SIRAPSLIMPA En helt underbar, supersaftig sirapslimpa som jag bakar väldigt ofta. Sirapslimpa är ett favoritbröd som håller sig färskt länge och passar alla tillfällen, frukost, till buffén, utflykten, mellanmål m m.
Tips! Om man inte har några limpformar kan man lägga degen i form av limpor på en plåt av bakplåtspapper och grädda. Limporna blir då lite lägre och plattare, men lika goda!

TIPS! Följ gärna Lindas bakskola på Instagram (klicka här!)

Sirapslimpa

Halvera degen om du vill baka en limpa.

2 st

50 g jäst
7 dl mjölk, fingervarm (eller vatten)
2 tsk salt
100 g smör, rumsvarmt
1 1/2 dl sirap (ljus eller mörk)
9 dl rågsikt
ca 9 dl vetemjöl

GÖR SÅ HÄR

1. Smula ner jästen i en bunke. Tillsätt mjölken och blanda tills jästen lösts upp. Tillsätt salt, smör, sirap och rågsikt. Blanda väl. Tillsätt vetemjöl, lite i taget och blanda ihop allt till en smidig deg. Knåda degen i några minuter. Låt den jäsa under bakduk i ca 45 min.

2. Dela degen i två delar. 

3. Forma båda degbitarna till limpor. Lägg dem i varsin limpform, klädd med bakplåtspapper. Strö över lite vetemjöl. Låt dem jäsa under bakduk i ca 30 min. Sätt ugnen på 180 grader. 

4. Grädda limporna längst ner i ugnen i ca 50 min. Ta upp dem ur formarna för att svalna.