Jag är väldigt förtjust i detta brödrecept. Limporna blir fantastiskt luftiga, saftiga och goda. Ett tips är att skiva upp limporna och frysa in dem i skivor.
Här hittar du fler goda, enkla brödrecept – klicka här!
Limpor på plåt
4 st
75 g jäst (1 1/2 paket)
10 dl vatten, fingervarmt (eller mjölk)
2 dl farinsocker eller ljus/mörk sirap
3 ägg
1 msk salt
23–24 dl rågsikt
GÖR SÅ HÄR
1. Smula ner jästen i en bunke. Tillsätt vattnet och blanda tills jästen lösts upp. Tillsätt farinsocker, ägg, salt och rågsikt, lite i taget mot slutet. Blanda ihop allt till en lätt kladdig deg och knåda den i några minuter.
2. Låt degen jäsa under bakduk i ca 45 min. Sätt ugnen på 250 grader.
3. Stjälp upp degen på mjölat bakbord och knåda igenom den. Rulla degen i mjöl och dela degen i fyra lika stora bitar.
4. Forma de fyra degbitarna till limpor och lägg dem på en ugnsplåt med bakplåtspapper.
5. Låt limporna jäsa under bakduk i ca 30 minuter. Sätt ugnen på 250 grader.
6. Sänk värmen till 200 grader när du sätter in bröden i ugnen. Grädda limporna längst ner i ugnen i ca 50 min. Låt dem kallna innan du skär bröden i skivor.
En dum fråga ,vad tillför äggen?
Äggen gör att degen och bröden blir lätt, luftigt och en bra konsistent.
Wow vilka fina bröd
kan man frysa brödet?
Det går bra!