Kakan med stort K! Den här amerikanska cookiecaken är verkligen ”To die for”! Till och med smeten var så makalöst god så jag fick bita ihop för att inte föräta mig på den. Så undvik smeten om du vill ha något kvar till kakan;-) Kakan blir lite seg i kanterna och mjukare inuti. Supergott!!!
Farinsockret ger kakan en härlig gyllenbrun färg och ljuvlig, aromatisk smak! Farinsocker är ett fuktigt socker som blandats med rörsockersirap.
Kakan kan ätas som den är till fikat eller med en klick lättvispad grädde eller vaniljglass om du vill servera den som dessert. Den går snabbt att göra och håller sig bra i ett par dagar om du förvarar den i kylskåpet.
Följ mig gärna på Instagram: lindasbakskola och Facebook: Lindas bakskola
Amerikansk cookiecake
ca 12 bitar
Makalöst god kaka som gräddas i en stekpanna i ugnen. Hasselnötterna kan bytas ut mot sötmandel eller uteslutas helt om man vill.
175 g smör, rumsvarmt
1 ½ dl strösocker
1 ½ dl farinsocker
1 ägg
1 ½ tsk bikarbonat
2 tsk vaniljsocker
2 krm salt
1 dl havregryn
3 ¾ dl vetemjöl
150 g mörk eller ljus choklad, hackad
Garnering
3 msk hasselnötter, hackade
Till formen
smör
kokos eller ströbröd
GÖR SÅ HÄR
1. Sätt ugnen på 175 grader.
2. Hacka chokladen och nötterna grovt (hälften av nötterna ska läggas i smeten och hälften ovanpå kakan).
3. Vispa smör, socker och farinsocker pösigt i en bunke. Blanda ner ägget.
4. Tillsätt bikarbonat, vaniljsocker, salt, havregryn och vetemjöl. Blanda ihop allt till en deg. Blanda ner chokladen.
5. Tryck ut smeten i en smord och bröad (kokos eller ströbröd) stekpanna, 22–24 cm i diameter, eller en springform i samma storlek. Strö över nötterna.
6. Grädda kakan längst ner i ugnen i 35–40 min. Låt kakan svalna i formen. Servera gärna med vispad grädde eller vaniljglass.