Brytbrödlimpa! Lättgjord, saftig limpa som kan ätas till frukost eller serveras som måltidsbröd till middagen. Ett toppenbröd som passar alla tillfällen.
Tips! Strö både vallmofrön och flingsalt på brödet om du ska servera det till en festmåltid!
Brytbrödlimpa
2 st
50 g jäst
6 dl vatten, fingervarm
2 tsk salt
3 msk rapsolja
15–16 dl vetemjöl
Garnering
mjölk eller vatten (mjölk ger brödet mer färg)
sesamfrön
GÖR SÅ HÄR
1. Smula ner jästen i en bunke. Tillsätt vatten och rör om tills jästen lösts upp. Tillsätt salt, rapsolja och vetemjöl, lite i taget (mot slutet). Blanda ihop allt till en smidig deg och knåda den i några minuter. Låt degen jäsa under bakduk i ca 45 min.
2. Dela degen i två bitar. Rulla dem till två längder på var sin plåt med bakplåtspapper.
3. Dela varje längd i ca 12 bitar med en degskrapa. Låt dem jäsa under bakduk i ca 20 min. Sätt ugnen på 250 grader.
4. Pensla längderna med mjölk och strö över sesamfrön.
5. Grädda bröden (ett i taget) mitt i ugnen i 13–14 min. Låt limporna svalna på ett galler.
Ska det bakas på mjölk eller vatten som degvätska?
Det står olika i ingredienslistan och texten.
Tack för info! Har ändrat i receptet. Det ska stå vatten. Med vänlig hälsning Linda