Bloggar Lindas Bakskola Lindas matbröd Okategoriserade

Fiberrika havregrynsfrallor

Dagensrecept

havregrynslangder1

Rustika och välsmakande bröd bakade med fiberberikade havregryn. De passar perfekt till både frukost, mellis och picknick. Bröden jäser ihop på plåten under gräddningen och gör att innanmätet i brödet blir oerhört saftigt och härligt!

Byt ut mjölsorterna
Det går bra att baka bröden med vanliga havregryn om man inte har den fiberberikade sorten. Det fina rågmjölet kan bytas ut till grovt rågmjöl, grahamsmjöl eller vetemjöl.

Följ mig gärna på Instagram: lindasbakskola och på Facebook: lindasbakskola

Fiberrika havregrynsfrallor

Ca 12 st

Lägg bröden tätt på plåten och låt dem jäsa ihop under gräddningen så blir de extra saftiga och goda.

25 g jäst
5 dl vatten, fingervarmt
2 tsk salt
2 msk rapsolja
2 msk ljus sirap
2 dl fiberberikade havregryn (vanliga havregryn går också bra)
1 ½ dl fint rågmjöl
6–7 dl vetemjöl

Garnering
vatten
fiberberikade havregryn (vanliga havregryn går också bra)

GÖR SÅ HÄR

1. Smula jästen i en bunke och tillsätt vattnet. Blanda tills jästen lösts upp. Tillsätt salt, olja, sirap, och havregryn. Låt blandningen stå i några minuter.

2. Tillsätt rågmjöl och vetemjöl, lite i taget. Blanda ihop allt till en smidig deg och knåda den kraftigt i några minuter så att glutentrådarna blir starka och brödet får volym.

3. Låt degen jäsa under bakduk i 50–60 min. Dela degen i två bitar. Rulla ut dem till längder och dela varje längd i 6 bitar. Rulla längder av de 12 bitarna, 15–20 cm långa. Lägg dem med  1–2 cm mellanrum på plåtar med bakplåtspapper (6 längder på varje) och låt dem jäsa under bakduk i 30–40 min. Sätt ugnen på 250 grader.

4. Pensla längderna med vatten och strö över havregryn.

5. Sänk värmen till 225 grader när du sätter in bröden i ugnen. Grädda dem mitt i ugnen i 9–12 min. Låt dem svalna på plåten.

 

1. Gör degen enligt receptet och låt den jäsa under bakduk i 50–60 min.
1. Gör degen enligt receptet och låt den jäsa under bakduk i 50–60 min.
2. Dela degen i två bitar. Rulla ut dem till längder och dela varje längd i 6 bitar. Rulla längder av dem, ca 15 cm långa. Lägg dem med ca 1 cm mellanrum på en plåt med bakplåtspapper och låt dem jäsa under bakduk i 30–40 min. Sätt ugnen på 250 grader.
2. Dela degen i två bitar. Rulla ut dem till längder och dela varje längd i 6 bitar. Rulla längder av de 12 bitarna, 15–20 cm långa. Lägg dem med 1–2 cm mellanrum på plåtar med bakplåtspapper (6 längder på varje) och låt dem jäsa under bakduk i 30–40 min. Sätt ugnen på 250 grader.
3. Pensla längderna med vatten och strö över havregryn.
3. Pensla längderna med vatten och strö över havregryn.
4. Sänk värmen till 225 grader när du sätter in bröden i ugnen. Grädda dem mitt i ugnen i 9–12 min. Låt dem svalna på plåten.
4. Sänk värmen till 225 grader när du sätter in bröden i ugnen. Grädda dem mitt i ugnen i 9–12 min. Låt dem svalna på plåten.

 

havregrynslangder2

havregrynslangder3

 

 

 

Kommentarer inaktiverade.

Du kanske också gillar...

Fler recept...

Fröknäcke

Ett av de enklaste, nyttigaste och godaste knäckebröd du kan baka.

0

Omvandlingstabell / måttomvandlig

Omvandlingstabell för olika bakingredienser. T ex hur mycket väger 1 dl strösocker?

0

Nutellasockerkaka

Ljuvligt god sockerkaka med krämig & god Nutella inuti och på toppen.

0

Kardemumma- & hallonrutor i långpanna

En läcker kardemummakaka med hallon som är hur lätt som helst att baka.

0

Rågkusar i långpanna

Fiberrika, saftiga rågrutor som är enkla att baka.

0

Kardemummakaka

En riktigt läcker och god klassiker som går snabbt och lätt att röra ihop.

0

Vanilj- och mjölkchokladkrans / vetekrans

En supersnygg krans som garanterat gör succé med den läckra choklad- och vaniljfyllningen. ­

0

Saftiga tekakor

Luftiga och himmelskt goda tekakor som älskas av både stora och små.

0

Hamburgerbröd

Hembakta, förstklassiga hamburgerbröd som gör burgarna ännu godare!

0

Citronkladdkaka

Syrlig, frisk & fräsch kladdkaka med smak av citron. En riktigt fullträff till fikat eller som dessert med en klick vispgrädde!

0

Havrebollar / chokladbollar

Gudomligt goda och läckra havrebollar som fullkomligt smälter i munnen!

0