Så kokar man potatis:
1. Välj jämnstora potatisar eller dela dem till samma storlek.
2. Koka upp vatten med ca 2 tsk salt per liter vatten. (läs mer här!)
3. Lägg i potatisen, vattnet ska precis bara täcka potatisen.
4. Ge potatisen ett snabbt uppkok och sjud sedan under lock.
5. Avsluta kokningen då rätt innertemperatur nåtts, använd termometer. Mogen matpotatis är klar vid 96 grader och färskpotatis vid 94 grader. Ett riktmärke för normalstor potatis är ca 20 min.
Det är viktigt att passera temperaturen 50-60 grader snabbt för att kärnan i potatisen ska bli ordentligt mjuk. Om den värms upp för långsamt förblir den hård inuti.
Värmeledningsförmågan i potatis är låg och därför tar det ganska lång tid innan den blir genomkokt. För att minimera överkokning med smakförsämring och näringsförlust som följd, bör man använda ungefär lika stora potatisar i samma kastrull.
Läs om varför man ska lägga potatisen i kokande vatten – klicka här!