Bloggar Lindas Bakskola Lindas tips & fakta Okategoriserade

Halvera mängden jäst

Skärmavbild 2015-12-07 kl. 22.43.30

Många bröd- & bullrecept innehåller 50 g jäst och ca 5 dl degvätska. Då brukar degen jäsa 2 x 30–45 min. Snabbare än så bör degen inte jäsa om man vill ha ett saftigt och luftigt bröd.

Det går dock bra att halvera mängden jäst till 25 gram utan problem, men då behöver man öka tiden på den första jäsningen till 50–60 min eller kanske ännu längre. Det är alltid svårt att säga en exakt jästid. Det bästa är att man lär sig hur degen ska se ut och kännas i konsistensen när den är färdigjäst. Den andra jäsningen kan vara något kortare, 30–40 min.

Ett bra riktmärke för att se när degen är färdigjäst är när den nått ungefär sin dubbla storlek och känns elastisk på ytan när man trycker på den.

– Nackdelen med att använda en stor mängd jäst för snabbare jäsning är att degen kan ta smak av jästen och att degen kan bli överjäst och säcka ihop.

– Fördelen med att jäsa degen lång tid med mindre jäst är att smakerna i mjölet utvecklas bättre.

Kommentarer inaktiverade.

Du kanske också gillar...

Fler recept...

Lindas brända mandlar med kanel & flingsalt

Ljuvligt goda kanderade mandlar smaksatta med kanel & flingsalt. Gott till glöggen eller som julgodis!

0

Hemgjord pepparkakskrydda

Pepparkakskrydda blandar du enkelt själv!

0

Rocky road

Ett otroligt enkelt och kanske det allra godaste julgodiset för många!

0

Mjölkchokladmousse

Krämig, fantastiskt god mousse som bara tar några minuter att göra! Servera gärna med hallon eller andra goda bär!

0

Lindas pizzadeg

En perfekt, supergod pizzadeg som kan fyllas efter egen smak. Och den är enkelt att göra!

0

Chokladmousse med vit choklad & hallon

Krämig, underbar, lyxig chokladmousse. Den blir extra lyxig och god med den vita chokladen och hallonen på toppen!

0

Mjuk mjölkchokladkola med flingsalt

Mjuk, helt underbar fudge som är god både som lördagsgodis och till en kopp kaffe. Flingsaltet på toppen framhäver smaken och gör den extra god!

0

Chokladmousse med vit choklad

Fluffig chokladmousse med bara två ingredienser toppad med grovhackad vit choklad. Ljuvligt gott!

0

Mjölkchokladfudge

En fantastiskt god och len fudge med mjölkchoklad – den fullkomligt smälter i munnen!

0

After Eight chokladmousse

Lyxig, superläcker, fluffig mousse med både choklad & After Eight! Galet god!

0

Krämig hallonglass

Krämig, helt fantastiskt god hemgjord glass med sötsyrliga hallon. Görs utan glassmaskin.

0

Lätt kladdiga kanelbullemuffins

Superläckra, lätt kladdiga muffins med smak av kanelbulle.

0