Makalöst goda, supersaftiga saffransbullar som jag bakat och de kan fyllas med tre olika fyllningar som jag skrivit ner i receptet; mandelmassa, vaniljsmör eller vit choklad.
Tips! Baka en extra saftig, god mjuk saffranskaka – klicka här för recept!
Saffransbullar med 3 olika fyllningar
TIPS! Följ gärna Lindas bakskola på Instagram (klicka här!)
Ca 30 st
50 g jäst
6 dl mjölk, fingervarm
2 påsar saffran (1 påse funkar också beroende på hur mycket saffranssmak man vill ha)
150 g smör, rumsvarmt
¾ dl strösocker
1 ägg
½ tsk salt
½ tsk kardemummakärnor, mortlade
15–17 dl vetemjöl
Fyllning alternativ 1: mandelmassa
100 g smör, rumsvarmt
¾ dl strösocker
200 g mandelmassa, riven
Fyllning alternativ 2: vaniljsmör
100 g smör, rumsvarmt
ca 1 dl strösocker
4 msk vaniljsocker
Fyllning alternativ 3: vit choklad
100 g smör, rumsvarmt
ca ¾ dl strösocker
200 g vit choklad, riven
Garnering
1 ägg
florsocker (eller pärlsocker)
GÖR SÅ HÄR
1. Smula ner jästen i en bunke. Tillsätt mjölken + saffran rör och rör om tills jästen lösts upp. Tillsätt smör, strösocker, ägg, salt, kardemumma och vetemjöl, lite i taget. Blanda ihop allt till en smidig deg och knåda den i några minuter. Låt degen jäsa under bakduk i ca 45 min.
2. Dela degen i två bitar. Kavla ut den ena biten till en rektangel, ca 1 cm, tunn.
3. Fyllning 1: Riv mandelmassan grovt (eller gör fyllning 2 eller 3).
4. Bred ut hälften av smöret på degplattan och strö över hälften av strösockret och vaniljsockret. Strö över mandelmassan (eller vaniljsocker/vit choklad).
5. Rulla ihop degplattan till en rulle.
6. Skär rullen i bitar, ca 2 cm breda.
7. Lägg bullbitarna i pappersformar på en plåt. Låt dem jäsa under bakduk i ca 30 min. Pensla bullarna med uppvispat ägg. Sätt ugnen på 250 grader. (Upprepa punkt 4–7 med den andra degbiten).
8. Grädda bullarna mitt i ugnen i 8–9 minuter. Låt dem kallna under bakduk på ett galler.
TIPS! Följ gärna Lindas bakskola på Instagram (klicka här!)
Ska smöret smältas till degen som till ”vanliga”, eller rör man i det rumsvarmt med övriga ingredienser?
Blanda i rumsvarmt smör med övriga ingredienser.