Äntligen växer rabarbern så det knakar ute i rabatterna. Jag har bakat årets första rabarberkaka som jag är grymt nöjd med. Den är både galet god och snygg att servera. En perfekt kombo!
Om man inte har rabarber hemma, men är sugen på att baka går det lika bra att lägga äpplen eller päron på toppen. Kardemumman går att byta ut till kanel om man gillar det bättre!
Här finns fler läckra recept med rabarber – klicka här!
Följ mig gärna på Instagram: lindasbakskola och på Facebook: lindasbakskola
Randig rabarberkaka
25–30 bitar
Saftig, mjuk och makalöst god rabarberkaka som är enkel att göra och snygg att servera.
3–5 rabarberstjälkar (beroende på tjocklek och längd)
ca 2 tsk kardemumma
½–¾ dl florsocker
1 msk potatismjöl eller Maizena majsstärkelse
Smet
3 ägg
2 ¼ dl strösocker
2 ½ tsk bakpulver
2 tsk vaniljsocker
75 g smör, smält
1 ½ dl mjölk
4 ½ dl vetemjöl
GÖR SÅ HÄR
1. Sätt ugnen på 200 grader. Skala och skär rabarberstängerna i smala längder. Skär dem lika långa som formens kortsida. Kör dem i mikron i några minuter så att de blir varma. Då förlorar de spänsten och håller sig raka när man lägger dem på smeten (annars böjer de sig gärna), de mjuknar snabbare i ugnen och suger åt sig socker- och kardemummablandningen.
2. Blanda kardemumma, florsocker och potatismjöl i en skål. Strö det över rabarberstängerna.
3. Vispa ägg och socker pösigt i en bunke.
4 . Tillsätt bakpulver, vaniljsocker, smör, mjölk och vetemjöl. Vispa ihop allt till en slät smet.
5. Häll smeten i en långpanna med bakplåtspapper, ca 22 x 31 cm.
6. Lägg rabarberstängerna tätt ihop ovanpå smeten.
7. Grädda kakan längst ner i ugnen i 30–40 min (känn med provsticka när kakan är klar). Låt den svalna i formen.