Spindeltårta med kladdkakebotten och chokladganache.
Spindelkladdkaka
10–12 bitar
150 g smör
3 dl strösocker
3 msk kakao
1 ¾ dl vetemjöl
1 nypa salt
3 ägg
Chokladganache
150 g mörk choklad
¾ dl vispgrädde
Ögon
2 Ballerinakakor
Spindelben
18 godissnören
Spindelnät och spindel
smält, vit choklad
GÖR SÅ HÄR
1. Sätt ugnen på 180 grader. Smält smöret i en kastrull och blanda ner strösockret. Låt blandningen svalna något.
2. Tillsätt resten av ingredienserna i smörblandningen och rör snabbt ihop allt till en slät smet.
3. Häll smeten i en smord och bröad form, ca 24 cm i diameter.
4. Grädda kladdkakan mitt i ugnen i 20–24 min. Anpassa gräddningstiden efter hur kladdig du vill ha den. Låt kakan kallna i formen.
5. Värm grädden i en kastrull. Låt chokladen smälta i grädden och blanda ihop allt till en slät smet. Låt den svalna.
6. Bred ut chokladganachen på kladdkakan och lägg två Ballerinakakor ovanpå. Ställ kakan i kylen för att stelna.
7. Fläta ihop sex stycken spindelben (3 godissnören i varje). Lägg dem under kladdkakan vid servering så de sticker fram under tårtan.
Tips! Spindelnätet och den lilla spindeln på kakan har jag gjort av smält, vit choklad. Jag smälte chokladen och använde en sprits med en smal tyll och så spritsade jag chokladen i form av ett spindelnät och en spindel på ett bakplåtspapper. Chokladen stelnade i kylen.