Ljuvliga blåbärsrutor med frasiga smulor på toppen. Hela kakan görs av samma deg vilket gör den lättbakad. Den saftiga bottnen, bären och den smuliga toppingen gör kakan helt oemotståndlig – den är så galet god!
Baka en ljuvligt god smulig blåbärspaj!
Här hittar du fler läckra, goda recept med blåbär!
Följ mig gärna på Instagram: lindasbakskola och på Facebook: lindasbakskola
Saftiga blåbärsrutor med smultopp
25–30 bitar
5 dl strösocker
8 dl vetemjöl
1 msk bakpulver
250 g smör, smält
1 msk vaniljsocker
3 ägg
3 dl naturell yoghurt
ca 300 g blåbär, färska eller frysta
GÖR SÅ HÄR
1. Sätt ugnen på 200 grader. Blanda strösocker, vetemjöl och bakpulver i en stor bunke. Tillsätt smöret och blanda ihop allt till en smuldeg.
2. Mät upp 3 dl smuldeg och lägg den i en annan bunke (detta ska strös över kakan).
3. Tillsätt vaniljsocker, ägg och yoghurt i den stora bunken. Rör ihop allt till en smet.
4. Bred ut smeten i en smord och bröad långpanna, ca 22 x 30 cm.
5. Strö blåbären jämnt över kakan. (Pudra eventuellt över lite strösocker). Strö över smuldegen från den andra bunken.
6. Grädda kakan längst ner i ugnen i 26–30 min. Låt den svalna i formen innan du skär den i rutor med en kniv. Ät rutorna som de är eller med en klick vaniljsås.