En supersnygg krans som är enkel att göra när man har instruktiva bilder som visar hur man gör (se nedan). Fyllningen kan bytas ut till t ex kanel, kardemumma, vaniljkräm eller något annat man tycker är gott. Det går bra att göra två mindre kransar om man vill det, men tänk då på att gräddningstiden blir något kortare.
Följ mig gärna på Instagram: lindasbakskola
och Facebook: Lindas bakskola
Vanilj- och mjölkchokladkrans / vetekrans
2 stycken
En supersnygg krans som garanterat gör succé med den läckra choklad- och vaniljfyllningen.
25 g jäst
3 ½ dl mjölk, fingervarm
¾ dl strösocker
1 nypa salt
¾ tsk mald kardemumma
1 ägg
75 g smör, rumsvarmt
8–9 dl vetemjöl
Fyllning
ca 30 g smör, rumsvarmt
1 msk vaniljsocker
ca 100 g mjölkchoklad, riven
Garnering
1 ägg, uppvispat
pärlsocker
GÖR SÅ HÄR
1. Smula jästen i en bunke. Tillsätt mjölken och blanda tills jästen lösts upp. Tillsätt socker, salt, kardemumma, ägg, smör och vetemjöl, lite i taget. Rör ihop allt till en smidig deg och knåda den kraftigt i några minuter så glutentrådarna blir starka.
2. Låt degen jäsa under bakduk i ca 45 min.
3. Dela degen i två delar och upprepa detta med båda bitarna: Kavla ut en rektangel, ½–1 cm tjock av degen. Blanda ihop smör och vaniljsocker och bred ut blandningen på degen. Strö över chokladen. Rulla ihop degen till en rulle och forma den till en krans. Fäst ihop ändarna ordentligt och lägg den på en plåt med bakplåtspapper.
4. Klipp kransen i centimetertjocka skivor men spar 1–2 cm i innerkanten så att den sitter ihop. Dra försiktigt ut bitarna åt en sida så att de ligger lutade åt samma håll.
5. Låt kransarna jäsa på varsin plåt under bakduk i ca 30 min. Sätt ugnen på 200 grader.
6. Pensla kransarna med ägg och strö över pärlsocker.
7. Grädda en krans i taget längst ner i ugnen i 30–35 min. Låt den svalna på plåten.