Piroger är så vansinnigt gott! Speciellt när man äter dem nybakade när de fortfarande är varma. De går bra att frysa in, men värm dem gärna lite försiktigt i mikron precis när de ska ätas. Pirogerna kan fyllas med i princip vad som helst som man gillar, t ex ost & skinka, kyckling, köttfärs, tacoköttfärs, grönsaker m m. Bara fantasin och smaken sätter gränser. Den kan göras vegetarisk eller vegansk (ersätt då mjölken i degen med vatten).
Följ gärna på Instagram: https://www.instagram.com/lindasbakskola/?hl=sv
Piroger
Ca 12 st
25 g jäst
1 ½ dl mjölk, fingervarm
1 ½ dl vatten, fingervarmt
1 tsk salt
2 msk rapsolja
1 ägg
7–9 dl vetemjöl
Förslag på fyllning
ost, riven +
skinka, skuren i bitar
kyckling
köttfärssås
tacoköttfärs
grönsaker
tomatsås
oregano
Garnering (kan uteslutas)
ägg
GÖR SÅ HÄR
1. Smula ner jästen i en bunke. Tillsätt mjölk och vatten och blanda tills jästen lösts upp. Tillsätt salt, rapsolja, ägg och vetemjöl, lite i taget. Blanda ihop allt till en smidig deg och knåda den i några minuter. Låt den jäsa under bakduk i ca 40 min.
2. Dela degen i 10–14 bitar. Kavla ut dem till rundlar, ca ½ cm tunna, på ett mjölat bakbord.
3. Lägg fyllningen, t ex riven ost & skinka eller köttfärs, grönsaker, kyckling i en hög mitt på rundeln. Strö ev. över oregano.
4. Vik ena sidan över fyllningen till en halvmåne.
5. Nyp ihop kanterna ordentligt och nagga med en gaffel.
6. Lägg pirogerna på en plåt med bakplåtspapper och låt dem jäsa under bakduk i ca 20 min. Sätt ugnen på 250 grader.
7. Pensla pirogerna med uppvispat ägg (kan uteslutas).
8. Grädda pirogerna mitt i ugnen i 10–12 min. Håll koll så att de inte bränns på ytan.