Den här kakan är så fantastiskt god, den slår det mesta. Den består av tre ljuvliga komponenter: en saftig och mjuk botten, saftiga hallon och en frasig, smulig topping. Den rekommenderas varmt!!! Baka den, du kommer inte ångra dig! Den enda nackdelen med kakan jag kan komma på är att man lätt föräter sig på den;-)
Följ mig gärna på Instagram: lindasbakskola och på Facebook: lindasbakskola
Smuliga hallonrutor i långpanna
26–30 bitar
Gudomligt goda och mjuka hallonrutor med frasiga smulor på toppen. Hela kakan görs av samma deg vilket gör den enkel att göra.
5 dl strösocker 8 dl vetemjöl 1 msk bakpulver 250 g smör, smält 1 msk vaniljsocker 3 ägg 3 dl naturell yoghurt ca 100 g hallon, färska eller frystaGÖR SÅ HÄR1. Sätt ugnen på 200 grader.
2. Blanda strösocker, mjöl och bakpulver i en stor bunke. Tillsätt smöret och blanda ihop allt till en smuldeg.
3. Mät upp 3 dl smuldeg och lägg det i en liten bunke (detta ska strös över kakan).
4. Tillsätt vaniljsocker, ägg och yoghurt i den stora bunken. Rör ihop allt till en smet.
5. Bred ut smeten i en smord och bröad långpanna, ca 28 x 35 cm.
6. Strö hallonen jämnt över kakan och tryck ner dem lite. Strö över smuldegen från den lilla bunken.
8. Grädda kakan längst ner i ugnen i 20–25 min. Låt den svalna i formen innan du skär den i rutor med en kniv.
[caption id="attachment_4970" align="" width="860"] 1. Sätt ugnen på 200 grader. Blanda strösocker, mjöl och bakpulver i en stor bunke. Tillsätt smöret och blanda ihop allt till en smuldeg.[/caption]
[caption id="attachment_4971" align="" width="860"] 2. Mät upp 3 dl smuldeg och lägg det i en liten bunke (detta ska strös över kakan).[/caption]
[caption id="attachment_4972" align="" width="860"] 3. Tillsätt vaniljsocker, ägg och yoghurt i den stora bunken. Rör ihop allt till en smet. Bred ut smeten i en smord och bröad långpanna, ca 28 x 35 cm. Lägg ut hallonen jämnt över kakan och tryck ner dem lite.[/caption]
[caption id="attachment_4973" align="" width="860"] 4. Strö över smuldegen från den lilla bunken.[/caption]
[caption id="attachment_4974" align="" width="860"] 5. Grädda kakan längst ner i ugnen i 20–25 min. Låt den svalna i formen innan du skär den i rutor med en kniv. (Kakan är nygräddad på bilden).[/caption]
Limporna får en härlig smak från de nyttiga morötterna och de blir oerhört saftiga. I receptet har jag skrivit 1–2 morötter och det beror på storleken på dem. Har du en stor morot räcker det med en, men är de små kan du ta två.
Även mina barn äter morotsbröd med god aptit trots att de ibland kan vara kinkiga om vissa maträtter innehåller grönsaker. Ingen av dem har någonsin klagat över att det är morötter i ett bröd jag bakat så var inte rädd för att barnen inte ska gilla dem!
Här hittar du fler goda, enkla bröd – klicka här!Följ mig gärna på Instagram: lindasbakskolaoch Facebook: Lindas bakskola
Morotslimpa med havre
2 limpor
Morötter i degen gör bröden extra saftiga och goda.
25 g jäst3 ½ dl mjölk, fingervarm1 ½ tsk salt25 g smör, rumsvarmt2 msk ljus sirap1–2 morötter, fint rivna2 dl havregryn3 dl vetemjöl4–5 dl rågsiktGÖR SÅ HÄR1. Smula jästen i en bunke med mjölk. Tillsätt salt, smör, sirap, morot och havregryn. Blanda ordentligt.
2. Tillsätt vetemjöl och rågsikt, lite i taget, och blanda ihop allt till en smidig deg. Knåda degen kraftigt i några minuter.
3. Låt degen jäsa under bakduk i 45 min.
4. Knåda igenom degen på ett mjölat bakbord. Dela degen i två delar och forma limpor av dem. Skär några snitt i dem med en vass kniv och strö över lite mjöl.
5. Lägg bröden i två limpformar, ca 1 1/2 liter, smorda eller klädda med bakplåtspapper. Sätt ugnen på 200 grader. Låt bröden jäsa under bakduk i ca 30 min.
6. Grädda limporna längst ned i ugnen i 25–35 min. Känn med en provsticka när bröden är klara. Låt dem svalna i formarna.
[caption id="attachment_4925" align="alignnone" width="860"] 1. Gör degen enligt receptet och låt den jäsa under bakduk i ca 45 min.[/caption]
[caption id="attachment_4926" align="alignnone" width="860"] 2. Knåda igenom degen på ett mjölat bakbord. Dela den i två delar och forma två limpor. Skär några snitt i ytan med en vass kniv. Strö över lite mjöl.[/caption]
[caption id="attachment_4927" align="alignnone" width="860"] 3. Lägg bröden i två limpformar, ca 1 1/2 liter, smorda eller klädda med bakplåtspapper. Sätt ugnen på 200 grader. Låt dem jäsa under bakduk i ca 30 min.[/caption]
[caption id="attachment_4928" align="alignnone" width="860"] 4. Grädda limporna längst ned i ugnen i 25–35 min. Känn med en provsticka när bröden är klara.[/caption]
[caption id="attachment_4930" align="alignnone" width="860"] Färdiggräddade![/caption]
Den här kladdkakan med Rocky Road-smaksättning är helt amazing!!! Tar man en bit vill man äta upp hela kakan!
Rocky Road-fyllningen består av minimarshmallows, dumlekolor och cashewnötter. Sött och salt i en salig blandning – makalöst gott!!! Om man inte vill ha alla ingredienserna i kakan är det bara att utesluta det man inte gillar. Det går också bra att strunta i fyllningen och bara göra en klassisk kladdkaka för receptet är utsökt!
[caption id="attachment_4906" align="" width="860"] Typiska rocky road-ingredienser: dumlekola, cashewnötter och minimarshmallows.[/caption]
En av de godaste, läckraste kladdkakorna som finns! Fylld med minimarshmallows, Dumlekola och salta cashewnötter – en perfekt kombination som man bara kan älska!
Baka underbara Fudge Brownies – klicka här för recept! Följ mig gärna på Instagram: lindasbakskola eller Facebook: Lindas bakskola
Kladdkaka rocky road
Ca 12 bitar
Oemotståndligt god kladdis med en ljuvlig blandning av sött och salt.
150 g smör 3 dl strösocker 3 ägg 4 msk kakao 1 ½ dl vetemjöl 1 nypa salt 2 tsk vaniljsocker Fyllning:
ca 1 dl minimarshmallows ca 18 st dumlekola, skuren i bitar ca ¾ dl salta cashewnötter, delade på mitten Garnering:
florsockerGÖR SÅ HÄR1. Sätt ugnen på 180 grader.
2. Smörj en form med löstagbar kant, 22–24 cm i diameter med smör och bröa den.
3. Smält smöret i en kastrull. Tillsätt resten av ingredienserna i kastrullen och blanda snabbt ihop allt till en slät smet. Blanda ner minimarshmallows och dumlekola
4. Häll smeten i formen. Strö cashewnötterna jämnt över kakan.
5. Grädda kladdkakan mitt i ugnen i ca 20 min. Anpassa gräddningstiden efter hur kladdig du vill ha den.
6. Låt kladdkakan kallna i formen. Pudra över lite florsocker före servering.
[caption id="attachment_4907" align="" width="860"] 1. Smält smöret i en kastrull. Tillsätt resten av ingredienserna i kastrullen och blanda snabbt ihop allt till en slät smet. Blanda ner minimarshmallows och dumlekola.[/caption]
[caption id="attachment_4908" align="" width="860"] 2. Häll smeten i formen. Strö cashewnötterna jämnt över kakan. Grädda den mitt i ugnen i ca 20 min. Anpassa gräddningstiden efter hur kladdig du vill ha den.[/caption]
[caption id="attachment_4909" align="" width="860"] 3. Låt kladdkakan kallna i formen. Pudra över lite florsocker före servering.[/caption]
Maryland Cookies minns jag redan från barndomen. Kakorna är spröda och gudomligt goda, fyllda med choklad och hasselnötter. Jag har gjort min egen variant av dem och är mycket nöjd med resultatet. Nästan godare än originalet till och med.
Gräddningstips!
Provgrädda några kakor innan du stoppar in en hel plåt med kakor så du vet hur länge de bör gräddas i just din ugn eftersom värmen ofta varierar i olika ugnar. Jag råkade grädda min andra plåt lite för länge. Kakorna blev inte brända, men lite för hårda. De ska vara spröda och lätta att tugga på, då är de som godast! Tänk på att kakorna är lite mjuka när de kommer ut ur ugnen och får den rätta konsistensen när de kallnat.
[caption id="attachment_10215" align="" width="200"]Baka läckra nougatbollar – klicka här![/caption]
Följ mig gärna på Instagram: lindasbakskola ochFacebook: Lindas bakskola
Hembakta Maryland Cookies
Ca 40 st
Spröda småkakor fyllda med smarrig choklad och hackade nötter.
¾ dl hasselnötter
100 g mörk choklad
125 g smör
1 dl råsocker
1 dl strösocker
1 msk vaniljsocker
1 tsk bakpulver
1 ägg
1 nypa salt
4 dl vetemjölGÖR SÅ HÄR
1. Sätt ugnen på 180 grader.
2. Hacka hasselnötterna och chokladen halvgrovt.
3. Blanda ihop alla ingredienser utom nötter och choklad till en deg. Knåda inte degen för då blir glutentrådarna för starka och kakorna sega.
4. Blanda ner nötter och choklad i degen.
5. Dela degen i två bitar. Rulla dem till två rullar, ca 4 cm i diameter. Skär dem i skivor, ½–1 cm tjocka. Lägg kakorna på en plåt med bakplåtspapper.
6. Grädda kakorna mitt i ugnen i 9–13 min. Ugnsvärmen kan variera i olika ugnar. Låt dem svalna på plåten.
[caption id="attachment_4788" align="" width="860"] 1. Hacka hasselnötterna och chokladen halvgrovt.[/caption]
[caption id="attachment_4789" align="" width="860"] 2. Blanda ihop alla ingredienser utom nötter och choklad till en deg. Knåda inte degen för då blir glutentrådarna för starka och kakorna sega.[/caption]
[caption id="attachment_4790" align="" width="860"] 3. Blanda ner nötter och choklad i degen.[/caption]
[caption id="attachment_4791" align="" width="860"] 4. Dela degen i två bitar. Rulla dem till två längder, ca 4 cm i diameter. Skär dem i skivor, ½–1 cm tjocka.[/caption]
[caption id="attachment_4792" align="" width="860"] 5. Lägg kakorna på en plåt med bakplåtspapper. Grädda dem mitt i ugnen i 9–13 min. Ugnsvärmen kan variera i olika ugnar. Låt dem svalna på plåten. (Kakorna på bilden är gräddade).[/caption]
Nybakta bröd till frukost är bland det godaste som finns! Det här brödet går supersnabbt att göra och kräver en liten arbetsinsats. Det innehåller bakpulver och behöver därför inte jäsa. Bakpulver är ett kemiskt jäsmedel som aktiveras under gräddningen i ugnen. Bröd bakat med bakpulver är allra godast att äta när det är nybakat.
Följ mig gärna på Instagram: lindasbakskola och Facebook: Lindas bakskola (klicka här)
Snabba frukostbröd med havregryn
Ca 8 st
Himmelskt goda bröd som går snabbt att göra som inte behöver jäsa. Om du inte har någon rågsikt går det bra att använda 4 dl vetemjöl i stället.
3 dl vetemjöl1 dl rågsikt1 dl havregryn1 ½ tsk bakpuler½ tsk salt25 g smör, rumsvarmt1 ägg1 ¼ dl vatten
Garneringvatten1–2 msk havregrynGÖR SÅ HÄR1. Sätt ugnen på 225 grader.
2. Blanda ihop alla ingredienserna i en bunke till en lite kladdig deg.
3. Rulla degen till en rulle på ett mjölat bakbord. Dela rullen i åtta lika stora bitar på ett mjölat bakbord. Rulla dem till bollar.
4. Lägg bollarna på en plåt med bakplåtspapper och pensla dem med vatten.
5. Strö lite havregryn över bröden. Grädda dem mitt i ugnen i ca 15 min eller tills bröden fått fin färg. Bröden är allra godast nygräddade!
[caption id="attachment_4759" align="" width="860"] 1. Sätt ugnen på 225 grader. Blanda ihop alla ingredienserna i en bunke till en lite kladdig deg.[/caption]
[caption id="attachment_4760" align="" width="860"] 2. Rulla degen till en rulle på ett mjölat bakbord. Dela den i åtta lika stora bitar på ett mjölat bakbord. Rulla dem till bollar.[/caption]
[caption id="attachment_4761" align="" width="860"] 3. Lägg bollarna på en plåt med bakplåtspapper och pensla dem med vatten.[/caption]
[caption id="attachment_4762" align="" width="860"] 4. Strö lite havregryn över bröden. Grädda dem mitt i ugnen i ca 15 min eller tills de fått fin färg.[/caption]
[caption id="attachment_4763" align="" width="860"] Klara! Bröden är allra godast nygräddade![/caption]