Rör ihop degen snabbt och den behöver inte jäsa – stjälp ut den i en långpanna och låt den jäsa en gång. Degen jäser i en timme (lite längre än vanligt) eftersom det bara är en jäsning. Perfekt när man vill att det ska vara enkelt att baka! Ett ljuvligt gott och bra frukostbröd!
Här finns fler goda, enkla brödrecept att baka – klicka här!
Tips kalljäsning: Gör degen på kvällen och låt den jäsa under plastfolié i kylen över natten. Ta fram plåten i rumstemperatur ca 30 minuter innan gräddning.
Tips! Baka grötfrallor – supergoda, saftiga frallor – klicka här för recept!
BYTA MJÖLSORTER: Grahamsmjölet kan bytas ut mot havregryn, dinkelmjöl, rågmjöl eller rågsikt.
GRAHAMSBRÖD SOM BARA JÄSER EN GÅNG
8 st
Deg
25 g jäst
4 dl vatten, rumsvarmt
3 dl grahamsmjöl
1 1/2 tsk salt
2 msk rapsolja
ca 5 dl vetemjöl
Garnering (kan uteslutas)
1 ägg
blå eller vita vallmofrön
GÖR SÅ HÄR
1. Smula ner jästen i en bunke. Tillsätt vatten och rör om ordentligt. Tillsätt grahamsmjölet, rör om och låt det stå i ca 5 minuter och svälla.
2. Tillsätt salt, rapsolja och vetemjöl, lite i taget och rör om med en slev till en lätt kladdig deg. Du behöver inte knåda degen utan rör om tills det är en lätt kladdig deg.
3. Stjälp ut degen i en långpanna, ca 35 x 30 cm (eller plåt), klädd med bakplåtspapper. Strö över lite mjöl och platta ut degen till en rektangel med mjölade händer.
4. Skär degen i trekanter englit bilden nedan.
5. Låt degen jäsa i rumstemperatur under en handduk i ca 1 timme. Sätt ugnen på 250 grader efter halva jäsningen
6. Grädda brödet i 15–18 minuter mitt i ugnen. Njut av nybakat bröd med smör och ett gott pålägg. Brödet går bra att frysa in.
Här finns fler goda, enkla brödrecept att baka – klicka här!