Lax i ugn med en god sås är ljuvligt gott. Hela min familj älskar lax i ugn och det är en mycket lättlagad rätt. Jag gör ofta såsen enligt basreceptet nedan, men ibland smaksätter jag såsen med någon av ingredienserna i tipsrutan nedan. Servera med kokt potatis, ris, bulgur eller couscous.
TIPS! Följ gärna Lindas bakskola på Instagram (klicka här!)
Lax i ugn med god sås
4 portioner
4 laxfiléer
salt
svartpeppar
Sås
2 dl crème fraische (valfri fetthalt) eller vispgrädde
2 dl mjölk
1/2 fiskbuljongtärning
1 nypa färsk dill
Garnering
färsk dill
Tips på smaksättning av såsen! Tillsätt någon av dessa ingredienser (eller använd bara basreceptet ovan): • 1 msk pressad citronsaft • 1 tsk dijonsenap • 1–2 msk sötsur sås • lite riven pepparrot
GÖR SÅ HÄR
1. Sätt ugnen på 175 grader. Lägg laxfiléera i en ugnsform. Krydda dem med salt och svartpeppar efter egen smak.
2. Sås: Blanda alla ingredienserna i en kastrull. Värm upp på spisen och rör om under upprörning. Stäng av värmen när såsen börjar puttra.
3. Häll såsen över laxen. Garnera med färsk dill.
4. Grädda laxen längst ner i ugnen i ca 25 min eller tills laxen är tillagad rakt igenom, men inte för länge för då blir laxen torr. Servera med kokt potatis, ris, bulgur eller couscous.
TIPS! Följ gärna Lindas bakskola på Instagram (klicka här!)