Festligt ruccolabröd med flingsalt på toppen. Supergott och läckert att bjuda på till maten, på buffén eller ta med på utflykten.
Festbröd med flingsalt
Ca 16 bitar
Dubbla satsen om du vill göra två bröd eller ett stort.
12 g jäst (¼ pkt)
2 ½ dl vatten, ljummet
1 tsk salt
1 msk rapsolja
5–6 dl vetemjöl
ca 25 g ruccola eller några kvistar basilika (kan uteslutas)
Garnering
flingsalt
GÖR SÅ HÄR
1. Smula ner jästen i en bunke. Tillsätt vatten och blanda tills jästen lösts upp. Tillsätt salt, olja och vetemjöl, lite i taget. Blanda ihop allt till en smidig deg och knåda den i några minuter. Knåda sist in rucolan eller basilikan i degen. Låt den jäsa under bakduk i ca 40 min.
2. Tryck ut degen till en rund kaka i en mjölad stekpanna (eller springform), 23–24 cm i diameter.
3. Dela degen i ca 16 bitar med en degskrapa eller kniv. Strö över flingsalt.
4. Låt brödet jäsa under bakduk i ca 25 min. Sätt ugnen på 250 grader.
4. Grädda brödet mitt i ugnen i 13–15 min. Servera brödet direkt i stekpannan.