Kuvertbröd är små vikta, portionsbröd som är lyxiga att servera till festliga maträtter, på en buffé eller till helgfrukosten. De är inte svåra att göra, men lite lagom pyssligt och kreativt arbete för händerna. Om man inte har sesamfrön kan man byta ut dem och strö på salt, linfrön, vallmofrön eller mjöl.
Följ mig gärna på Instagram: lindasbakskola och Facebook: Lindas bakskola (klicka här) så får du länkar skickade till alla nya recept jag gör!
Kuvertbröd
Fantastiskt luftiga, saftiga och goda matbröd som har en rykande åtgång. Tar man en vill man ha två… Servera dem gärna till en festlig måltid, en sallad eller på buffén.
22–24 st
25 g jäst
4 dl mjölk, fingervarm
50 g smör, rumsvarmt
1 ½ tsk salt
1 msk strösocker
8–9 dl vetemjöl
Garnering
vallmofrön eller lite vetemjöl
GÖR SÅ HÄR
1. Smula jästen i en bunke. Tillsätt mjölken och blanda tills jästen lösts upp. Tillsätt smör, salt, socker och vetemjöl, lite i taget. Blanda ihop allt till en smidig deg och knåda den kraftigt i några minuter.
2. Låt degen jäsa under bakduk i ca 45 min.
3. Dela degen i ca 20 bitar.
4. Kavla ut varje degbit till en rundel, ca ½ tjock. Vik in ”kanterna” mot mitten, 5–6 gånger och tryck till i mitten.
5. Pensla bröden med vatten och strö över lite vallmofrön eller mjöl. Lägg dem upp och ned på en teflonplåt eller en ugnsplåt med bakplåtspapper. Låt dem jäsa under bakduk i ca 30 min. Sätt ugnen på 250 grader.
6. Vänd bullarna rätt. Grädda bröden mitt i ugnen i 8–9 min. Håll koll på bröden mot slutet av gräddningen för det går snabbt på slutet med den höga ugnsvärmen. Låt bröden svalna på ett galler.