En lättlagad, snabb och fantastiskt god laxmiddag som passar både vardag och helg. Jag har tipsat om hur man kan smaksätta såsen nedan, men det går lika bra att bara göra grundreceptet på såsen. Grundreceptet på såsen är supergod!
Tips! Tillaga en ljuvligt god fiskgratäng – klicka till receptet här!
Tips! Gör lax i ugn med potatismos – klicka till receptet här!
Lax i ugn / lax i sås
4 portioner
Sås grundrecepet
3 dl kokosmjölk eller 3 dl vispgrädde
2 msk Maizena
2 msk grönsaksfond eller fiskfond
salt
2 nävar färsk spenat
4 laxfiléer
salt
chiliflakes (eller svartpeppar)
några cocktailtomater
Tips på smaksättning av såsen!
Tillsätt någon av dessa ingredienser (eller använd bara basreceptet ovan):
• 1 msk pressad citronsaft
• 1–2 tsk dijonsenap
• 2 msk sötsur sås
• riven pepparrot
GÖR SÅ HÄR
1. Sätt ugnen på 200 grader. Sås: Blanda ihop alla ingredienserna i en bunke. Häll såsen i botten på en ugnsform.
2. Lägg en näve färsk spenat i botten på såsen. Lägg på laxfiléerna, strö på salt och chiliflakes. Sprid ut några cocktailtomater på sidorna.
4. Grädda laxen längst ner i ugnen i ca 25–30 min eller tills laxen är tillagad rakt igenom, men kör den inte för länge för då blir laxen torr. Servera med kokt ris, bulgur, potatis eller couscous.
Tips! Tillaga lax i ugn med potatismos – recept klicka här!
Tips! Tillaga en ljuvligt god fiskgratäng – klicka till receptet här!
Tips! Gör lax i ugn med potatismos – klicka till receptet här!