Hönökaka är ett tunt, platt mjuk bröd som är uppkallat efter Hönö i Göteborgs skärgård. Fiskarna och bönderna i området bakade brödet förr och i dag har det blivit en omtyckt klassiker som går att köpa i de flesta välsorterade livsmedelsbutiker. Men hembakat är både billigare och godare så gör dem själv i stället. I min familj är de en riktig favorit med en rykande åtgång!
Baka läckra nougatbollar – klicka här!Tips!
Byt ut 1 dl rågsikt och ½ dl vetemjöl mot 1 ½ dl grahamsmjöl om du vill ha grova, lite mer fiberrika Hönökakor.
Följ mig gärna på Instagram: lindasbakskola och Facebook: Lindas bakskola
Hembakad hönökaka
Ca 4 stora runda kakor
25 g jäst
3 dl mjölk, fingervarm
50 g smör, rumsvarmt
½ dl ljus sirap
1 tsk salt
3 dl rågsikt
4–6 dl vetemjöl
GÖR SÅ HÄR
1. Smula ner jästen i en bunke. Tillsätt mjölken och blanda tills den lösts upp. Tillsätt smör, sirap, salt, rågsikt och vetemjöl, lite i taget. Rör ihop allt till en smidig deg och knåda den kraftigt i några minuter. Låt degen jäsa under bakduk i 50–60 min.
2. Dela degen i ca 4 bitar. Kavla ut dem till runda kakor, ca 27 cm i diameter. Kavla sista varvet med en kruskavel. Nagga ordentligt med en gaffel om du inte har någon kruskavel.
3. Lägg degkakorna på en plåt med bakplåtspapper och låt dem jäsa under bakduk i 25–30 min. Sätt ugnen på 250 grader.
4. Grädda bröden mitt i ugnen i 6–8 min. Håll koll på att de får lagom färg. Låt dem svalna på ett galler under bakduk.