnen i ca 10 min. Håll koll så att den inte bränns på ytan.
7. Pensla pizzan med lite rapsolja och strö eventuellt över lite oregano.
Sommarens godaste jordgubbspaj! Det knäckiga smultäcket är ljuvligt gott och den här pajen har jag fått mycket beröm för av mina vänner! Den är enkel att göra och en av mina pajfavoriter! Ljuvligt gott till eftermiddagsfikat eller som dessert en härlig sommarkväll!
Följ mig gärna på Instagram: lindasbakskola och på Facebook: lindasbakskola
Knäckig jordgubbspaj
ca 12 bitar
ca 700 g jordgubbar, frysta eller färska 2–3 msk strösocker 2–3 tsk potatismjöl
Mycket lättbakat och gudomligt gott långpannebröd med flingsalt på toppen. Servera gärna brödet till en sallad, soppa, festlig måltid, på buffén eller ta med det på picknicken. Ja, detta bröd passar till det mesta! Och det är snyggt och trevligt att servera! Ett toppenbröd helt enkelt 😉
Snabbjäsning – Tips om du har bråttom!
Hoppa över jäsningen i bunken och baka ut degen direkt i långpannan. Sätt ugnen på 50 grader. Täck över formen med en handduk. Sätt in formen i ugnen och låt den jäsa där inne med öppen ugnslucka i ca 30 min. Ta sedan ut brödet, sätt på ugnen på full värme, 250 grader, och grädda enligt receptet när ugnen blivit ordentligt varm. Då spar du lite tid.
Om brödet får jäsa två gånger blir det något fluffigare, men om man äter det direkt efter gräddningen är det ljuvligt gott ändå.
Följ mig gärna på Instagram: lindasbakskola och påFacebook: lindasbakskola
Randigt brytbröd med flingsalt
1 långpanna
25 g jäst 3 dl vatten 1 tsk salt 2 msk rapsolja eller olivolja 7–8 dl vetemjöl
Garnering flingsalt
GÖR SÅ HÄR
1. Smula ner jästen i en bunke. Tillsätt vattnet och blanda tills jästen lösts upp. Tillsätt salt, olja och vetemjöl, lite i taget. Rör ihop allt till en smidig deg och knåda den kraftigt i några minuter. Låt degen jäsa under bakduk i ca 45 min. Tips! Du kan hoppa över första jäsningen, läs tipset ovan!
2. Platta ut degen i en långpanna, ca 25 x 35 cm, klädd med bakplåtspapper.
3. Dela degen i ca 2 cm breda längder med en degskrapa. Låt den jäsa i ca 30 min. Sätt ugnen på 250 grader.
4. Pensla brödet med vatten och strö över flingsalt.
5. Grädda brödet mitt i ugnen i 8–12 min. Låt det svalna i formen.