VANILJSÅS RECEPT Här får ni recept på tre olika vaniljsåser. De blir allra godast och krämigast om man gör dem med vispgrädde, men funkar även med mjölk. Dock kan man behöva reda med lite potatismjöl för att den ska tjockna ordentligt med mjölk. Tre toppenrecept som är ljuvligt goda till paj och mjuka kakor.
Rårörd vaniljsås
4–6 portioner
3 äggulor
3 msk strösocker
3 dl vispgrädde (eller mjölk)
1–2 msk vaniljsocker
GÖR SÅ HÄR
1. Vispa äggulor, strösocker och vaniljsocker fluffigt med en elvisp.
2. Vispa grädden rätt fluffig.
3. Rör ihop äggsmeten och vispgrädden.
Hemgjord vaniljsås
ca 4 portioner
2 st äggulor
1–2 msk strösocker
3 dl vispgrädde (kan bytas till mjölk)
½–1 vaniljstång (eller 1 msk vaniljsocker)
ev. 1–2 tsk potatismjöl
GÖR SÅ HÄR
1. Vispa ihop äggulorna och strösockret med en visp i en bunke.
2. Skrapa ur kärnorna ur vaniljstången.
3. Blanda vaniljkärnorna, den urskrapade stången och vispgrädde i en kastrull. Koka upp och stäng av värmen. Ta upp vaniljstången ur grädden.
4. Tillsätt äggblandningen i kastrullen. Sätt på värmen igen och rör om. När det börjar bubbla stänger du av direkt och häller såsen i en skål. Den får inte börja koka. Tillsätt lite potatismjöl om du vill ha såsen lite tjockare. Låt såsen svalna, ställ den sedan i kylen. (Vaniljsocker tillsätts i såsen när den kallnat helt så då hoppar man över moment 3.)
Enkel vaniljsås med mjölk eller vispgrädde
2 äggulor
1 msk strösocker
1 msk potatismjöl
4 dl mjölk (eller vispgrädde)
2 tsk vaniljsocker
GÖR SÅ HÄR
- Blanda ihop allt utom vaniljsockret i en kastrull.
- Låt allt sjuda på medelvärme tills den tjocknar. Vispa hela tiden och det får inte koka. Stäng av värmen när såsen tjocknat.
- Häll upp såsen i en skål och låt den svalna. Rör ner vaniljsocker och ställ sedan såsen i kylen.