Det är både nyttigt och gott med fröknäcke – en perfekt kombination! Det är väldigt lätt att göra detta knapriga goda knäcke. Degen blandar man ihop på några minuter och sedan kavlas den ut tunt på en plåt. Svårare än så är det inte!
½ dl solrosfrön ½ dl sesamfrön ½ dl linfrön ½ dl pumpakärnor 2 msk chiafrön 1 ½ tsk fiberhusk 2 krm salt 2 dl majsmjöl (vetemjöl går också bra, men uteslut fiberhusk då) 2 ¾ dl vatten 2 msk rapsolja
Garnering flingsalt
GÖR SÅ HÄR:
1. Sätt ugnen på 160 grader. Blanda solrosfrön, sesamfrön, linfrön, pumpakärnor, chiafrön, fiberhusk, salt och majsmjöl i en bunke.
2. Koka upp vattnet och häll det och rapsoljan över fröblandningen. Rör om allt till en kladdig, lite geléaktig deg. Lägg den på ett bakplåtspapper.
3. Kavla ut degen mellan två bakplåtspapper, ca 30 x 40 cm. Dra bort det övre papperet.
4. Lägg det undre pappret med degen på en ugnsplåt. Skär degen i ett rutmönster, 24–28 bitar. Strö över lite flingsalt. Grädda brödet mitt i ugnen i ca 60 min. Låt det stå kvar i eftervärmen om det inte stelnat i mitten. Låt det svalna på plåten.
1. Sätt ugnen på 160 grader. Blanda solrosfrön, sesamfrön, linfrön, pumpakärnor, chiafrön, fiberhusk, salt och majsmjöl i en bunke.
2. Koka upp vattnet och häll det och rapsoljan över fröblandningen. Rör om allt till en kladdig, lite geléaktig deg. Lägg den på ett bakplåtspapper.3. Kavla ut degen mellan två bakplåtspapper, ca 30 x 40 cm. Dra bort det övre papperet.4. Lägg det undre pappret med degen på en ugnsplåt. Skär degen i ett rutmönster, 24–28 bitar. Strö över lite flingsalt. Grädda brödet mitt i ugnen i ca 60 min. Låt det stå kvar i eftervärmen om det inte stelnat i mitten. Låt det svalna på plåten.
ca 100 g morötter, rivna 50 g jäst 6 dl mjölk, fingervarm 2 dl havregryn 75 g smör, rumsvarmt 2 tsk salt 1 ägg 12–14 dl vetemjöl
GÖR SÅ HÄR
1. Skala och riv morötterna. Smula ner jästen i en bunke och tillsätt mjölk och havregryn. Rör om tills jästen lösts upp och låt blandningen stå i ca 5 min så att havregrynen blöts upp. Tillsätt smör, salt, ägg, morötter och vetemjöl, lite i taget. Blanda ihop allt ordentligt och knåda degen kraftigt i några minuter. Låt degen jäsa under bakduk i ca 45 min.
2. Kavla ut degen 1–1 ½ cm tjock och stansa ut runda bröd, ca 10 cm i diameter, med en kakform eller ett glas.
3. Lägg degrundlarna på en plåt med bakplåtspapper och nagga dem med en gaffel. Låt bröden jäsa under bakduk i ca 30 min. Sätt ugnen på 250 grader.
4. Grädda bröden mitt i ugnen i 7–10 min. Låt dem svalna på ett galler under bakduk.
1. Skala och riv morötterna. Smula ner jästen i en bunke och tillsätt mjölk och havregryn. Rör om tills jästen lösts upp och låt blandningen stå i ca 5 min så att havregrynen blöts upp. Tillsätt smör, salt, ägg, morötter och vetemjöl, lite i taget. Blanda ihop allt ordentligt och knåda degen kraftigt i några minuter. Låt degen jäsa under bakduk i ca 45 min.2. Kavla ut degen 1–1 ½ cm tjock och stansa ut runda bröd, ca 10 cm i diameter, med en kakform eller ett glas.3. Lägg degrundlarna på en plåt med bakplåtspapper och nagga med en gaffel. Låt dem jäsa under bakduk i ca 30 min. Sätt ugnen på 250 grader.4. Grädda bröden mitt i ugnen i 7–10 min. Låt dem svalna på ett galler under bakduk.
Det bästa av två världar – kladdkaka och kanelbulle i ett! Den här kakan är en riktig godbit som har en rykande åtgång. Och så lätt att slänga ihop när man är sugen på något gott. Oftast har man alla ingredienser hemma vilken också är en fördel.
150 g smör 2 ½ dl strösocker 1 tsk vaniljsocker 1 msk kanel ½ krm salt 3 ägg 2 dl vetemjöl
Garnering pärlsocker
GÖR SÅ HÄR
1. Sätt ugnen på 200 grader. Smält smöret i en kastrull och låt det svalna något. Tillsätt resten av ingredienserna och rör ihop allt till en smet.
2. Häll smeten i en springform, 22–23 cm, klädd med bakplåtspapper. Strö över pärlsocker.
3. Grädda kakan mitt i ugnen 15–20 min beroende på hur kladdig du vill ha den. Känn med en provsticka. Låt kakan svalna i formen. Servera gärna med vispad grädde.
[caption id="attachment_12719" align="alignnone" width="783"] 1. Sätt ugnen på 200 grader. Smält smöret i en kastrull och låt det svalna något. Tillsätt resten av ingredienserna och rör ihop allt till en smet.[/caption]
[caption id="attachment_12721" align="alignnone" width="783"] 2. Häll smeten i en springform, 22–23 cm, klädd med bakplåtspapper. Strö över pärlsocker.[/caption]
[caption id="attachment_12722" align="alignnone" width="860"] 3. Grädda kakan mitt i ugnen 15–20 min beroende på hur kladdig du vill ha den. Känn med en provsticka. Låt kakan svalna i formen. Servera gärna med vispad grädde.[/caption]
Galet god, kladdig kaka med en syrlig, fräsch smak av citron. En riktigt fullträff till fikat eller som dessert! Baka och överraska dina vänner och kollegor på jobbet med en härlig citronkladdkaka. En klick vispgrädde är ljuvligt gott till!
1. Sätt ugnen på 175 grader. Tvätta citronen och torka den torr. Riv skalet fint och pressa ut 2–3 msk saft. Smält smöret i en kastrull. Ta bort den från värmen och tillsätt alla ingredienserna. Rör ihop allt till en slät smet.
2. Häll smeten i en smord och bröad form, 23–24 cm i diameter, med löstagbar kant. Bröa formen med riven kokos eller ströbröd.
3. Grädda kakan mitt i ugnen i 18–25 min beroende på hur kladdig du vill ha den. Låt kakan svalna i formen. Pudra den med florsocker före servering och riv eventuellt lite citronskal och lägg på toppen. Servera gärna kakan med lättvispad grädde.
[caption id="attachment_7471" align="alignnone" width="860"] 1. Sätt ugnen på 175 grader. Tvätta citronen och torka den torr. Riv skalet fint och pressa ut 1–2 msk saft. Smält smöret i en kastrull. Ta bort den från värmen och tillsätt alla ingredienserna. Rör ihop allt till en slät smet.[/caption]
[caption id="attachment_7472" align="alignnone" width="860"] 2. Häll smeten i en smord och bröad form, 23–24 cm i diameter, med löstagbar kant. Bröa formen med riven kokos eller ströbröd.[/caption]
[caption id="attachment_7473" align="alignnone" width="860"] 3. Grädda kakan mitt i ugnen i 20–25 min beroende på hur kladdig du vill ha den. Låt kakan svalna i formen. Pudra den med florsocker före servering. Servera gärna kakan med lättvispad grädde.[/caption]
Underbar, ljuvligt god moussetårta med en smulig Oreobotten, krämig passionsmousse toppat med en läcker passionsmoussespegel. Tårtan har en frisk, fräsch smak och blir garanterat festens höjdpunkt!
Passionsfruktsspegel 3 gelatinblad fruktkött och kärnor från passionsfrukterna i moussen 2 dl färdigblandad passionsfruktsjuice
GÖR SÅ HÄR
1. Mixa kakorna till smulor i en maskin eller för hand. Smält smöret och blanda med smulorna.
2. Sätt fast ett bakplåtspapper i botten på en springform, ca 23 cm i diameter. Tryck ut smulorna i bottnen. Ställ den i frysen i ca 30 min för att stelna.
3. Passionsfruktsmousse: Lägg gelatinbladen i en skål med kallt vatten i 5–10 min.
4. Gröp ur passionsfrukterna och lägg fruktköttet och vätskan i en sil. Pressa med en sked och spar vätskan i en skål. Lägg fruktköttet i en annan skål.
5. Häll juicen från frukterna och den färdigblandade passionsfruktsjuicen i en kastrull tillsammans med sockret. Låt det sjuda på svag värme i ca 1 minut. Krama ur gelatinbladen och smält ner dem i blandningen. Blanda ordentligt. Låt det svalna.
6. Vispa grädden fluffig men inte för hårt. Häll i juiceblandningen och rör om försiktigt.
7. Bred ut moussen på kexbottnen och ställ den i kylen i någon timme.
8. Passionsfruktsspegel: Lägg gelatinbladen i en skål med kallt vatten i 6–10 min.
9. Häll juicen i en kastrull och låt den sjuda i ca ½ min. Stäng av värmen och smält ner gelatinbladen. Blanda ner kärnorna och fruktköttet från passionsfrukterna. Låt den svalna.
10. Häll ut blandningen på moussen och ställ kakan i kylen tills den stelnat. Skär kakan i bitar.
1. Mixa kakorna till smulor i en maskin eller för hand. Smält smöret och blanda med smulorna.
2. Sätt fast ett bakplåtspapper i botten på en springform, ca 23 cm i diameter. Tryck ut smulorna i bottnen. Ställ den i frysen i ca 30 min för att stelna.
3. Passionsfruktsmousse: Lägg gelatinbladen i en skål med kallt vatten i 5–10 min.
4. Gröp ur passionsfrukterna och lägg fruktköttet och vätskan i en sil. Pressa med en sked och spar vätskan i en skål. Lägg fruktköttet i en annan skål.
5. Häll juicen från frukterna och den färdigblandade passionsfruktsjuicen i en kastrull tillsammans med sockret. Låt det sjuda på svag värme i ca 1 minut. Krama ur gelatinbladen och smält ner dem i blandningen. Blanda ordentligt. Låt det svalna.
6. Vispa grädden fluffig men inte för hårt. Häll i juiceblandningen och rör om försiktigt.
7. Bred ut moussen på kexbottnen och ställ den i kylen i någon timme.
8. Passionsfruktsspegel: Lägg gelatinbladen i en skål med kallt vatten i 6–10 min.
9. Häll juicen i en kastrull och låt den sjuda i ca ½ min. Stäng av värmen och smält ner gelatinbladen. Blanda ner kärnorna och fruktköttet från passionsfrukterna. Låt den svalna.
10. Häll ut blandningen på moussen och ställ kakan i kylen tills den stelnat. Skär kakan i bitar.