NYTTIG FRÖ- & NÖTLIMPA Rustik, hållbar limpa fullproppad med massor av nyttiga fröer, nötter & mandlar. Den går bra att förvara i en plastpåse i rumstemperatur i ca 1 vecka. I frysen håller den 1–2 månader. Skär den gärna i skivor och ta fram vid behov.
Konsistens
Limpan är lite ”hård” i konsistensen och det ska den vara (den innehåller bara hårda frön, nötter och mandlar + ägg och kan inte bli mjuk). Jag älskar konsistensen på brödet och det är ljuvligt gott att avnjuta brödet med smör, ost och en skiva paprika. Eller något annat pålägg man gillar.
Mjölfri hälsolimpa
1 st
75 g hasselnötter
125 g sötmandel
2 ½ dl linfrön
2 dl solroskärnor
1 dl pumpakärnor
1 dl havregryn
1 ½ dl sesamfrön
¾ tsk salt
5 ägg
GÖR SÅ HÄR
1. Sätt ugnen på 180 grader. Blanda alla nötter, mandlar, frön, havregryn och salt i en skål.
2. Vispa äggen fluffiga med en elvisp.
3. Blanda ihop fröblandningen med äggsmeten.
4. Häll brödsmeten i en limpform, ca 1 ½ liter, klädd med bakplåtspapper.
5. Grädda limpan längst ner i ugnen i ca 50 min. Låt den kallna i formen.