Del 2: I dag har jag börjat en Bagerikurs och det var så himla kul! Denna kurs ingår i en vanlig Bagarutbildning, 1 år, men jag har valt att gå den som en fristående kurs. Det innebär att jag i dagsläget inte kommer gå alla kurser, men kan göra det senare om jag vill bli en riktig bagare. Mitt mål med denna kurs är att ha kul och få inspiration.
Jag har bakat surdeg ett par gånger tidigare. Bland annat när jag gick en hemkunskapslärarutbildning för några år sedan plus att jag har gått en kurs i surdegsbakning med bagaren Susanna Söderman (Svenska bagarlandslaget).
Jag gillar surdeg och det är superroligt att baka, men det är inget jag brukar göra hemma. Trots att jag har ganska bra kunskaper i det. Jag vill att det ska gå snabbare att baka när jag är hemma. Jag orkar själv inte hålla en surdeg igång eftersom den kräver ständig kärlek, omtanke och matning. Personligen tycker jag surdegsbakning passar bäst på konditori. Självklart kan man göra det hemma också, men det kräver att man har mycket tid och ork att vänta...
Det är inte svårt att baka surdeg, men man kan inte påskynda jäsningen utan allt måste få ta lång tid. Det är liksom grejen med surdegsbröd. Jäsningsprocessen är det som utvecklar både surdegen, degen, brödet, smaken och konsistensen.
Del 1 surdegsbröd – klicka här!Surdegsgrund – klicka till receptet här!
[caption id="attachment_56990" align="" width="860"] Stora valnötsbröd som vi fick snitta med en kniv på ytan i olika mönster. Det är otroligt gott med valnötter i brödet![/caption]
[caption id="attachment_56991" align="" width="860"] De här surdegsbröden har jäst i jäskorgar som ger det fina randiga mönstret på ytan.[/caption]
[caption id="attachment_56992" align="" width="860"] Mitt absoluta favoritbröd på dagens bagerikurs! Speja heter det och innehåller russin, aprikoser och valnötter. Så gudomligt gott![/caption]
[caption id="attachment_56993" align="" width="860"] De här baguetterna är gjorda av Levaindeg. Också ett favoritsurdegsbröd som är gjort av vetemjöl och vetesurdeg.[/caption]
[caption id="attachment_56994" align="" width="860"] Rågsurdegslimpor. Oerhört rustika, fiberrika och goda. Det är så vackert och läckert när bröden spricker på ytan under gräddningen.[/caption]
[caption id="attachment_56995" align="" width="860"] Nygräddade Spejalimpor. Kanske inte de snyggaste bröden, men garanterat de godaste om man gillar bröd som är fyllda med russin, valnötter och aprikoser.[/caption]
[caption id="attachment_56996" align="" width="860"] Levainbaguetter gräddas i 250 grader i ugnen.[/caption]
[caption id="attachment_56999" align="" width="860"] Drömgoda Levainlimpor. Det enkla är oftast det godaste! Tänk att mjöl, vatten, salt och jäsning kan göra så gudomligt goda bröd![/caption]
[caption id="attachment_56998" align="" width="860"] Favoritbrödet Speja, fyllt med aprikoser, valnötter och russin.[/caption]
[caption id="attachment_57000" align="" width="860"] Nygräddade Levainbaguetter.[/caption]
[caption id="attachment_57001" align="" width="860"] Dagens brödbak. Vi gjorde 6 olika varianter på dagens surdegskurs.[/caption]
Husmorstips! Rengör grillgallret glänsande med bikarbonat Så här gör du: Blanda några matskedar bikarbonat och lite vatten till en tjock massa. Gnid in gallret med massan och låt det torka. Gnugga eller borsta sedan gallret med en svamp, borste eller trasa så faller smutsen av effektivt. Skölj med vatten.