Många bröd- & bullrecept innehåller 50 g jäst och ca 5 dl degvätska. Då brukar degen jäsa 2 x 30–45 min. Snabbare än så bör degen inte jäsa om man vill ha ett saftigt och luftigt bröd.
Det går dock bra att halvera mängden jäst till 25 gram utan problem, men då behöver man öka tiden på den första jäsningen till 50–60 min eller kanske ännu längre. Det är alltid svårt att säga en exakt jästid. Det bästa är att man lär sig hur degen ska se ut och kännas i konsistensen när den är färdigjäst. Den andra jäsningen kan vara något kortare, 30–40 min.
Ett bra riktmärke för att se när degen är färdigjäst är när den nått ungefär sin dubbla storlek och känns elastisk på ytan när man trycker på den.
– Nackdelen med att använda en stor mängd jäst för snabbare jäsning är att degen kan ta smak av jästen och att degen kan bli överjäst och säcka ihop.
– Fördelen med att jäsa degen lång tid med mindre jäst är att smakerna i mjölet utvecklas bättre.