Filmjölkslimpa är ljuvligt gott och superlätt att baka själv. Ingredienserna blandas ihop i en bunke till en kladdig deg och behöver inte jäsa. Supersmidigt och enkelt! Jag älskar filmjölkslimpa för den blir oerhört saftig, god, mjuk och härlig!
Tips!
Tillsätt t ex 1 dl lingonsylt, hasselnötter, några torkade aprikoser eller en riven morot i degen. Jättegott!
Här hittar du fler goda, enkla bröd – klicka här!
Enkel filmjölkslimpa
1 st
3 dl vetemjöl
2 dl grahamsmjöl
2 dl havregryn
2 tsk bikarbonat
1 ½ tsk salt
1 dl linfrön
4 ½ dl filmjölk
1 dl mörk sirap
Garnering
vetemjöl
TIPS! Filmjölken går att ersätta till mild yoghurt eller veganalternativ.
GÖR SÅ HÄR
1. Sätt ugnen på 200 grader. Blanda alla torra ingredienser i en bunke.
2. Tillsätt filmjölk och sirap.
3. Rör ihop allt till en kladdig smet.
4. Häll upp smeten i en limpform, ca 1 ½ liter, klädd med bakplåtspapper. Strö lite vetemjöl på ytan.
5. Grädda limpan längst ner i ugnen i ca 50 min. Lägg över ugnsfolié i slutet av gräddningen om den blir för brun på ytan. (Öppna och stäng luckan snabbt så inte värmen åker ut). Låt limpan svalna inlindad i en handduk. Vänta tills den kallnat innan du skär den i skivor.