TIPS! Följ gärna Lindas bakskola på Instagram (klicka här!)
Fantastiskt mjuka, härliga, smakrika vörtfrallor. Julens godaste bröd!
Tips! Det går att byta ut lättölen och tillsätta 2 flaskor julmust istället. Det spelar ingen roll om vätskan i degen är kylskåpskall eller rumsvarm.
Vörtfrallor
24 st
1 pkt jäst, 50 g
1 mörk lättöl eller porter (33 cl)
1 julmust (33 cl)
100 g smör, rumsvarmt
1 tsk mald nejlika
1 tsk mald pomerans
1 tsk mald kardemumma
2 tsk salt
1 dl mörk sirap
5 dl vetemjöl
11–12 dl rågsikt
1–2 dl russin (kan uteslutas)
GÖR SÅ HÄR
1. Smula ner jästen i bunken. Tillsätt lättöl och julmust. Kör maskinen så att jästen löses upp.
2. Skär smöret i mindre bitar. Tillsätt smör, alla kryddor, salt, sirap, vetemjöl och rågsikt, lite i taget mot slutet.
3. Kör assistenten i ca 5 minuter.
4. Låt degen jäsa i bunken i ca 45 min.
5. Knåda igenom degen på ett mjölat bakbord. Dela degen i 24 bitar. Forma dem till bollar och lägg dem på två plåtar klädda med bakplåtspapper. Platta till dem lite med mjölade händer.
6. Låt frallorna jäsa under bakduk i ca 30 min. Sätt ugnen på 250 grader.
7. Grädda bröden mitt i ugnen i ca 12 min. Låt dem svalna på plåten.
Kan jag använda vörtkryddor i stället för krydforna
Yes!
Om man inte tar öl i vad kan man ha för vätska då?
Endast julmust, samma mängd.