Seg kolaknäck! Julens godaste knäck! Ett väl beprövat recept som alltid lyckas! Det är viktigt att knäcken kokar upp ända till 124 grader så den får rätt konsistens när den stelnar. Man kan även använda kulprovet om man inte har någon termometer (men det är inte lika tillförlitligt). Läs om kulprovet här!
Så lyckas du med kolan och knäcken – klicka här!
SEG KOLAKNÄCK
½ dl hackad sötmandel (kan uteslutas)
1 dl vispgrädde
1 dl ljus sirap
1 dl strösocker
1 msk kakao
2 tsk smör
GÖR SÅ HÄR
1. Hacka sötmandeln grovt.
2. Blanda vispgrädde, sirap, strösocker och kakao i en rymlig kastrull. Låt det koka till ca 125 grader. Stäng av värmen och tillsätt smöret. Rör om ordentligt.
3. Rör ner sötmandeln i smeten.
4. Häll smeten på en skärbräda täckt med bakplåtspapper. Låt den stelna i kylen. Klipp kolan i bitar med en sax eller bryt om den är kylskåpskall. Förvara kolan i kylen (den mjuknar i rumsvärme).