Har du plockat egna hallon eller har en påse liggande i frysen som du inte vet vad du ska göra med? Baka in dem i en en mjuk sockerkaka – så gott!!! Den sötsyrliga smaken bryter av och gör kakan extra festlig och god.
Det går bra att byta ut hallonen med små jordgubbsbitar, blåbär eller andra bär man tycker om. Tänk på att skära bären i småbitar för om hallonen eller t ex jordgubbar är för stora och tunga så sjunker de ofta till botten i kakan.
Vilka bär brukar du baka med? Har du något favoritrecept du vill dela med dig av? (skriv eller dela en länk i kommentarsfältet under inlägget)!
Ladda gärna upp en bild på din nybakade hallonsockerkaka i kommentarsfältet under inlägget!
Hallonsockerkaka
Ca 12 bitar
Saftig sockerkaka med smarriga hallonbitar i.
3 ägg
2 dl strösocker
2 tsk bakpulver
2 tsk vaniljsocker
1 nypa salt
100 g smör, smält
½ dl mjölk
3 dl vetemjöl
1–2 dl hallon, frysta eller färska
Garnering
florsocker
GÖR SÅ HÄR
1. Sätt ugnen på 180 grader.
2. Vispa ägg och socker pösigt i en bunke. Tillsätt bakpulver, vaniljsocker, salt, smör och mjölk. Rör om ordentligt. Rör ner mjölet och vispa snabbt ihop allt till en slät smet. Om du vispar för länge blir glutentrådarna för starka och sockerkakan seg.
3. Smula sönder hallonen lite och blanda ner dem i smeten. Sockra hallonen om du vill ha dem sötare.
4. Häll smeten i en smord och bröad limpform, ca 1 ½ liter.
5. Grädda kakan längst ner i ugnen i 35–40 min. Ugnsvärmen kan variera i olika ugnar, känn därför med en provsticka om kakan är klar. Låt kakan svalna i formen innan du stjälper upp den på en tallrik och skär den i bitar. Pudra över florsocker före servering.