En lättlagad, snabb och fantastiskt god laxmiddag som passar både vardag och helg. Jag har tipsat om hur man kan smaksätta såsen nedan, men det går lika bra att bara göra grundreceptet på såsen. Grundreceptet på såsen är supergod!
Tips! Gör lax i ugn med potatismos – klicka till receptet här!
Lax i god sås
4 portioner
2 nävar färsk spenat
cocktailtomater
4 laxfiléer
salt
svartpeppar
Sås grundrecepet
2 dl vispgrädde
2 dl mjölk
3 msk Maizena
2 msk fiskfond
salt
Tips på smaksättning av såsen!
Tillsätt någon av dessa ingredienser (eller använd bara basreceptet ovan):
• 1 msk pressad citronsaft
• 1 tsk dijonsenap
• 1–2 msk sötsur sås
• riven pepparrot
GÖR SÅ HÄR
1. Sätt ugnen på 200 grader. Lägg en näve färsk spenat i botten på en ugnsform. Lägg på laxfiléerna och sprid ut några cocktailtomater på sidorna. Krydda laxen med salt och svartpeppar.
2. Sås: Blanda ihop alla ingredienserna i en bunke.
3. Häll såsen i formen med laxen. Lägg på resten av spenaten.
4. Grädda laxen längst ner i ugnen i ca 20 min eller tills laxen är tillagad rakt igenom, men kör den inte för länge för då blir laxen torr. Servera med kokt ris, bulgur, potatis eller couscous.
Tack för tipset, har lax hemma. Ser så gott ut 😍