Snurrade äggbröd

dagensrecept Duka upp med fantastiska äggbröd på påskbuffén Det är kul att duka fint när det är fest! De här ljusa bröden med sesamfrön på toppen har är enkla att göra, de är makalöst goda, de är vackra att titta på och innehåller ingredienser som de flesta har hemma. De kommer garanterat uppskattas för både smak och utseende. Sesamfröna kan bytas ut mot vallmofrön eller så kan man hoppa över dem helt. Brödet är gott att äta med smör och ost eller en färskost. Eller bryt bitar från brödet och ät det ihop med ägget . Det är också gott att doppa brödbitarna i tzatziki eller liknande. snurrataggbrod

Snurrade äggbröd

8 st Det går bra att dubbla satsen om man är många och vill ha fler bröd. 15 g jäst 2 ½ dl vatten, fingervarmt 1 tsk salt 1 tsk honung eller strösocker 2 msk rapsolja 5–6 dl vetemjöl Fyllning 8 ägg Garnering 1 uppvispat ägg sesamfrön GÖR SÅ HÄR 1. Smula jästen i en bunke. Tillsätt vattnet och blanda tills jästen lösts upp. Tillsätt salt, honung, rapsolja och vetemjöl, lite i taget och rör ihop allt till en smidig deg. Knåda den kraftigt i några min. 2. Låt degen jäsa under bakduk i ca 45–60 min. 3. Dela degen i 8 bitar. 4. Rulla ut längder av degbitarna, 30–35 cm långa. Dela dem på mitten och snurra halvorna runt varandra. Forma en krans och fäst ihop ändarna ordentligt runt ägget. Lägg snurrorna på en plåt med bakplåtspapper. Låt dem jäsa under bakduk i ca 30 min. Sätt ugnen på 200 grader. 5. Pensla bröden med ägg och strö över sesamfrön. Grädda dem mitt i ugnen i ca 15 min. Om bröden är bleka kan man höja ugnsvärmen till 250 grader de sista minutera. Låt bröden svalna på plåten. Äggen blir hårdkokta under gräddningen.   [caption id="attachment_5251" align="" width="860"]1. Gör degen enligt receptet och låt den jäsa under bakduk i ca 45 min. Knåda sedan igenom den på ett mjölat bakbord och forma den till en limpa. 1. Gör degen enligt receptet och låt den jäsa under bakduk i 45–60 min. Knåda sedan igenom den på ett mjölat bakbord och forma den till en limpa.[/caption] [caption id="attachment_5252" align="" width="860"]steg2 2. Dela degen i 8 bitar.[/caption] [caption id="attachment_5253" align="" width="860"]steg3 3. Rulla ut längder av de åtta degbitarna, 30–35 cm långa. Dela dem på mitten och snurra halvorna runt varandra. Forma en krans och fäst ihop ändarna ordentligt runt ägget. Lägg snurrorna på en plåt med bakplåtspapper. Låt dem jäsa under bakduk i ca 30 min. Sätt ugnen på 200 grader.[/caption] [caption id="attachment_5254" align="" width="860"]steg4 4. Pensla bröden med ägg och strö över sesamfrön. Grädda dem mitt i ugnen i ca 15 min. Om bröden är bleka kan man höja ugnsvärmen till 250 grader de sista minutera. Låt bröden svalna på plåten. Äggen blir hårdkokta under gräddningen.[/caption] snurradaggbrod3   snurradeaggbrod5 snurradeaggbrod4      

Citron- & kokossockerkaka

dagensrecept Citronen i sockerkakan tillför en frisk och god smak och ger innanmätet en fin färg. Om du inte har citron hemma kan du använda apelsin i stället eller gör en vaniljsockerkaka genom att öka mängden vaniljsocker till 1 msk i stället för 1 tsk. Ägg och strösocker vispas luftigt i sockerkakan för att koldioxiden som bildas av bakpulvret under gräddningen ska kunna expandera och stanna kvar i luftbubblorna. På så sätt blir kakan luftig och får bra volym.

citronsockerkaka1

Följ mig gärna på Instagram: lindasbakskola och Facebook: Lindas bakskola (klicka här)

Citron- & kokossockerkaka

Ca 12 bitar Frisk, fräsch och saftig sockerkaka med smak av citron och kokos. 1 msk saft och rivet skal från 1 citron 3 ägg 2 dl strösocker 2 tsk bakpulver 1 tsk vaniljsocker 1 nypa salt 100 g smör, smält 1 dl mjölk ¾ dl kokos 3 dl vetemjöl Glasyr 1 ½ dl florsocker några teskedar citronsaft eller vatten Garnering kokos GÖR SÅ HÄR 1. Sätt ugnen på 180 grader. 2. Riv citronskalet fint på ett rivjärn. Vispa ägg och socker pösigt i en bunke. Tillsätt bakpulver, vaniljsocker, salt, smör och mjölk. Rör om ordentligt. 3. Tillsätt citronsaft och skal, kokos och vetemjöl. Blanda snabbt ihop allt till en slät smet. Om du vispar för länge blir glutentrådarna för starka och sockerkakan seg. 4. Häll smeten i en smord och bröad limpform, ca 1 ½ liter. 5. Grädda kakan längst ner i ugnen i 30–40 min. Ugnsvärmen kan variera i olika ugnar och därför gräddningstiden. Känn efter med en provsticka om kakan är klar. 6. Låt kakan svalna i formen innan du stjälper upp den på en tallrik. 7. Glasyr: Blanda florsocker och citronsaft eller vatten, lite i taget, till en lagom tjock glasyr. 8. Ringla glasyren över kakan när den kallnat. Strö över lite kokos och låt glasyren stelna. [caption id="attachment_5232" align="" width="860"]1. Riv citronskalet fint på ett rivjärn. Vispa ihop smeten enligt receptet. 1. Riv citronskalet fint på ett rivjärn. Vispa ihop smeten enligt receptet.[/caption] [caption id="attachment_5233" align="" width="860"]2. Häll smeten i en smord och bröad limpform, ca 1 ½ liter. 2. Häll smeten i en smord och bröad limpform, ca 1 ½ liter.[/caption] [caption id="attachment_5234" align="" width="860"]3. Grädda kakan längst ner i ugnen i 30–40 min. Ugnsvärmen kan variera i olika ugnar. Känn efter med en provsticka om kakan är klar. Låt kakan svalna i formen innan du stjälper upp den på en tallrik. 3. Grädda kakan längst ner i ugnen i 30–40 min. Ugnsvärmen kan variera i olika ugnar och därför även gräddningstiden. Känn efter med en provsticka om kakan är klar. Låt den svalna i formen innan du stjälper upp den på en tallrik.[/caption] [caption id="attachment_5235" align="" width="860"]4. Glasyr: Blanda florsocker och vatten, lite i taget, till en lagom tjock glasyr. 4. Glasyr: Blanda florsocker och vatten, lite i taget, till en lagom tjock glasyr.[/caption] [caption id="attachment_5236" align="" width="860"]5. Ringla glasyren över kakan när den kallnat. Strö över lite kokos och låt glasyren stelna. 5. Ringla glasyren över kakan när den kallnat. Strö över lite kokos och låt glasyren stelna.[/caption] citronsockerkaka2 citronsockerkaka3      

Rostbröd / formfranska

dagens-recept

rostbrod2

Baka en ljuvlig Blåbärskladdkaka – recept klicka här! Tänk dig en härlig morgon med gott om tid, nyhetsmorgon på tv, nybryggt kaffe och hembakat rostbröd på skärbrädan. Kan dagen starta bättre?! Det här rostbrödet/formfranskan är superenkelt att göra och innehåller ingredienser som de flesta har hemma. Vill man tillsätta fibrer i brödet går det bra att byta ut  2–4 dl av vetemjölet till t ex grahamsmjöl eller rågmjöl. Det funkar också fint att slänga ner några matskedar linfrön, solrosfrön eller pumpafrön om man gillar det. Följ mig gärna på Instagram: lindasbakskola och Facebook: Lindas bakskola

Hembakat rostbröd

2 st Gör läckra toast med hembakat bröd. Den lilla mängden socker i degen sätter fart på jäsningen och förbränns under jäsningsprocessen. 25 g jäst 5 dl vatten, fingervarmt 2 msk strösocker 2 msk rapsolja 2 tsk salt 10–12 dl vetemjöl Garnering 1 ägg ljusa eller blå vallmofrön GÖR SÅ HÄR 1. Smula jästen i en bunke. Tillsätt vattnet och blanda tills jästen lösts upp. Rör ner socker, olja, salt och vetemjöl, lite i taget. Rör ihop allt till en smidig deg och knåda den kraftigt i några minuter så att glutentrådarna blir starka och brödet luftigt. 2. Låt degen jäsa under bakduk i ca 50 min. 3. Dela degen i två delar på ett mjölat bakbord. Forma degbitarna till två släta limpor och lägg dem i två limpformar med bakplåtspapper, ca 1 ½ liter. 4. Pensla bröden med ägg och strö över vallmofrön. Låt dem jäsa under bakduk i ca 30 min. Sätt ugnen på 250 grader. 5. Sänk värmen direkt till 200 grader när du sätter in limporna i ugnen. Grädda dem längst ner i 30–35 min. Låt bröden svalna i formarna. [caption id="attachment_5196" align="" width="860"]1. Gör degen enligt receptet och låt den jäsa under bakduk  i ca 50 min. 1. Gör degen enligt receptet och låt den jäsa under bakduk i ca 50 min.[/caption] [caption id="attachment_5197" align="" width="860"]2. Dela degen i två delar på ett mjölat bakbord. 2. Dela degen i två delar på ett mjölat bakbord.[/caption] [caption id="attachment_5198" align="" width="860"]3. Forma bitarna till två släta limpor. Lägg dem i två limpformar fodrade med bakplåtspapper, ca 1 ½ liter. 3. Forma degbitarna till två släta limpor. Lägg dem i två limpformar klädda med bakplåtspapper, ca 1 ½ liter.[/caption] [caption id="attachment_5199" align="" width="860"]4. Pensla ytan med ägg och strö över vallmofrön. Låt bröden jäsa under bakduk i ca 30 min. Sätt ugnen på 250 grader. 4. Pensla ytan med ägg och strö över vallmofrön. Låt bröden jäsa under bakduk i ca 30 min. Sätt ugnen på 250 grader.[/caption] [caption id="attachment_5200" align="" width="860"]5. Sänk värmen direkt till 200 grader när du sätter in limporna i ugnen. Grädda dem längst ner i 30–35 min. Låt bröden svalna i formarna innan du skär dem i bitar. (Bröden på bilderna är nygräddade). 5. Sänk värmen direkt till 200 grader när du sätter in limporna i ugnen. Grädda dem längst ner i 30–35 min. Låt bröden svalna i formarna innan du skär dem i bitar. (Bröden på bilderna är nygräddade).[/caption] rostbrod  

Snurrad vanilj- & kanellängd

dagensrecept Det är alltid kul att servera en riktigt snygg vetelängd som får gästerna att säga åååå och komma med massor av beröm. Den här snurrade längden är superenkel att göra och kommer garanterat få vännerna att höja på ögonbrynen och fråga hur du gjort.

Snurrad vanilj- & kanellängd

2 st En både smarrig och enkel vetelängd som är snygg att servera. 25 g jäst 4 dl mjölk, fingervarm ¾ dl strösocker ½ tsk salt 1 ägg 75 g smör, rumsvarmt 8–10 dl vetemjöl Fyllning 100 g smör, rumsvarmt ca 3 msk vaniljsocker ca 1 msk kanel Pensling & garnering 1 ägg pärlsocker GÖR SÅ HÄR 1. Smula jästen i en bunke. Tillsätt mjölk och blanda tills jästen lösts upp. 2. Tillsätt socker, salt, ägg, smör och vetemjöl, lite i taget. Blanda ihop allt till en smidig deg och knåda den kraftigt i några minuter så att glutentrådarna blir starka och bullarna luftiga. 3. Låt degen jäsa under bakduk i ca 45 min. Blanda under tiden ihop alla ingredienserna till fyllningen i en skål. 4. Knåda igenom degen på ett mjölat bakbord. Kavla ut den till en rektangel, ca ½ cm tjock. Bred ut fyllningen på degplattan. 5. Rulla ihop rektangeln från långsidan till en rulle. Dela längden horisontellt med en vass kniv. 6. Snurra ihop längderna och dela den på mitten. 7. Lägg längderna på en plåt med bakplåtspapper. Låt dem jäsa under bakduk i ca 30 min. Sätt ugnen på 200 grader. 8. Pensla deglängderna med uppvispat ägg och strö över pärlsocker. 9. Grädda längderna längst ner i ugnen i 20–25 min. Låt dem svalna på galler.   [caption id="attachment_5071" align="" width="860"]1. Gör degen enligt receptet och låt den jäsa under bakduk i ca 45 min. Blanda under tiden ihop alla ingredienserna till fyllningen i en skål. 1. Gör degen enligt receptet och låt den jäsa under bakduk i ca 45 min. Blanda under tiden ihop alla ingredienserna till fyllningen i en skål.[/caption]   [caption id="attachment_5072" align="" width="860"]2. Knåda igenom degen på ett mjölat bakbord. Kavla ut den till en rektangel, ca ½ cm tjock. Bred ut fyllningen på degplattan. 2. Knåda igenom degen på ett mjölat bakbord. Kavla ut den till en rektangel, ca ½ cm tjock. Bred ut fyllningen på degplattan.[/caption] [caption id="attachment_5073" align="" width="860"]3. Rulla ihop rektangeln från långsidan till en rulle. Dela längden horisontellt med en vass kniv. 3. Rulla ihop rektangeln från långsidan till en rulle. Dela längden horisontellt med en vass kniv.[/caption] [caption id="attachment_5074" align="" width="860"]4. Snurra ihop längderna och dela den på mitten. 4. Snurra ihop längderna och dela den på mitten.[/caption] [caption id="attachment_5075" align="" width="860"]5. Lägg längderna på en plåt med bakplåtspapper. Låt dem jäsa under bakduk i ca 30 min. Sätt ugnen på 200 grader. Pensla deglängderna med uppvispat ägg och strö över pärlsocker. 5. Lägg längderna på en plåt med bakplåtspapper. Låt dem jäsa under bakduk i ca 30 min. Sätt ugnen på 200 grader. Pensla deglängderna med uppvispat ägg och strö över pärlsocker.[/caption] [caption id="attachment_5076" align="" width="860"]6. Grädda längderna längst ner i ugnen i 20–25 min. Låt dem svalna på galler. 6. Grädda längderna längst ner i ugnen i 20–25 min. Låt dem svalna på galler.[/caption] [caption id="attachment_5076" align="" width="860"]6. Grädda längderna längst ner i ugnen i 20–25 min. Låt dem svalna på galler. 6. Grädda längderna längst ner i ugnen i 20–25 min. Låt dem svalna på galler.[/caption] vaniljkanelkrans        

Amerikansk cookiecake

dagens-recept Kakan med stort K! Den här amerikanska cookiecaken är verkligen "To die for"! Till och med smeten var så makalöst god så jag fick bita ihop för att inte föräta mig på den. Så undvik smeten om du vill ha något kvar till kakan;-) Kakan blir lite seg i kanterna och mjukare inuti. Supergott!!! Farinsockret ger kakan en härlig gyllenbrun färg och ljuvlig, aromatisk smak! Farinsocker är ett fuktigt socker som blandats med rörsockersirap. Kakan kan ätas som den är till fikat eller med en klick lättvispad grädde eller vaniljglass om du vill servera den som dessert. Den går snabbt att göra och håller sig bra i ett par dagar om du förvarar den i kylskåpet.amerikansk-cookiecake3 [caption id="attachment_34757" align="alignnone" width="215"]Baka en amerikansk jättecookie med Diam och hackad choklad i – underbart gott! Klicka här för recept! Baka en amerikansk jättecookie med Diam och hackad choklad i – underbart gott! Klicka här för recept![/caption] Följ mig gärna på Instagram: lindasbakskola och Facebook: Lindas bakskola

Amerikansk cookiecake

ca 12 bitar Makalöst god kaka som gräddas i en stekpanna i ugnen. Hasselnötterna kan bytas ut mot sötmandel eller uteslutas helt om man vill. 175 g smör, rumsvarmt 1 ½ dl strösocker 1 ½ dl farinsocker 1 ägg 1 ½ tsk bikarbonat 2 tsk vaniljsocker 2 krm salt 1 dl havregryn 3 ¾ dl vetemjöl 150 g mörk eller ljus choklad, hackad Garnering 3 msk hasselnötter, hackade  Till formen smör kokos eller ströbröd GÖR SÅ HÄR 1. Sätt ugnen på 175 grader. 2. Hacka chokladen och nötterna grovt (hälften av nötterna ska läggas i smeten och hälften ovanpå kakan). 3. Vispa smör, socker och farinsocker pösigt i en bunke. Blanda ner ägget. 4. Tillsätt bikarbonat, vaniljsocker, salt, havregryn och vetemjöl. Blanda ihop allt till en deg. Blanda ner chokladen. 5. Tryck ut smeten i en smord och bröad (kokos eller ströbröd) stekpanna, 22–24 cm i diameter, eller en springform i samma storlek. Strö över nötterna. 6. Grädda kakan längst ner i ugnen i 35–40 min. Låt kakan svalna i formen. Servera gärna med vispad grädde eller vaniljglass. [caption id="attachment_4987" align="alignnone" width="860"]1. Sätt ugnen på 175 grader. Hacka chokladen och nötterna grovt (hälften av nötterna ska läggas i smeten och hälften ovanpå kakan). 1. Sätt ugnen på 175 grader. Hacka chokladen och nötterna grovt (hälften av nötterna ska läggas i smeten och hälften ovanpå kakan).[/caption] [caption id="attachment_4988" align="alignnone" width="860"]2. Rör smör, socker och farinsocker pösigt i en bunke. Blanda ner ägget. Tillsätt bikarbonat, vaniljsocker, salt och vetemjöl. Blanda ihop allt till en deg. Blanda ner chokladen. 2. Vispa smör, socker och farinsocker pösigt i en bunke. Blanda ner ägget. Tillsätt bikarbonat, vaniljsocker, salt, havregryn och vetemjöl. Blanda ihop allt till en deg. Blanda ner chokladen.[/caption] [caption id="attachment_4989" align="alignnone" width="860"]4. Tryck ut smeten i en smord stekpanna i gjutjärn, 22–24 cm i diameter, eller en springform i samma storlek. Strö över nötterna. 4. Tryck ut smeten i en smord och bröad (kokos eller ströbröd) stekpanna i gjutjärn, ca 24 cm i diameter, eller en springform i samma storlek. Strö över nötterna.[/caption] [caption id="attachment_4998" align="alignnone" width="860"]5. Grädda kakan längst ner i ugnen i 32–38 min. Låt kakan svalna i formen. Servera den gärna med lättvispad grädde eller vaniljglass. 5. Grädda kakan längst ner i ugnen 35–40 min. Låt kakan svalna i formen. Servera den gärna med lättvispad grädde eller vaniljglass. (Kakan på bilden är nygräddad!)[/caption] amerikansk-cookiecake2 utvald