I dag har jag börjat en Bagerikurs och det var så himla kul! Denna kurs ingår i en vanlig Bagarutbildning, 1 år, men jag har valt att gå den som en fristående kurs. Det innebär att jag i dagsläget inte kommer gå alla kurser, men kan göra det senare om jag vill bli en riktig bagare. Mitt mål med denna kurs är att ha kul och få inspiration.

Jag har bakat surdeg ett par gånger tidigare. Bland annat när jag gick en hemkunskapslärarutbildning för några år sedan plus att jag har gått en kurs i surdegsbakning med bagaren Susanna Söderman (Svenska bagarlandslaget).
Jag gillar surdeg och det är superroligt att baka, men det är inget jag brukar göra hemma. Trots att jag har ganska bra kunskaper i det. Jag vill att det ska gå snabbare att baka när jag är hemma. Jag orkar själv inte hålla en surdeg igång eftersom den kräver ständig kärlek, omtanke och matning. Personligen tycker jag surdegsbakning passar bäst på konditori. Självklart kan man göra det hemma också, men det kräver att man har mycket tid och ork att vänta…

Det är inte svårt att baka surdeg, men man kan inte påskynda jäsningen utan allt måste få ta lång tid. Det är liksom grejen med surdegsbröd. Jäsningsprocessen är det som utvecklar både surdegen, degen, brödet, smaken och konsistensen.

Del 2 surdegsbröd – de färdiggräddade bröden – klicka här!

Surdegsgrund – klicka till receptet här!

På bagerier är deglandarna gigantiskt stora jämfört med hemma. Den här degen innehåller 3 kg vatten och ca 6 kg mjöl.

På bagerierna är degblandarna gigantiskt stora jämfört med hemma. Den här degen innehåller 3 kg vatten och ca 6 kg mjöl.

Vi matar surdegar och vispar med en betongborr för att orka röra runt i tunnorna. Den övre surdegen är en vetesurdeg och den undre en rågsurdeg.

Vi matar surdegar och vispar med en betongborr för att orka röra runt i tunnorna. Den övre surdegen är en vetesurdeg och den undre en rågsurdeg.

Nu har degen jäst klart och ska bakas ut till dinkellimpor.

Nu har degen jäst klart och ska bakas ut till dinkellimpor.

Flera olika sorters bröd på jäsning.

Flera olika sorters bröd på jäsning.

De här bröden jäser i jäskorg. Då håller de formen och blir runda och höga.

De här bröden jäser i jäskorg. Då håller de formen och blir runda och höga.

Jäskorgarna ger bröden ett fint, randigt mönster när man stjälper upp dem på plåten.

Jäskorgarna ger bröden ett fint, randigt mönster när man stjälper upp dem på plåten.

Levaindegen har jäst klart. Den knådas INTE efter jäsningen för alla luftbubblor som bildast ska stanna kvar i degen. Inkråmet i det färdiggräddade brödet blir oerhört saftigt, mjukt och innehåller stora luftbubblor. Ett av favoritbröden vi bakade på denna kurs.

Levaindegen har jäst klart. Den knådas INTE efter jäsningen för alla luftbubblor som bildast ska stanna kvar i degen. Inkråmet i det färdiggräddade brödet blir oerhört saftigt, mjukt och innehåller stora luftbubblor. Ett av favoritbröden vi bakade på denna kurs.