Bloggar Lindas Bakskola Lindas matbröd Okategoriserade

Stora rågsiktsrutor i långpanna

dagensrecept storarågsiktsrutor2 storarågsiktsrutor4

Ett fantastiskt gott bröd som går bra att frysa in. Ta fram önskad mängd vid behov och tina dem vid servering så känns de alltid färska när man äter dem. Vill man göra brödet grövre kan man byta ut några deciliter av rågsikten till en grövre mjölsort. Det går också bra att tillsätta lite frön i degen.

Tips!
Vill man bara baka 1 plåt bröd går det bra att göra en halv sats deg.

Följ mig gärna på Instagram: lindasbakskola och på Facebook: Lindas bakskola

Stora rågsiktsrutor i långpanna

2 plåtar

Riktigt luftiga och saftiga bröd som kan delas i mindre rutor vid servering.

5 dl vatten, fingervarmt
5 dl mjölk, fingervarm
50 g jäst
1 msk salt
¾ dl ljus sirap
75 g smör, smält
22–24 dl rågsikt

GÖR SÅ HÄR

1. Smula jästen i en bunke. Tillsätt vatten och mjölk och blanda tills jästen lösts upp. Tillsätt salt, sirap, smör och rågsikt, lite i taget. Rör ihop allt till en smidig deg och knåda den kraftigt i några minuter så att glutentrådarna blir starka och brödet luftigt.

2. Låt degen jäsa under bakduk i ca 1 tim.

3. Dela degen i två delar. Kavla ut degbitarna på två plåtar med bakplåtspapper.

4. Skär degen i fyra delar med en vass kniv eller degskrapa. Nagga degen med en gaffel. Strö över lite vetemjöl.

5. Låt bröden jäsa under bakduk i ca 30 min. Sätt ugnen på 225 grader.

6. Grädda bröden mitt i ugnen i 20–25 min. Låt dem svalna på plåten.

1. Smula jästen i en bunke. Tillsätt vatten och mjölk och blanda tills jästen lösts upp. Tillsätt salt, sirap, smör och rågsikt, lite i taget. Rör ihop allt till en smidig deg och knåda den kraftigt i några minuter så att glutentrådarna blir starka. Låt degen jäsa under bakduk i ca 1 tim.
1. Smula jästen i en bunke. Tillsätt vatten och mjölk och blanda tills jästen lösts upp. Tillsätt salt, sirap, smör och rågsikt, lite i taget. Rör ihop allt till en smidig deg och knåda den kraftigt i några minuter så att glutentrådarna blir starka. Låt degen jäsa under bakduk i ca 1 tim.
3. Dela degen i två delar. Kavla ut degbitarna på två plåtar med bakplåtspapper.
2. Dela degen i två delar. Kavla ut degbitarna på två plåtar med bakplåtspapper.
4. Skär degen med en vass kniv eller en degskrapa i fyra delar. Nagga degen med en gaffel. Strö över lite vetemjöl. Låt bröden jäsa under bakduk i ca 30 min. Sätt ugnen på 225 grader.
3. Skär degen i fyra delar med en vass kniv eller degskrapa. Nagga degen med en gaffel. Strö över lite vetemjöl. Låt bröden jäsa under bakduk i ca 30 min. Sätt ugnen på 225 grader.
6. Grädda bröden mitt i ugnen i 20–25 min. Låt dem svalna på plåten.
4. Grädda bröden mitt i ugnen i 20–25 min. Låt dem svalna på plåten.

storarågsiktsrutor8 storarågsiktsrutor5 storarågsiktsrutor3 storarågsiktsrutor7

 

 

Kommentarer inaktiverade.

Du kanske också gillar...

Fler recept...

Mazarinkaka med hallonglasyr

Kombinationen frasig mördegsbotten, saftig mandelfyllning och sötsyrlig hallonglasyr är oslagbar.

0

Enkla frukostbrödet

Mjukt och saftigt bröd som endast jäser en gång direkt i formen.

0

Smulig hallonpajkaka

De sötsyrliga bären och den smuliga degen är en ljuvlig kombination.

0

Hallonbrownies i långpanna

Supersmarriga chokladrutor med sötsyrliga hallon i smeten.

0

Hallonkaka i limpform

Fantastisk, mjuk hallonkaka med lite segmjuka, frasiga kanter.

0

Hemgjord glass utan maskin

Fantastiskt krämig och lättgjord glass med hallon och frasiga chokladpuffar.

0

Baguetter med flingsalt

Lyxiga bröd med en frasig skorpa och luftigt innanmäte.

0

Saftiga blåbärsrutor

Enkel och makalöst god blåbärskaka gjord i långpanna.

0

Kanelbullar

Utsökta kanelbullar som är en riktig klassiker och går alltid hem i alla lägen.

0

Enkel morotskaka

Saftig och god morotskaka med smak av kanel & kardemumma.

0

Snabb picknickkaka

Mjuk och god kanelkaka med ingredienser man oftast har hemma.

0

Smulig blåbärspaj

Klassisk smulig och god bärpaj som serveras med vaniljsås eller glass.

0