Det bästa av två världar – kladdkaka och semla i ett! En snabbgjord variant av semlor som är MINST lika god som vanliga semlor. Min familj blev lyriska när de fick smaka den här semmelkladdkakan. Den gick åt i ett nafs och barnen tjatar dagligen om att de vill att jag bakar den igen :-). [caption id="attachment_56300" align="alignnone" width="319"] Extra fluffiga, läckra semlor – klicka på bilden för recept![/caption]
[caption id="attachment_56301" align="alignnone" width="327"] Superläcker semmeltårta – klicka på bilden för recept![/caption]
TIPS! Följ mig gärna lindasbakskola på Instagram (klicka här), Facebook (klicka här).
Semmelkladdkaka
Ca 12 bitar
150 g smör
2 ½ dl strösocker
2 tsk vaniljsocker
1 nypa salt
3 ägg
1 ¾ dl vetemjöl
½ tsk kardemummakärnor, mortlade
Garnering
150 g mandelmassa
florsocker
3 dl vispgrädde
GÖR SÅ HÄR
1. Sätt ugnen på 180 grader. Smält smöret i en kastrull. Tillsätt strösocker, vaniljsocker, salt, ägg och vetemjöl. Rör om allt till en smet.
2. Häll smeten i en smord och bröad springform, 23–24 cm i diameter. Strö kardemumman över smeten i formen.
3. Grädda kakan mitt i ugnen i 20–24 min beroende på hur kladdig du vill ha den.
4. Riv mandelmassan grovt.
5. Strö mandelmassan över kladdkakan medan den fortfarande är varm. Platta till massan lite lätt. Låt kakan svalna i formen. Låt gärna kladdkakan stå i kylen i någon timme innan du garnerar den. Då blir bottnen segare och godare.
6. Pudra florsocker över mandelmassan. Vispa grädden fluffig och servera den till kladdkakan. [caption id="attachment_56519" align="alignnone" width="860"] 1. Sätt ugnen på 180 grader. Smält smöret i en kastrull. Tillsätt strösocker, vaniljsocker, salt, ägg och vetemjöl. Rör om allt till en smet.[/caption]
[caption id="attachment_56520" align="alignnone" width="860"] 2. Häll smeten i en smord och bröad springform, 23–24 cm i diameter. Strö kardemumman över smeten i formen.[/caption]
[caption id="attachment_56521" align="alignnone" width="860"] 3. Grädda kakan mitt i ugnen i 20–24 min beroende på hur kladdig du vill ha den.[/caption]
[caption id="attachment_56522" align="alignnone" width="860"] 4. Riv mandelmassan grovt.[/caption]
[caption id="attachment_56523" align="alignnone" width="860"] 5. Strö mandelmassan över kladdkakan medan den fortfarande är varm. Platta till massan lite lätt. Låt kakan svalna i formen. Låt gärna kladdkakan stå i kylen i någon timme innan du garnerar den. Då blir bottnen segare och godare.[/caption]
[caption id="attachment_56524" align="alignnone" width="860"] 6. Pudra florsocker över mandelmassan. Vispa grädden fluffig och servera den till kladdkakan.[/caption]