FRÖKNÄCKE – ett knaprigt knäckebröd som innehåller massor med nyttiga, fiberrika frön. Fröknäcke är lika gott till frukost som tilltugg till en fördrink. Eller ät det som snacks när du är sugen på något gott.
Fiberhusk
Det går att baka fröknäcket utan fiberhusk, men då kan brödet bli lite skörare och gå sönder lättare. Men lika gott i smaken.
Fröknäcke
Ca 20 bitar
½ dl solrosfrön
½ dl sesamfrön
½ dl linfrön
½ dl pumpakärnor
2 tsk fiberhusk (det funkar även utan fiberhusk, men degen håller ihop lite sämre)
2 krm salt
1 ¾ dl vetemjöl, mandelmjöl, bovetemjöl eller majsmjöl
2 ¾ dl vatten, kokhett
2 msk rapsolja
Garnering
1 tsk flingsalt
GÖR SÅ HÄR
1. Sätt ugnen på 160 grader. Blanda solrosfrön, sesamfrön, linfrön, pumpakärnor, fiberhusk, salt och mjöl i en bunke.
2. Koka upp vattnet och häll ner rapsoljan. Häll vätskan över fröblandningen och blanda ihop allt till en kladdig, lite geléaktig deg.
3. Kavla ut degen mellan två bakplåtspapper, ca 30 x 40 cm. Dra bort det övre papperet och lägg pappret med degen på en ugnsplåt. Jämna till kanterna på degen och strö över flingsalt.
4. Grädda brödet mitt i ugnen i ca 60 min. Öppna luckan snabbt efter halva gräddningen och släpp ut fukt. Låt det stå kvar i eftervärmen om det inte stelnat i mitten. Låt brödet svalna på plåten och bryt det i bitar när det kallnat. Förvara brödet i en burk med tätslutande lock.