SIRAPSLIMPA En helt underbar, supersaftig sirapslimpa som jag bakar väldigt ofta. Sirapslimpa är ett favoritbröd som håller sig färskt länge och passar alla tillfällen, frukost, till buffén, utflykten, mellanmål m m.
Tips! Om man inte har några limpformar kan man lägga degen i form av limpor på en plåt av bakplåtspapper och grädda. Limporna blir då lite lägre och plattare, men lika goda!
TIPS! Följ gärna Lindas bakskola på Instagram (klicka här!)
Här hittar du fler goda, enkla bröd – klicka här!
Sirapslimpa
Halvera degen om du vill baka en limpa.
2 st
50 g jäst
7 dl mjölk, fingervarm (eller vatten)
2 tsk salt
100 g smör, rumsvarmt
1 1/2 dl sirap (ljus eller mörk)
9 dl rågsikt
ca 9 dl vetemjöl
GÖR SÅ HÄR
1. Smula ner jästen i en bunke. Tillsätt mjölken och blanda tills jästen lösts upp. Tillsätt salt, smör, sirap och rågsikt. Blanda väl. Tillsätt vetemjöl, lite i taget och blanda ihop allt till en smidig deg. Knåda degen i några minuter. Låt den jäsa under bakduk i ca 45 min.
2. Dela degen i två delar.
3. Forma båda degbitarna till limpor. Lägg dem i varsin limpform, klädd med bakplåtspapper, ca 2 liters formar. Strö över lite vetemjöl. Låt dem jäsa under bakduk i ca 30 min. Sätt ugnen på 180 grader.
4. Grädda limporna längst ner i ugnen i ca 50 min. Ta upp dem ur formarna för att svalna.
Jättegood, la till lite brödkrydda och russin, mums!
Tack för receptet 🙂
Favoritrecept. Vore kul med fler tips på hur man kan variera. Brukar också dra ner lote på det söta
Jättegod!
Tack för receptet
Jättebra recept. Hög och fin limpa. Tog bara 1 dl sirap. Den kommer jag att göra många gånger.
Bakar en halv sats, tillsatte lite russin. Spännande att smaka på när brödet är färdigt.
Brödet som jag bakade sist blev jättegott. Nu har jag en hel sats på jäsning.
Men wow Linda, verkligen wow. Gjorde brödet första gången idag och det gick verkligen hem. Så lätt att göra och så gott! Tack föratt du delade med dig av receptet.
Jätte goda limpor, men ska smöret smältas eller klippas i mjukt
Jättegoda och enkla!