Lingon i brödet är fantastiskt gott och det går bra med både frysta eller färska bär. Till och med mina fem barn i åldrarna 4–17 år äter det här brödet med god aptit (barn kan ju vara lite skeptiska till bär och grönsaker i maten).
TIPS! Det går bra att byta ut ca 2 dl av vetemjöl till rågmjöl eller grahamsmjöl om man vill ha ett grövre bröd. Även lite frön i smeten är gott!
Lingonrutor på plåt
Ca 20 st
Saftiga och mjuka rutor med ljuvliga lingon i degen.
50 g jäst
6 dl mjölk, fingervarm
2 tsk salt
½ dl rapsolja
¾ dl ljus sirap
6 dl rågsikt
6–8 dl vetemjöl
ca 2 dl lingon, frysta eller färska
GÖR SÅ HÄR
1. Smula ner jästen i en bunke. Tillsätt mjölken och rör om tills jästen lösts upp. Tillsätt salt, olja, sirap, rågsikt och vetemjöl, lite i taget. Rör ihop allt till en smidig deg och knåda den kraftigt i några minuter. Knåda försiktigt in lingonen i degen. Låt degen jäsa under bakduk i ca 1 tim.
2. Knåda igenom degen. Kavla eller tryck ut den med mjölade fingrar på en plåt med bakplåtspapper. Skär degen i ett rutmönster, ca 5 x 4.
3. Låt brödet jäsa under bakduk i ca 30 min. Sätt ugnen på 230 grader.
4. Grädda brödet mitt i ugnen i 20–25 min. Låt det svalna på plåten.